Brødrene Dahl løfter nu sløret for sit næste store, grønne initiativ. Med en investering på et tocifret millionbeløb ombygges centrallageret i Randers, så varer i fremtiden kan pakkes og leveres i kasser af genbrugsplast. De nye kasser kan returneres og anvendes igen og igen i modsætning til traditionelle engangspapkasser.
Fra slutningen af 2022 forventer Brødrene Dahls fuldautomatiske centrallager i Randers at levere varer til kunderne i genanvendelige kasser af genbrugsplast frem for engangspapkasser. Sidste år pakkede robotterne på lageret omkring 500.000 papkasser med små-artikler til Brødrene Dahls kunder. Med returplastkasserne reduceres forbruget af papkasser markant.
Den grønne omstilling fra pap til genanvendelige kasser i genbrugsplast vil spare klimaet for mere end 150 tons CO2 årligt. Projektet koster et tocifret millionbeløb, som blandt andet skal bruges til en ombygning af centrallageret.
Brødrene Dahl har gennem de seneste måneder testet forskellige typer genbrugsplastikkasser. Hos kunderne er der et stort ønske om at anvende returnerbare kasser, og kunderne har set og godkendt prototypen på den endelige kasse, inden den blev sat i produktion.
-Vi mærker tydeligt, at der blandt vores kunder er opbakning til den grønne omstilling. Man ønsker at bidrage, og det medvirker til, at vi som grossist accelererer vores klimainitiativer, siger logistikdirektør i Brødrene Dahl Lasse Halliday.
-Vi har sat et ambitiøst mål om at blive en CO2-neutral virksomhed, og vi skal frem mod 2024 reducere vores CO2-udledning med 25 procent. Det er en kæmpe opgave, og vi tager elefanten i små bidder. Vi har allerede gjort en del - blandt andet udfaset brugen af konventionel plast på vores lagre og fjernet plastikposer fra vores butikker. Nu gør vi dette, og vi har flere grønne initiativer på vej, siger han.
I første omgang bliver leverancer til alle værkstedsadresser, byggeprojekter med kontinuerlige leveringer og alle Brødrene Dahls butikker omfattet af det nye retursystem.
-Vi ønsker ikke at etablere et nyt returflow med separate transporter, for så udhuler vi CO-gevinsten.
Vi vil bruge vores eksisterende system for returtagning af europaller og rammer, og derfor indfører vi i første omgang returkasserne på de ordrer, hvor vi har faste leverancer, siger Lasse Halliday.
-En intention med det her projekt er også at gøre op med smid-væk-kulturen og vænne både os selv og vores kunder til at genanvende, hvor det er muligt. Vi har også en klar forventning om, at omfanget af beskadigede varer vil falde, da plastkasserne er væsentligt mere modstandsdygtige over for knubs, vind og vejr end pap er, siger han.