IMG_4503

Det gode arbejdsliv kræver de rigtige hjælperedskaber

 

Manglen på hjælpemidler i byggebranchen fik tømrer Jonas Uffe Møllenborg til at tænke nyt – i dag er han indehaver af Nordic Tech Tools ApS, der blandt andet har montageredskabet Upclimber på repertoiret.

 

Af Tim Panduro

 

Jonas Uffe Møllenborg kender til livet og udfordringerne på landets byggepladser.

 

Som uddannet tømrer og medejer af et entreprenørfirma gennem otte år, oplevede han, hvordan håndværkere blev unødigt nedslidte af tunge løft og andre udfordringer på arbejdspladsen.

 

Der manglede redskaber, der var baseret på håndværkernes egne erfaringer. Den udfordring valgte Jonas Uffe Møllenborg at tage op. I 2020 stiftede han Nordic Tech Tools, der med udgangspunkt i tanken 'Work smarter, not harder' udvikler og markedsfører udstyr til byggebranchen.

 

IMG_5977

 

- Vi vil gerne leve længe, og vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at det bliver et godt arbejdsliv uden daglige smerter på grund af for tunge løft. Jeg har selv to børn, der gerne vil være tømrere. Hvis de skal leve i hundrede år, skal vi udvikle metoder, der gør arbejdet lettere, siger Jonas Uffe Møllenborg, der også påpeger, at de, der allerede har symptomer på nedslidning, skal have mulighed for at fortsætte med at udføre deres arbejde.

 

- Håndværksfagene skal være for alle, uanset køn, alder og fysik, siger han.

Vinduesløft

 

Ønsket om at understøtte det gode arbejdsliv har indtil videre ført til vinduesløfteren Upclimber og multitrækvognen JeeBee, der begge er udført i samarbejde med Lolle og Nielsen Inventions.

 

Læs også: Upclimber skal lette arbejdsbyrden på byggepladsen

 

Hurtigt og let

Upclimber er ledningsløs og består af en aluminiumskasse med sugekopper eller gafler, der kan styres med håndtag eller fjernbetjening. Ved hjælp af en skinne og en nylonwire kan den løfte vinduet op til vindueshullet, hvor én enkelt person kan styre den på plads. Det sparer håndværkerne tid og tunge løft – for selv om arbejdsmiljølovgivningen angiver maksimale rammer for løft, kender Jonas Uffe Møllenborg virkeligheden ude på byggepladserne. Upclimber kan både købes og lejes – og den er i øvrigt en del af  Byggeriets Arbejdsmiljøbus Bambus, der besøger byggepladser i hele landet.

 

JeeBee +Addons er en batteridrevet, terrængående multitrækvogn med tilpasningmuligheder der dækker ethvert transportbehov på byggepladsen. JeeBee transporterer nemt store plader, glas, vinduer, døre, malergrej og meget mere på byggepladsen, siger Jonas Uffe Møllenborg.

 

- Mange unge håndværkere er ikke så gode til at passe på sig selv. Når de så bliver ældre og begynder at få ondt i ryggen, er det for sent,' siger han.

 

- Derfor er det vigtigt, at hjælperedskaberne både er nemme og hurtige at bruge. Det skal give mening for håndværkeren i den enkelte situation, og vi holder tæt kontakt med branchen, når vi udvikler og forbedrer udstyr og tilbehør.

 

JeeBee Bjælke

 

Bygge- og Anlægsbranchen har ry for at være konservativ og stærkt konkurrencepræget. De to ting tilsammen betyder, at det ikke altid kan være let at trænge igennem med nye redskaber og metoder. Det kan være en udfordring, siger Jonas Uffe Møllenborg.

 

- Vi oplever mestre, der er positivt indstillede og ønsker de bedste værktøjer, mens deres folk er bange for, at det vil tage længere tid at bruge de nye hjælpemidler end at tage de tunge løft selv. Og vi oplever håndværkere, der selv inviterer os ud på pladserne for at vise mester, at der findes gode redskaber. Det er en udfordring, når begge parter ikke er enige om en løsning, men vi ser heldigvis tit, at der er enighed om, at der skal bruges de rigtige hjælpemidler, og vi oplever en stor og bred interesse, når vi møder kunderne, siger iværksætteren.

 

- Udviklingsarbejdet på begge produkter er ikke slut. Der dukker jævnligt nye ønsker og idéer op fra kunderne. Og det er det samarbejde og deres erfaringer som skaber nyt innovativt tilbehør og nye muligheder. Det er guld værd. For tiden arbejdes der på at lave beslag, så Upclimber enkelt kan monteres på forskellige stilladstyper, siger Jonas Uffe Møllenborg.