Energieffektive tørrerum i medvind

En lang række virksomheder og institutioner har opdaget, at miljøvenlige og energibesparende tørrerum er nødvendige anno 2016. På årets Building Green præsenterer Munters A/S et innovativt koncept, der genskaber naturens egen måde at tørre på.

 

Tekst af Rune H. Jensen

 

Munters A/S er i dag en af verdens førende specialister inden for affugtning og energieffektive luftbehandlingsløsninger, der fremmer en stabil og optimal klimastyring. Det sker på baggrund af mere end 60 års erfaring med styring af luftfugtighed – og ikke mindst nytænkning på området.

 

På årets Building Green præsenterer virksomheden netop et koncept, der peger fremad i forhold til energieffektivitet tøjtørring til bl.a. daginstitutioner, skoler, materielgårde og private virksomheder. Et problem med traditionel tørring i tørreskabe er typisk, at der bruges så meget energi og gennemvarmes så hårdt, at det ødelægger tøjet. Men det er en forhindring, der kan elimineres for alle typer tøj med tørrerumskonceptet fra Munters A/S, der både betyder et bedre indeklima og sikrer økonomiske besparelser:

 

Genskaber naturlig tørring

- Vi genskaber naturens egne optimale forhold til tørring med tør luft, bevægelige luftmasser og et 100 % behovsstyret system. Der bruges kun den mængde affugtning og energi, der reelt skal til for at tørre tøjet, og det er en naturlig, hurtig og temperaturuafhængig metode, hvor der ikke er behov for opvarmning, forklarer Hans-Henrik Thomsen, Area Sales Manager hos Munters A/S.

 

På Building Green fremviser Munters A/S et mobilt tørrerum, der illustrerer, hvordan konceptet virker i praksis til gavn for f.eks. børnehaver og andre institutioner. Og det er samtidig del af en generel udvikling, hvor også almindelige virksomheder i stigende grad bliver bevidste om relevansen af mere energieffektive tørrerum:

 

Et gennembrud

- Halvdelen af de mennesker, der tager på arbejde i København, cykler eller løber dertil. Det betyder derfor et behov for at etablere tørrerum på selve virksomheden, hvor der samtidig også ofte er motions- og omklædningsrum med klimastyring. Så det er en klar tendens både i offentlige institutioner og på civile arbejdspladser, siger Hans-Henrik Thomsen.

 

Han forklarer, at udviklingen begyndte i Forsvaret og siden har bredt sig til skoler, materielgårde, idrætsefterskoler, politistationer og nu også mange andre og forskelligartede steder. Munters A/S har således bl.a. stået for tørrerum med naturlig og energieffektiv tørring til Nordeas nye hovedsæde ved DR-byen, til containere med tørrerum til Vestas og til Siemens’ hovedkvarter i Ballerup. Tendensen er klar, og Munters A/S står således bag mere end 250 forskellige tørrerum over hele landet gennem de seneste 10 år.

 

Gennemtænkte koncepter og systemer

For Munters A/S er tørrerumskonceptet også del af en mere applikationsorienteret udvikling mod komplette og gennemtænkte koncepter og systemer, hvor kunden kan få det hele i én løsning ét sted.

 

- Vi er stadig funderet på skaberen Carl Munters’ værdigrundlag, patenter og idéer, men vi er samtidig også meget innovative i forhold til ny udvikling til bl.a. køling af datacentre, der typisk har et gigantisk elforbrug – og vi står f.eks. bag et koncept, som i dag anvendes af verdens største datacentre, der sparer op til 75 % energi i forhold til traditionelle køleløsninger, fortæller Hans-Henrik Thomsen.

 

Munters A/S har i dag 3.000 ansatte på verdensplan, producerer og sælger til 30 lande og har en omsætning på fem mia. svenske kr. Den danske afdeling har eksisteret siden 1980, og som den første afdeling uden for moderlandet Sverige var Munters A/S dermed en af de første til at beskæftige sig professionelt med klimastyring og affugtning herhjemme. Munters er i dag global markedsleder og skaber energieffektive luftbehandlingsløsninger til kunder i industrier som fødevare-, farmaceut- og datacenterindustrien samt transport- og energibranchen.