467-1_1920

Tid og materialer at spare med helt nøjagtig afretning

 

Vi bør aldrig mere købe gravemaskiner uden auto-grader, siger jysk entreprenør efter ”fejlkøb” af Komatsu-gravemaskine med Topcon-automatik.

 

467-2_600Maskinfører Jesper Lund Pedersen på plads i kabinen, hvor han på skærmen kan følge Topcon-automatikken.

Man kan købe sig til erfaring. En maskinfører uden den store erfaring kan rette af som en dreven rotte, hvis han får en gravemaskine med Topcon auto-grader at køre i.

 

Det mener entreprenør Thomas Kongsgaard Jakobsen i virksomheden Entreprenør Ivan Bastrup Jakobsen i Struer. Han lægger ikke skjul på begejstring over en af firmaets seneste anskaffelser: Distriktschef Mads E. Nielsen hos Scantruck har leveret en Komatsu PC240LC-11 med Topcon-automatik til maskinstyring.

 

– Vi har gravet en del kloakker. Jeg laver dataene i AutoCad og kører dem igennem et program for at lave overfladerne. For at fungere optimalt, skal systemet kunne bare æde dataene. Og det kan Topcon, konstaterer Thomas Kongsgaard Jakobsen.

 

– Auto-graderen har været ny for os. Vi lægger alle kloakledninger ind i 3D, og derefter retter Topcon-systemet helt nøjagtigt af. Det er ganske imponerende. Det gælder også alle former for arealer, hvor vi skal lægge sand og grus ud. Vi sparer både tid og helt sikkert materialer. Vi har altid kæmpet med overforbrug af stabilgrus, og det er vi fri for nu. Hvis vi ønsker 20 centimeter på, så får vi helt præcist 20 centimeter. Står det til mig, skal vi aldrig mere afrette med gravemaskiner uden auto-grade, siger Thomas Kongsgaard Jakobsen.

 

Læs også: Intelligente dozere er med til at bygge Femern-forbindelsen

 

467-3_1600Entreprenørfirmaet Ivan Bastrup Jakobsen lægger masser af grus ud på alle former for arealer. Topcon-styringen med auto-grader sørger for, at det gøres med pinlig nøjagtighed.

 

Mange fejl

Han er både driftschef og bestyrelsesformand i entreprenørfirmaet, som hans far har skabt. Det er kendt i vide entreprenør-kredse, at Ivan Bastrup Jakobsen altid har sværmet for et bestemt maskinmærke, som ikke er Komatsu.

 

– Vi købte den nye Komatsu PC240LC-11 på E&H-entreprenørmessen i Herning. En 27 tons gravemaskine med Topcon-automatik. Jeg hørte, at de brugte maskinen til at rette af til belægningssten. Men vi købte den for et års tid siden. Det var naturligvis en fejl, og efterfølgende har jeg begået yderligere tre fejl. Så nu har vi fire Komatsu-gravemaskiner, fortæller Ivan Bastrup Jakobsen med et grin.

 

467-4_1600Komatsu-graverens Topcon-system kender alle detaljer, inden maskinen går i gang med kloakarbejdet.

 

Kunne levere

– I en tid, hvor mange firmaer har problemer med at skaffe maskiner og andet, har Scantruck kunnet levere det, vi skulle bruge. Samtidig er sælgerne og servicefolkene virkelig skarpe, siger Struer-entreprenøren.

 

Foruden 27 tonseren PC240LC-11, har Ivan Bastrup Jakobsen købt to 1600 kg og en 2400 kg tung minigraver hos Scantruck.

Kontaktinformation