Fleksibilitet på facaden

En mobil arbejdsplatform som afløser for det klassiske stillads effektiviserer renoveringsarbejdet på facaden. Den elektriske løsning giver entreprenører og håndværkere større fleksibilitet i processen til gavn for både arbejdsmiljø, sikkerhed og økonomi.

 

Tekst af Jari Nielsen

 

Spørger man Platform.as, har det traditionelle stillads udspillet sin rolle. Afløseren er en mobil arbejdsplatform, som stadig flere danske byggevirksomheder benytter, når de eksempelvis skal lægge mursten, montere altaner, udskifte vinduer eller renovere hele facader. Platform.as' store flåde af arbejdsplatforme til leje eller salg bidrager til at gøre projekter over hele landet mere effektive. En arbejdsplatform er nemlig meget fleksibel på bygningens facade.

 

- Man kan typisk blive hurtigere færdig og spare bemanding, da man hurtigt skifter etage og altid har sine materialer med op, siger Ulrik Westh, projektleder hos Platform.as.

 

Hvor et stillads typisk dækker hele facaden, dækker man med arbejdsplatformen kun de lejligheder af, som man skal arbejde på. Det vil sige ca. 12-14 m. i bredden. Det giver ikke blot et andet miljø for beboerne, men fokuserer også arbejdet:

 

- Du har lettere tilgængelighed på facaden, og du kan eksempelvis hejse dine elementer, vinduer etc. ind på plads med en kranløsning, for derefter at arbejde på det, siger Ulrik Westh, der fremhæver den øgede fleksibilitet, som en platform med ekstraudstyr giver:

 

- Du skal ikke koordinere med en kranbil, og du er fri til at løse opgaverne, som det passer dig. Hvis du havde haft et stillads, skulle du koordinere med en kranløsning eller andet hjælpeudstyr, siger han.

Læs mere om Stiger & Stilladser



 

Altid i den rigtige højde

En arbejdsplatform er fuldt fleksibel i højden. Derfor kan håndværkerne altid arbejde i den korrekte arbejdshøjde, og der er desuden plads til dét, de skal bruge, eksempelvis værktøj samt vinduer, beslag og mursten med mere.


- Du skal ikke strække dig, og du har altid værktøj og byggematerialer med dig, fordi du har dem med op på platformen. Du arbejder på 20-25 m2, og du skal ikke rende rundt og hente værktøjer, siger projektlederen. Når håndværkerne således slipper for at bevæge sig rundt på stilladsdækkene, bliver de mere effektive og deres arbejdsmiljø sundere og mere sikkert.


Da arbejdsplatformen gør det nemt at transportere materiel med op og affald med ned, kan håndværkerne derved både undgå tunge løft og belastende arbejdshøjder.


Flere platformmodeller kan desuden udstyres med forskellige konsoller - ekstraudstyr, der udvider gulvet på platformen og som kan tilpasses eventuelle fremspring i facaden. Hvis platformen ikke kan komme helt ind til facaden, kan en konsol sættes rundt om f.eks. karnapper og altaner. Konsollen kan være en fast løsning, en klapløsning eller en elektrisk udskydelig, der kan køres ind og ud alt efter fremspringene. Det letter håndværkernes adgang til facaden og giver dem mulighed for at have en bedre arbejdsstilling.

Markante besparelser

Effektive håndværkere, fleksibelt materiel og frihed i arbejdsgangene får ikke blot et byggeprojekt til at forløbe glat og mere dynamisk. Sammenlignet med et traditionelt stillads er der også god økonomi i en mobil arbejdsplatform.

- Det er dyrt at montere et stillads. En platform er billigere at montere og lidt dyrere i leje, men det kan på visse projekter ende med en besparelse, der sagtens kan ligge i omegnen af 25 %, siger Ulrik Westh.

Platform.as leverer arbejdsplatforme til mange forskellige typer projekter fra vinduesudskiftninger til hele facaderenoveringer. Eksempler på sidstnævnte er Stadionkvarteret i Glostrup og Vapnagaard i Helsingør.

 

FAKTA

- Platform.as råder over tæt ved 300 platforme i Danmark. Senest har virksomheden udvidet sortimentet med 5 kæmpe materiel- og personhejs, som kan løfte 3200 kg., eller 27 personer. Hejsene er de største af deres slags i Danmark.


- Senest har Platform.as desuden investeret i 15 minilæssere, af mærket Schäffer, som skal hjælpe med at løfte effektiviteten på byggepladsen yderligere.


- Der er 32 medarbejdere i Platform.as, og firmaet har kontor i både Ishøj på Sjælland samt i Tilst, lige uden for Aarhus. Fra disse to kontorer serviceres hele landet.