<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> sundolitt isolering er en nem og driftsikker vej til energibesparelser
Isolering er en nem og driftsikker vej til energibesparelser

Annonce

Isolering er en nem og driftsikker vej til energibesparelser

Sundolitt A/S er gået imod frygten for, at man kan overisolere – og har bygget et prøvehus for at bevise, at man let og uden videre teknologi kan reducere energiforbruget betragteligt.

 

Tekst af Tim Panduro

 

Et parcelhus på Langager 22 i Jægerspris har en helt særlig plads i isoleringsproducenten Sundolitts bevidsthed. Huset har Sundolitt  bygget fra bunden for at vise, at man kan skabe et byggeri med lavt energiforbrug uden at skulle trækkes med kompliceret teknologi og løbende vedligehold af samme.

 

- Vi kunne høre på boligejere, at der var bekymring for, om lavenergihuse ville blive dyre og blive for komplicerede at drifte og vedligeholde. Mange var bange for, om det ville være for svært at vedligeholde de teknologiske tiltag, som man anså for nødvendige.

 

Så op til klimatopmødet COP15 i København besluttede vi os for at bygge et Sundolitt Climate House, siger administrerende direktør i Sundolitt A/S Henrik Vasylyeva.


- Korrekt indbygget isolering er en energibesparer i hele byggeriets levetid, som hverken kræver  vedligehold eller udgifter til drift. Det har vi altid ment, og det har vi fået bekræftet med Sundolitt Climate House.

 

Det lykkedes os at vise, at det kan lade sig gøre at bygge et lavteknisk lavenergihus til lavpris, der mere end overholdt de standarder, der dengang blev anvendt i lavenergihuse, siger direktøren.


”Overisolering”

Huset lever op til forventningerne, selv med en vestvendt orientering – i modsætning til de fleste energihuse, der i den periode blev bygget med en sydvendt facade, så de kan udnytte solens stråler bedst muligt. Senere målinger har vist, at det gennemisolerede hus også har godt indeklima.

 

Det er yderst vigtigt for beboernes velbefindende – og for at gøre op med en velkendt, men forkert myte.


- Der er tilsyneladende en misforstået frygt for, at man kan overisolere, en frygt som nærmest stempler isolering som farligt og unødvendigt. Man bør vælge en fornuftig tilgang, og målet må være at parametre som energibesparelser, omkostninger og indeklima går hånd i hånd, siger Henrik Vasylyeva.Læs mere om IsoleringStor trykstyrke

Netop konstruktionsopbygningen og materialeegenskaberne er vigtige. Sundolitt isolering bidrager med stor trykstyrke, lav vægt og og god isoleringsevne. Hvis man som projekterende fuldt ud udnytter den ideelle sammensætning af egenskaber, giver det ifølge direktøren oftest en yderst konkurrencedygtig løsning.

 

Trykstyrken kan også være til nytte for den samlede konstruktion i stort set alle konstruktioner, der kan blive udsat for stor belastning.


- Hvis der for eksempel skal lægges tunge elementer som solceller med ballast, ventilationsanlæg eller tagterrasser oven på tagpap, er det vigtigt, at isoleringen nedenunder ikke giver efter og skader tagpappen. Her vil Sundolitt isolerings trykstyrke være en stor fordel, siger Henrik Vasylyeva.


Fremtid i renoveringer

Isoleringsbranchen oplever især efterspørgsel til nybyggerier. Men Henrik Vasylyeva forudser, at der i fremtiden vil komme større fokus på energirenovering af bestående bygninger.


- Hvis man kigger på energibesparelsen alene, kan det ofte ikke betale sig økonomisk at energirenovere. Men hvis man samtidig ser på muligheden for at sikre eller øge ejendommens værdi ved energirenovering på en måde, som er holdbar i hele bygningens levetid og samtidig øger komforten i bygningen, kan regnestykket se anderledes ud.

 

Med trykfast isolering gives der mange muligheder for robuste løsninger til tag, facade og gulv. Ud over energibesparelse og højnelse af værdi og komfort, skal man også huske, at man er med til at tage hensyn til miljø og klima, siger Henrik Vasylyeva.

 

Fakta

Sundolitt A/S har gennem mere end 50 år leveret isolering af EPS-typen til det danske marked.  EPS-isolering er et meget let produkt, der består af 98 procent luft og to procent polystyren.

Virksomheden er et datterselskab til den 99 år gamle norske virksomhed Brødr. Sunde, der har fabrikker i 6 lande. Udover Sundolitt producerer selskabets virksomheder blandt andet emballage. I Danmark driver Brødr. Sundes datterselskab fire fabrikker.

 

sundolitt

Sundolitt

 40 år har Sundolitt leveret EPS – ekspanderet polystyren – til det danske marked. På moderne fabrikker producerer vi isoleringsmateriale til byggebranchen samt emballager til gartneri- og fødevarebranchen samt til teknisk industri.

 

Vore isoleringprodukter markedsføres under varemærket Sundolitt. De emballageløsninger vi tilbyder i EPS markedsføres under varemærket Sunpack.

Kontaktinformation
Sundolitt
Krog Skolevej 3
7190 Billund
Tlf:70 11 10 20
Web:
Email:   danmark@sundolitt.com