Gennem årene har Castellum investeret i at få lavet en del energi- og tilstandsrapporter fra energirådgivere, disse bliver brugt til at lave en liste over energitiltag, der nu skal sættes i gang, fortæller Christian Nicolaj Grønbech, bæredygtighedsansvarlig i Castellum.
Det er vigtigt at få arbejdet med rapporterne systematiseret så de kan styrke en bæredygtig energistrategi.
Castellum har sat et mål om at reducere energiforbruget i deres bygninger til:
Dog anbefaler Christian at gå efter det endelige mål med det samme:
En af Castellum’s ejendomme som ligger i Støberigade 14, lå tidligere med dårlig afkøling! Ved analyse af varmeanlægget og de stedlige driftsfolk kendskab, samt Castellums CTS-firma fandt de nogle defekte ventiler, udskiftede dem og indstillede anlægget korrekt. Siden har ejendommen haft en god afkøling.
Det er dog ikke altid, man kan afhjælpe afkøllingsproblemer i fjernvarmecentralen, hvis radiatorventiler i lejemålene ikke er indstillet korrekt. Hvis eksempelvis mange radiatorer i lejemålene er lukkede og kun få er i brug, og at der ikke er indstillet korrekt forindstillinger, kan man få en dårlig afkøling – og så betaler ejendommen, det vil sige ejeren, for dårlig afkøling. Christian peger på, at det er af afgørende betydning, at driftsorganisationen ved det første tegn på dårlig afkøling, gennemgår varmecentral og lejernes installation!
Det viste sig, at nogle af Castellum’s kontorejendomme brugte mere energi under Corona end før Corona. Det skyldes, at de medarbejdere som var tilbage på kontoret, stadig havde behov for den samme temperatur i lokalerne – men at der var færre mennesker til at opvarme kontorerne.
Christian ser Internet of Things (IoT) som løsningen. Når man alligevel bygger om, skal der installeres VAV spjæld som gør, at man kan lukke af for ventilationen til de enkelte etager fra hovedkanalerne. Her kan IoT registrere, om der er mennesker på etagen eller ikke, forklarer Christian. Herudfra kan man reducere luftmængden til det faktiske behov (på VAV-anlæg).
Castellum skal snart til at bygge nye logistik-ejendomme, hvor de går efter en DGNB-certificering sølv.
”Vi har valgt DGNB fordi den DGNB er den mest anvendte certificeringsordning i Danmark og tillige ligget tæt på den ordning man anvender i Castellum Sverige. Derudover er det en fordel, at den også tager hensyn til cirkulær økonomi som er en vigtig parameter for Castellum" fortæller Christian.
Christian fortæller, at man kan se om varmen til det varmebrugsvand, er indstillet korrekt ud fra hvor meget varme der bliver brugt om sommeren, hvor der ikke er varmeproduktion til radiatorsystemet. Her skal man være opmærksom på såvel den cirkulerende vandmængde, lagdeling i beholderen samt isolering af cirkulationsledning.
Christian giver følgende råd til andre partnere i Energispring /bygningsejere: