logo

Bakkehusene – en pionér i ny bæredygtig bydel

 

I foråret 2017 flytter de første beboere ind i Bakkehusene i den nye bæredygtige bydel Lisbjerg på Lisbjerg Bakke nord for Aarhus.

 

Tekst af Anne Carlsen Dam, arkitekt maa, RUBOW arkitekter

 

Som den første bebyggelse i et af Danmarks største byudviklingsprojekter blev Bakkehusene indviet i foråret 2017 på Lisbjerg Bakke. Over de næste årtier vil Lisbjerg forvandle sig til en tæt og levende bydel med plads til op mod 25.000 indbyggere. Her skal være en skøn forening af forstad, by og landskab med direkte letbaneforbindelse og ny supercykelsti til Aarhus midtby. Bakkehusene består af 47 rækkehuse, bygget af NCC for Boligforeningen Ringgården, tegnet af RUBOW arkitekter i en konkurrence tilbage i 2013 som Energi+ boliger til den nye bydel, hvis værdier bygger på bæredygtighed, arkitektonisk kvalitet og grønne byrum.

 

- Det var en sjov konkurrence at deltage i. Som jeg husker det, var der ikke mange bindinger ud over høje krav til energistandard, siger Susanne Hansen, kreativ direktør og ansvarlig partner på projektet fra RUBOW arkitekter.

 

Netop det bæredygtige design gennemsyrer projektet fra helhed til detalje og omfatter sociale, miljømæssige og tekniske tiltag, som understøtter det sunde liv og det gode naboskab. Boligerne er lavenergiboliger med en BR2020 energiprofil og byggeriets materialer er testet med fokus på at anvende bæredygtige, genanvendelige og miljømærkede produkter i forhold til en generel vugge-til-vugge tankegang.

 

Læs mere om Bæredygtighed

 

Det gode naboskab

Skala, proportioner, overgange, afstande, gode sol- og læforhold er alle vigtige faktorer i et vellykket naboskab. Hvis der i det gode naboskab også skal opstå et fællesskab, handler det i høj grad om at skabe en fælles identitet og omdrejningspunkt for boligmiljøet, et fælles grundlag for samvær på tværs af individuelle præferencer. Bakkehusene er designet ud fra ønsket om at motivere fællesskabet med respekt for den private sfære.

 

Boligstrukturen består af 6 nabogrupper omkring et indre bilfrit strøg, som kobler bebyggelsen med fælleshus og udsigten mod Aarhus. Strøget karakteriseres af bebyggelsens markante gavlmotiv. Udearealer er generelt orienteret og dimensioneret til at motivere privat initiativ og meget udeliv. Bebyggelsen er derudover udlagt, så der omkring den enkelte bolig skabes læ for vestenvinden, gode solhjørner, og dermed rig mulighed for at indtage boligens kantzone og understøtte livet mellem husene.

 

De 6 nabogrupper er organiseret omkring hver sit stræde. Stræderne kan betragtes som en ny typologi, en introduktion af en ’familiestørrelse’ i den større bebyggelsesplan. Nabogrupper af 6-8 enheder er en overskuelig størrelse for etablering af et fællesskab, der bygger på en høj grad af ansvarsfølelse for nærmiljøet. Bebyggelsen er netop tegnet ud fra ønsket om at kende naboen, og derfor er Bakkehusene disponeret med adgang, forhave og opholdsrum mod stræderne på boligernes solside. Hvert stræde afsluttes af en fællesterrasse, der kan gribe den sidste aftensol om sommeren. En aftensol der i bedste fald har magt til at trække folk ud af egne forhaver og samles omkring en fælles grill.

 

- Vi ønsker, at den private forhave skal spille en vigtig rolle for livet i strædet – den er ikke stor, men i sommerhalvåret fungerer den som forlængelse af boligens spisekøkken. Her kan det lille barn lege trygt og sikkert, når havelågen er lukket, siger Susanne Hansen.

 

 

 

 

Læs mere om Byrum

 

Hvilken lejebolig!

Bakkehusene består af toetagers rækkehuse i størrelser fra 93 m2 til 115 m2. Boligerne er udført efter god og gedigen byggeskik, enkle men med rumlige karakteristika, overflader af gode materialer og godt med dagslys. Netop dagslys og velbelyste rum er vigtige parametre, som har stor be­tydning for menneskets velvære, men kan samtidig være den di­rekte årsag til overophedning i boligen. Bakkehusenes orientering på grunden, kompakte form og rumlige opdeling udnytter en ’gratis’ passiv klimatisering, hvor himmellyset og solen sætter scenen i opholdsrum, mens boligens soverum vender mod nord. 

 

Det har længe været en tendens, at boligerne har et stort rum, hvor alt skal foregå. I Bakkehusene er opholdsrummet delt op med spisekøkken i stueplan og en mere privat opholdsstue på 1. sal. Det er f.eks. rart at kunne sende ungerne op for at lege, mens de voksne forsætter snakken omkring spisebordet.

 

- Boligen er rammen om menneskers hverdag, her skal man kunne være helt sig selv, slappe af og lade op. Designet skal balancere hensynet til fællesskabet med hensynet til privatlivet. Vi arbejder derfor med grader af privathed i den enkelte bolig, så det er muligt at trække sig tilbage, uden at skulle trække gardinet for, forklarer Susanne Hansen

 

Ringgården, som administrerer boligerne, oplyser at alle boligerne er udlejet og et spirende liv af overvejende småbørnsfamilier er begyndt at finde sig til rette i Bakkehusene fra 1. april 2017, ganske som det har været intentionen med bebyggelsen fra starten.  

 

Læs mere om Boligbyggeri

 

 

FAKTA

Bygherre Boligforeningen Ringgården
Entrepriseform Totalentreprise

Status Udført

Type Nybyggeri, 47 almene boliger

Beliggenhed Lisbjerg ved Aarhus

Arealer 5.000 m2
Totalentreprenør NCC

Rådgivere RUBOW arkitekter, Regnbuen | Kontur arkitekter, GBL Landskab, MOE

 

Bygge- & Anlægsavisen

Tilmeld nyhedsbrev

Udkommer ugentligt, og indholder branchenyt, artikler samt adgang til den nyeste avis

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer




Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555