Der er kø ved teleskoplæsserne i Odense. Ikke mindst på erhvervsuddannelserne hos AMU-Fyn i Tietgenbyen, hvor fire nye af de røde maskiner er rykket ind. Manitou-læsserne er vejen til det teleskoplæsser-certifikat, der giver folk både i byggebranchen og i landbruget mulighed for at køre deres maskiner lovligt og med sikkerheden i orden.
Det er der mange, der gør. AMU-Fyn afvikler teleskoplæsser-kurser for hold med 12 kursister, og ofte kører der to hold ad gangen. Formiddag og eftermiddag med teori og praktik. Så skifter bemandingen i maskinerne ved middagstid. I vinterperioden afløser det ene hold det næste stort set nonstop. Derfor gav det god mening, at AMU-Fyns direktør fandt lommeregneren frem og så på, om det var det rigtige at leje maskinerne til undervisningen, som man altid havde gjort.
”Det var det ikke. I tidens løb har vi lejet teleskoplæssere af forskellige mærker, men hovedsagelig Manitou. Nogle af kursisterne har måske kørt lidt teleskoplæssere tidligere, og så har det som regel været Manitou, som er ukomplicerede at finde ud af. Så det blev til fire nye Manitou-læssere i forskellige størrelser, som dækker spektret fint, da vi bestilte hos Scantruck A/S”, forklarer faglærer Allan Højmark hos Transport & Lager hos AMU-Fyn.
Der skal også roteres
”Det har vist sig noget mere fornuftigt, at vi ejer maskinerne i stedet for leje. Dels sparer vi penge, og dels er det rart at kende sine egne maskiner. Tre af de nye Manitou er meget ens. Der er kun størrelsen til forskel. Den fjerde adskiller sig ved at være en rotations-maskine, som kan rotere 360 grader. Den er fast på programmet sammen med to af de andre maskiner, når kursisterne kommer op til den afsluttende prøve”, siger Allan Højmark.
Det er et lovkrav, at maskinføreren har teleskoplæsser-certifikatet i orden, hvis de skal køre med gafler, mandskabskurv eller kran-udstyr. Derfor giver certifikatet i mange tilfælde adgang til jobs i byggebranchen eller ved landbruget.
”Et kursus tager fem dage og afsluttes med både teoretisk og praktisk prøve. Kursisterne kommer igennem alt relevant omkring teleskoplæsserne, og der er naturligvis ikke mindst fokus på sikkerheden. Vi laver forskellige øvelser med gaflerne, og kursisterne både kører med og kommer op i mandskabskurven”, fortæller faglærer Allan Højmark.
Som i det virkelige liv
De fire forskellige Manitou-læssere har vist sig at være et rigtig godt mix af maskiner. Med deres forskellige størrelser afspejler de fint, hvad der bruges ude i ”det virkelige liv”.
Den mindste af de nye AMU-Fyn maskiner er den kompakte Manitou MT625, som har stor manøvredygtighed med en bredde på 1,81 meter og højde på 1,92. Den løfter op til 2,5 tons og har en løftehøjde på 5,85 meter. MT1135 er en 11 meter teleskoplæsser, som kan løfte 3 tons op i fuld højde, eller 3,5 tons op til 9 meter. Selv har maskinen en egenvægt på 8800 kg, og den har tre styreindstillinger, som giver mulighed for en venderadius på blot 3,85 meter.
AMU-Fyns indkøb hos Scantruck omfatter også den største konventionelle teleskoplæsser i programmet, MT1840 på 12 tons. Løftehøjden er 18 meter og rækkevidden godt 13 meter, og løftekapaciteten er hele 4000 kg. MT1840 anvendes ofte med mandskabskurv, og så er arbejdshøjden 19,55 meter med op til tre personer i kurven.
To, fire eller krabbe
Rotationsteleskoplæsseren MRT1845 giver kursisterne i Tietgenbyen mulighed for et kik hele horisonten rundt. Den er fuldt rotérbar med en maksimal løftehøjde på 18 meter og en rækkevidde op til 15,2 meter. Frit valg mellem styring på to eller fire hjul, eller krabbestyring gør maskinen nem at komme rundt med også under trange arbejdsforhold. Det er naturligvis også noget, der skal læres, før der falder et certifikat af i Odense.
”For at vi kan være sikre på optimal service af hele flåden, har vi lavet en aftale for alle maskinerne hos Scantruck, som selv holder øje med, hvornår det er tid for de enkelte maskiner”, siger Allan Højmark.
Læs mere om Manitou teleskoplæssere her
Billed 1: Billedtekst: Der flyttes gods til den store guldmedalje på arealet ved AMU-Fyn i Tietgenbyen ved Odense.