476_5_web

Et godt bryg kræver malt, humle, gær - og Manitou

En terrængående gaffeltruck har gjort sig uundværlig på Ebeltoft Gårdbryggeri

Godt øl kræver gode råvarer. Malt, humle, gær, godt vand – og godt og vel 3,5 tons rød franskmand. Sidstnævnte har formået at gøre sig aldeles uundværlig, når der brygges såvel øl som sodavand på Ebeltoft Gårdbryggeri i landsbyen Hyllested Skovgårde helt ude på kanten til Kattegat nord for Ebeltoft. Her har feriestemningen bredt sig. Der er forrygende travlt, og der brygges på højtryk både dag og nat.

Franskmanden er i sving langt det meste af tiden. Den hedder Manitou MC18-4 og er en terrængående gaffeltruck, som er leveret af den danske Manitou-importør, Scantruck A/S.

”Trucken er helt essentiel. Den kører kun små ture, men den kører til gengæld rigtig mange af dem. Frem og tilbage på bryggeriets område faktisk hele tiden. Produktion ind og ud. Hver morgen kommer der en lastbil med malt, sterile flasker, papkasser og alt muligt andet, som vi har behov for i produktionen. Det gentager sig om eftermiddagen og somme tider også ved middagstid”, fortæller driftsleder Michael Hjorth på Ebeltoft Gårdbryggeri.

 

Guf til naboens køer

Det er ganske ofte ham, der styrer Manitou-trucken rundt med råvarer, tonsvis af fustager med fadøl, kasser med flasker og andet med en liflig duft af godt øl. Også store kar med mask, som er affald, der bliver tilbage, når safter og væsker er trukket ud af plantedelene, der anvendes til fremstillingen af det brede sortiment af forskellige øl og sodavand lavet på naturlige råvarer.

”Vi kører i hvert fald 1000 kg mask om dagen ned til en nabogård, hvor køerne får glæde af det. De elsker det, men bliver ikke berusede. Mask indeholder ikke alkohol”, forklarer Michael Hjorth.

Når han ruller afsted i den røde Manitou MC18-4 med 500 kg mask ad gangen, sker det fuldstændig problemfrit takket være truckens terrængående evner med frit valg mellem træk på to eller fire hjul.

”Tidligere havde vi en tilsvarende maskine af et andet mærke, men ikke med firehjulstræk, og heller ikke med samme kræfter som Manitou’en. Det kunne godt give problemer, også med tunge læs fustager på gaflerne, da vi kører i ral det meste af dagen. Samtidig har vi stor glæde af maskinens manøvredygtighed”, siger Michael Hjorth.

 

Man må sno sig

Ebeltoft Gårdbryggeri har til huse i en gammel firlænget gård fra 1860. Dengang blev der ikke tænkt på logistikken i at få stadige strømme af sække med malt og andet ind i de gamle staldbygninger – og færdigbrygget øl og sodavand ud i både kasser og fustager. Derfor er Michael Hjorth og firmaets øvrige truck-kørere nødt til at bruge ålens princip: Man må sno sig.

”Folkene med truck-kort har hurtigt fået rutine i at komme rundt, selv om forholdene nogle steder er ganske snævre”, fortæller driftsleder Michael Hjorth.

Manitou-trucken har en løftehøjde på op til 3,3 meter og kapacitet til 1800 kg. Det rækker mere end rigeligt til opgaverne på Ebeltoft-bryggeriet, hvor maskinen hovedsagelig skal løfte op og ned til ladet af de lastbiler, der kommer med forsyninger og afhenter bryg.

Ebeltoft Gårdbryggeri blev skabt i 2008 på hobbybasis af Peder Zacho Hansen, som fortsat er brygmester og ejer af bryggeriet. I sommerhalvåret har virksomheden omkring 15 ansatte inklusive sæsonarbejdere, som hjælper i bryggeriets butik og med udeservering seks af ugens dage. Rigtig mange tørstige og nysgerrige gæster lægger vejen omkring bryggeriet i landsbyen ved Ebeltoft for at få et kik på produktionen og smage på et af de mange forskellige bryg.

 

På øverste billede: Skål for en Manitou-truck, der har formået at gøre sig selv uundværlig på Ebeltoft Gårdbryggeri. Fra venstre er det driftsleder Michael Hjorth, Scantruck-distriktschef Freddy Lange Nielsen, som har leveret maskinen, og brygmester og indehaver Peder Zacho Hansen.

 

476_1_web
Så er der friske forsyninger af malt på vej til bryggeriet. Manitou-trucken sørger for friske leverancer løbende.
 
476_2_web
Paller med fadøl-fustager står klar til læsning. Manitou M18-4 sørger for, at forsyningerne af fad-bamser kommer godt afsted fra Hyllested Skovgårde.
 
476_3_web
Truckens gode manøvreegenskaber kommer til deres ret på gårdbryggeriet, blandt andet når der skal køres sække med malt til de store brygtanke.
 
476_4_web
Så er der guf til nabogårdens køer. Den mask, der bliver til rest fra produktionen, er ren lørdagsslik for køerne.

Kontaktinformation