IMG_20210707_115802

Automatisk funktionsafprøvning med IoT-sensorer

 

Med stigende fokus på samspillet af bygningsteknikken og krav fra BR18 om funktionsafprøvning har to virksomheder sat sig for at strømline metoden for dokumentation og verifikation af bygningsinstallationer og anlæg.

 

Nemmere funktionsafprøvning

Med kravet fra bygningsreglementet om at der skal foretages funktionsafprøvning af bygningsinstallationer er efterspørgslen på metoder, skabeloner og værktøjer steget markant hos byggebranchens aktører.

 

Denne problemstilling har den danske IT-virksomhed CXweb og en europæisk startup virksomhed High Performance Creators (HPC) forsøgt at løse gennem samarbejdsforløbet Tech Match.

 

Fra idé til afprøvning

Siden programmets opstart i 2021 har CXweb udvidet deres digitale commissioning platform med et modul til funktions- afprøvning, der automatisk kan validere krav til bygningers tekniske installationer vha. IoT sensorer udviklet af den bulgarske virksomhed HPC.

 

Sensorerne indsamler automatisk driftsdata og præsenterer det online for relevante interessenter i CXwebs digitale platform. Målingerne kan bruges som dokumentation til de påkrævende funktionsafprøvninger, samt andre relevante tests, hvor en løbende registrering af data skaber værdi. Efterfølgende vil målingerne vil kunne fortsætte ind i driften, og kunne benyttes til overvågning af forbrug og fejlfinding.

 

På denne måde kan driftsmålinger gå fra øjebliksbilleder i den almindelig testperiode til en kontinuerlig indsigt i byggeteknikkens performance.

 

IMG_20210914_140204

 

 

 

Test på Bloxhub og Axel Towers

Som en del af projektet har der været udført tests de første prototyper af sensorer, samt indføring af data i CXweb, på blandt andet Axel Towers og i Bloxhub i København.

 

I samarbejde med C:Raadgivning var CXweb med ved opsætning og afprøvning af den endelige løsning. C:Raadgivning simulerede brugen af kontorer, kantine og andre lokaler, mens CXweb og HPC stod for sensorer og platformen for dataindsamling.

 

I projektet kunne de involverede parter importere allerede opsatte testskabeloner, tilknytte sensorer til de enkelte tests og påbegynde målinger og resultantindsamling med det samme. Derved kan de udførende løbende følge resultaterne, og derved slippe for at opsætte manuelle dataloggere, hvor data- behandlingen først kan ske efter måleperioden er afsluttet og data er indsamlet.

 

Især tidsbesparinger på databehandling og opsætningen af udstyr har interesse for virksomheden C:Raadgivning, der som mange andre har givet sig i kast med rådgivning og udførelse af funktionsafprøvning.

 

 

 

 

 

IMG_20210914_140525

 

Hvad kan måles?

På Axel Towers og Bloxhub blev der afprøvet sensorer til målinger af blandt andet lux, CO2, temperatur og luftfugtighed.

 

Sensorerne kører enten på batteri eller sat til et almindelige strømudtag. Målingerne sendes over WiFi, hvor både målefrekvens (hvor ofte der ønskes en måling) og opdateringsfrekvens (hvor ofte data sendes til platformen) kan ændres så det passer til det enkelte projekt. Der er yderligere udviklet prototyper til ventilation (tryk), elforbrug, overflade temperatur og ”rumovervågning” (brugstid og antal personer i et givent lokale).

 

Projektets mål og videre arbejde

Selvom Tech Match projektet blev afsluttet i efteråret 2021, fortsætter samarbejdet mellem CXweb og HPC, hvor der ses på yderligere muligheder for bedre indsigt i bygningers performance med IoT-sensorer.

 

CXweb forventer at en automatiseret funktionsafprøvning vil reducere omkostningerne for afprøvning, og derved gøre det muligt at teste mere og derved reducere antallet af energi- og indeklimaproblemer. Det vil samtidigt gøre det muligt for flere virksomheder at give sig i kast med funktionsafprøvning, da brugerne vil få adgang til skabeloner og sensorer til opsætning og udførelse.

 

Målinger med digitale sensorer vil yderligere give muligheder for at teste kontinuerligt ind i driften og opdage anlæg der ikke performer grundet sæson- og driftspåvirkninger. Derved kan en bygherre både få de påkrævede rapporter fra BR18, samt performanceresultater fra når bygningen er taget i brug.

 

Automatisk funktionsafprøvning med IoT-sensorer giver bygherre, entreprenør, ingeniør og driften mulighed for at strømline måden at verificere og dokumentere tests på uden at gå på kompromis med kvaliteten.

 

Du kan læse mere om CXwebs digitale løsninger til byggebranchen på www.cxweb.dk

 

Om Tech Match

Tech Match er et dansk fundingprogram, hvor danske virksomheder samarbejder med europæiske tech-startups for at løse konkrete tekniske problemer i byggebranchen. Bag Tech Match står Realdania og virksomheden FundingBox, samt BLOXHUB, der står for faciliteringen.

 

Om CXweb:

CXweb er en ingeniørteknisk IT-virksomhed, der siden januar 2017 har udviklet software-løsninger til byggebranchen. Med produkter der tager udgangspunkt i commissioning, er der fokus på tværfagligt samarbejde og effektiv dokumentation.

 

CXweb tilbyder i dag digitale platforme til Commissioning, Funktionsafprøvning samt IoT.