440-1920

Service tæt på – også på entreprenørmaskiner i Nordatlanten

 

Vejen til service og reservedele er ikke lang hos den danske importør af Komatsu og Manitou, som har en stærk repræsentation både på Færøerne og i Grønland.

 

Der er godt og vel 3.300 kilometer i luftlinje fra lageret hos Scantruck A/S i Skive til Nuuk – bare hvis man skulle stå i Grønland og mangle en reservedel til sin entreprenørmaskine. Hvis man holder med maskinen i Thorshavn på Færøerne, er der ”kun” cirka 1.100 kilometer. Men vejen til stumperne og service er slet ikke så lang nogen af stederne. Der er nemlig service at få til både Komatsu- og Manitou-maskiner i Grønland og på Færøerne.

 

444-2_1600En ny Manitou rotationsteleskoplæsser klar til aflevering fra Usisaats nybyggede hovedafdeling

 

Det sørger Scantrucks lokale forhandlere og samarbejdspartnere for. Begge steder er Scantruck tæt på, både med nye og brugte maskiner og med service og reservedele.

 

I Grønland er det virksomheden Usisaat i hovedstaden Nuuk, der repræsenterer Scantruck, når det gælder Manitou-maskiner. NEM – Nordjysk Entreprenør Materiel A/S – har forhandlingen af japanske Komatsu-maskiner i det grønlandske. Begge mærker er samlet på Færøerne, hvor det er firmaet KJ Hydraulik, der tager sig at både forhandling og service.

 

444-5_1600En Komatsu WA380 gummihjulslæsser på job i ægte natur

 

Nyt domicil

Usisaat Auto Service i Grønland har forhandlet røde Manitou-teleskoplæssere i knap to år. Og det er mildt sagt gået strygende for såvel Manitou som for Usisaat. Firmaet indviede i efteråret 2022 et splinternyt hovedkvarter i 100 millioner kroner-klassen i Nuuk. Her i virksomhedens nye hovedkvarter samles alle hovedaktiviteter.

 

Foruden salg og service af entreprenørmaskiner, består firmaet af flere andre grene. Usisaat er også en stor aktør inden for flytteservice, lager, logistik, shipping og autoservice. Ægteparret Akisoog Poulsen og Hans Gerstrøm skabte virksomheden i 1973, og i dag er det Minik Gerstrøm, der styrer familiefirmaet.

 

For et par år siden fik han tilført ny power på værkstedet, da Poul Guldager tiltrådte. Han kom med masser er erfaring og indsigt fra sin fortid som værkfører i lastbilbranchen.

 

444-8_1600Med i Scantrucks leverance til entreprenørskolen Teknikimik Ilinniarfik var også et Topcon-system med rover og base til landmåling

 

Både Manitou og Komatsu

Godt et par tusinde kilometer næsten stik øst lidt nord for Thorshavn på Færøerne residerer forhandler-kollegerne hos KJ Hydraulik. Firmaet har været Scantruck-forhandler af Manitou siden 2015, og for ganske nylig er samarbejdet udvidet med en aftale om, at KJ-folkene også tager sig af Komatsu-maskiner på Færøerne.

 

KJ Hydraulik er fem år yngre end Usisaat i Grønland. Firmaet har hovedafdeling i Kambsdalur, men også afdelinger både i Fuglafjord og den færøske hovedby Thorshavn.

 

Sammen med Scantruck har KJ Hydraulik formået at gøre Manitou til det suverænt største teleskoplæsser-mærke på Færøerne. Derfor var det naturligt for Scantruck at udvide forhandleraftalen til også at omfatte hele det store sortiment af Komatsu-entreprenørmaskiner.

 

”Vores er større”

– Vi sælger jo ind imellem maskiner op til 70 tons. Det er lidt større, end vores kolleger i Syddanmark ofte arbejder med, men som passer glimrende til en række af de opgaver, vi har her på Færøerne fortæller Viggo Johannsen, som er salgsdirektør hos KJ Hydraulik.

 

Afdelingen i Thorshavn blev etableret i 2006, da KJ Hydraulik ønskede at sikre sig et større befolknings- og kundegrundlag. Salget af entreprenørmaskiner foregår nu fra Thorhavn-afdelingen, hvor også reservedelsafdelingen har til huse. Alle tre afdelinger tager sig af reparationer og service. 

 

Hos Scantruck A/S glæder salgschef Claus Bjerregaard over, at der er fuld gang i aktiviteterne i Nordatlanten.

 

– På Færøerne kører det intet mindre end fremragende med KJ Hydraulik som vores ambassadør med forhandling af både Komatsu og Manitou. Firmaet har faktisk hele tre sælgere på opgaven med Komatsu og Manitou. I øjeblikket er der mest gang i Komatsu-maskinerne, som jo også er nye i KJ Hydraulik-sammenhæng. Gennem årene med salg af Manitou har KJ gjort det aldeles strålende, og med et meget stort salg løbende er firmaet måske ved at have mættet det aktuelle behov. Så må vi håbe, at der rigtig kommer gang i udskiftningerne af brugte teleskoplæssere, siger Claus Bjerregaard.

 

Ramt af brand

– Samtidig med, at samarbejdet med KJ Hydraulik kører som i hydraulikolie, har vi store forventninger til Usisaat som vores forhandler i Grønland. Netop da vi lavede aftalen for godt halvandet år siden, var Usisaat gået i gang med nybyggeriet af det nye domicil. Men byggeriet blev ramt af en brand, som naturligvis satte tingene i stå i en periode. Den nye hovedafdeling i Nuuk åbnede i september sidste år, og den er ganske imponerende, fortæller salgschef Claus Bjerregaard.

 

– Usisaat bliver Scantrucks forlængede arm i Grønland, hvor vi ser et kæmpe potentiale. Grønlænderne har fuld gang i byggerier af snart alle slags, og rundt om på byggepladserne står mange Manitou-maskiner. Der bygges ny lufthavn hele tre steder i Grønland. Boligbyggeriet er stort i Nuuk, som har omkring 1000 nye tilflyttere hvert år. Byen får en ny svømmehal i høj arkitektonisk klasse. MT Højgaard har netop bygget en kæmpe brandstation, og Munck er i gang med store byggerier flere steder, siger Claus Bjerregaard.

 

Samarbejdet med Usisaat omfatter i øvrigt også Scantrucks egen afdeling for maskinstyring. Technology product manager Jan Larsen, er chef for maskinstyringsholdet, der blandt andet opererer med Komatsu Smart Construction med Topcon-materiellet. Jan Larsen har allerede været i Grønland flere gange, blandt andet i forbindelse med Scantrucks leverance af maskinstyringer til den grønlandske entreprenørskole Teknikimik Ilinniarfik.

Kontaktinformation