Topbillede

Brug af Big Data kan sikre bedre kvalitetssikring af byggeteknikken

 

CXweb vil gøre Commissioning lettere at gå til for byggeriets parter med et ny platform, hvor brugerne bliver guidet gennem hele byggeprojektet, og det er nemt fra projekt til projekt at se eventuelle faldgruber.

 

CXweb har siden 2017 arbejdet med digitale platforme til byggebranchen inden for de tværfaglige byggetekniske områder fra idefasen til drift. Det gør vi, fordi ca. 20 % af nye byggerier har skjulte fejl, og at det ofte er teknikken i bygningerne, der resulterer i overskridelser af budgetter og tidsplanen.

 

(Indlæg- Vejledning funktion)

 

Et af områderne er den hastig voksende dialog og kvalitetsstyringsproces Commissioning. Her sættes der fokus på det tekniske samspil og totaløkonomi for anlæg og installationer i byggeriet. Commissioning er en enkel, men omfattende proces, der stadig er forholdsvis ny, og kan for mange aktører i branchen være afskrækkende at give sig i kast med.

 

Det vil vi ændre på ved at kombinere Machine Learning (ML) og Natural Language Processing (NLP) til at skabe den første automatiserede commissioning platform, der på tværs af projekter kan guide brugerne gennem hele byggeprojektet og ind i driften.

 

Når en bygherre eksempelvis skal bygge en skole, vil CXweb kunne vejlede brugerne med data fra andre lignende projekter, så tekniske fokusområder tidligere kan udpeges, faldgruber undgås og projektet kan løbende sammenlignes med lignende projekter.

 

Et delmål for at nå til dette er at kunne digitalisere det tekniske sprog i byggebranchen, så vores algoritmer kan forstå og analysere de skrevne tekniske krav, observationer, testbeskrivelser, osv.

 

 

Digitalisering af det tekniske byggesprog

For automatisk at kunne vejlede brugere fra idé til drift inden for commissioning, skal vi kunne digitalisere det tekniske sprog i byggebranchen. Med vores nuværende NLP har vi nu en algoritme, som kan analysere krav, beskrivelser og andre tekststrenge, så tekniske fokusområder tidligt kan defineres i projektet.

 

Sammen med Alexandra Instituttet har vi opnået en succesrate for den automatiske forståelse af den skrevne tekst på mellem 50-100 % afhængigt af det tekniske område, det testede materiale omhandler. Størst succesrate ses på områder med meget data, såsom ventilation og køling.

 

Vi har samlet træningsdata fra byggesager i Danmark til over 5 mia. DKK. Datasættet indeholder både beskrivelser fra Bygningsreglementet, danske standarder, udbudssager samt igangværende projekter på CXweb.

 

bygningsautomatik1Bygningsautomatik

 

Værdiskabelsen i branchen

Idéen med inddragelse af Machine Learning er at gøre commissioning mere tilgængelig for flere aktører, og derved ikke kun tilbyde en ”tom skal” til processen, men også at kunne vejlede brugerne undervejs.

 

Vi har især set interesse fra flere små og mellemstore ingeniørvirksomheder, der ser en fordel i at kunne læne sig op af en strømlinet commissioning-proces, hvor de fra projekt til projekt kan se, hvor eventuelle faldgruber opstår. NLP-algoritmen giver disse virksomheder mere slagkraft i deres tilbud i forhold til at konkurrere mod de store etablerede ingeniørhuse.

 

Den første tekniske prototype har været testet på interne projekter for samarbejdspartnere i CXwebs platform. Grundstenene er lagt for en mere guidende platform, og i takt med at mere data inddrages, kan brugerne få besked om forslag til krav, kritiske områder, faldgruber eller vage beskrivelser.

 

 

Læs også: Automatisk funktionsafprøvning med IoT-sensorer

 

 

CXwebs vision

CXweb vil gøre kravstillelse, opfølgning og verificering af byggeriets anlæg og installationer mere tilgængelig for alle aktører. Vi vil reducere tidsforbruget ved skrivebordet uden at gå på kompromis med kvaliteten af det afleverede produkt.

 

Vi udvikler vores løsninger i tæt samarbejde med vores kunder og følger aktivt med i branchens udvikling.

 

Dette betyder, at vi kan tilbyde løsninger med skabeloner og moduler der passer til alles behov - Fra nye aktører inden for commissioning til erfarne bygge- og driftstekniske virksomheder.

 

Arbejdet med Machine Learning er en af vores mere tekniske ”maskinrums”-metoder til at gøre commissioning mere tilgængeligt i branchen.