De færreste af os ved, hvor farligt radon er

Radon! Måske har nogle af os hørt om det, måske ikke. De færreste af os er klar over, at radon er farligt for vores indeklima. Og så stiller vi ikke krav til håndværkerne, når vi får bygget.

 

Skrevet af: Annika Lillelund

 

- Håndværkerne har i lang tid differentieret sig på pris. Nu må det være på tide at differentiere sig på kvalitet og på et byggeri, som overholder reglerne.

 

Sådan siger Roald Sølager, distriktchef hos Isola, som blandt andet sælger radon-membraner til byggebranchen. Roald Sølager påpeger, at reglerne om radon og indeklima ikke ligger på rygraden hos håndværkerne – ikke af ond vilje, men snarere pga. mangel på information hos både håndværkere og slutbrugere:

 

- Meget få håndværkere er klar over, at radon-sikringer er et lovkrav, og det vil vi gerne lave om på. Jeg tror kun, jeg kender et firma, som per automatik leverer en rapport over radon-niveau i deres byggerier! 

 

 

 

Hvorfor er det farligt?

Radon er en gasart som siver op fra undergrunden. Når der er revner og sprækker i husets fundament, så kommer det ind den vej. Og indånding af radon er direkte farligt for mennesker – man skønner, at omkring 300 mennesker hvert år mister livet af lungekræft på grund af indånding af radon. Og i Danmark har hvert fjerde hus et forhøjet radonniveau.

 

Men vi hører for lidt om den farlige radon. Håndværkerne bliver ikke uddannet i det og få benytter muligheden for at tage en efteruddannelse og blive opdateret på de nyeste bygningsreglementer. Roald Sølager siger:

 

Se mere produkter og løsninger om radonspærre

 

- Vi tager ud til trælasthandler og arkitekter og fortæller om radon-sikring, og i samarbejde med RC Beton og Jackon Isolering har vi udarbejdet et hæfte til håndværkerne, som kort fortæller om de 10 mest kendte fundamentkonstruktioner med radon-sikring.

 
Isola vil gerne sprede buskabet, så håndværkerne ikke ender i byggesager, hvor reglementetikke er overholdt. Og Roald Sølager slutteraf med en opfordring til alle håndværkereom at melde sig til kurser om radon-sikring –førstkommende er på Construction Collegei Ålborg den 9. august – den opfordring erhermed givet videre.



Isola vil gerne sprede buskabet, så håndværkerne ikke ender i byggesager, hvor reglementetikke er overholdt. Og Roald Sølager slutteraf med en opfordring til alle håndværkereom at melde sig til kurser om radon-sikring –førstkommende er på Construction Collegei Ålborg den 9. august – den opfordring er hermed givet videre.