Brødrene Dahl har netop fået overrakt et bevis på, at virksomheden gør en ekstraordinær indsats i forhold til at hjælpe borgere med særlige udfordringer ind på arbejdsmarkedet. CSR, der står for Corporate Social Responsibility, handler om at tage et socialt ansvar.
-Det har stor betydning, at I tilbyder praktikpladser til de udsatte - enten i CSR-job eller i flexjob-ansættelse - der på sigt udmønter sig i en fastansættelse. Det gør, at de vokser med opgaven og føler, at de bidrager i virksomheden, fortæller virksomhedskonsulent i Randers Kommune, Peter Gjandrup Møller.
Gennem årene har Brødrene Dahl på sit centrallager ansat en lang række personer på kanten af arbejdsmarkedet. Det kan være med særlige udfordringer som fx fysisk og psykisk sygdom og autisme. Også to ukrainske flygtninge er kommet i arbejde. Den ene af dem er faldet så godt til, at han snart forventes at gå i gang med en treårig uddannelse som lager- og logistikoperatør. På den baggrund vil yderligere to ukrainere inden længe starte på lageret i Randers.
I snit udgør gruppen omkring 10 pct. af medarbejderstaben. Arbejdstiden er for nogle måske kun 10-12 timer om ugen, andre har særlige vilkår, så de fx kan nøjes med minimal social kontakt i løbet af dagen, men alle bidrager de til en succesfuld arbejdsplads.
Også gruppen af elever har stort fokus med det resultat, at flere end otte ud af ti efter endt elevtid vælger at fortsætte hos Brødrene Dahl.
-Det er fantastisk at se, hvordan det at komme i arbejde igen kan løfte et menneske og give meget mere tro på tingene. Naturligvis er det ikke bare noget, man lige gør, men i tæt dialog med Randers Kommune, er vi nået rigtig langt, fortæller Lasse Halliday, logistikdirektør i Brødrene Dahl.
Udover den rent menneskelig gevinst peger han på andre indlysende fordele ved en markant CSR-indsats.
-Som virksomhed får vi mulighed for at ansætte på et tidspunkt, hvor der virkelig er kamp om de få ledige. Samtidig sparer Randers Kommune årligt et millionbeløb i sociale ydelser.
Peter Gjandrup-Møller mener, at der fortsat er mange virksomheder, der vil kunne blive inspireret af eksempelvis Brødrene Dahls arbejde med CSR.
-Det kan også være langt mindre virksomheder ned til en fem-seks ansatte. Det koster selvfølgelig nogle ressourcer, men når det lykkedes, får virksomheden nogle loyale medarbejdere.
Randers Kommune har i år i alt udpeget 22 lokale virksomheder, der alle modtager CSR-certifikatet. Ud af den pulje vil tre gå videre til finalen om at blive udråbt til årets CSR-virksomhed i kommunen. Det sker til november.