<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> T nk vand ind i energiplanerne
Tænk vand ind i energiplanerne

Annonce

Tænk vand ind i energiplanerne

Indlæg af Ole Sander, CEO FM Mattsson Mora Group Danmark

 

I Danmark er vi beriget med godt grundvand, som vi de fleste steder i landet kan drikke direkte fra hanen. Så selvfølgeligt er vandet for os, at vi ikke skænker det mange tanker. Det er der bare.

For et par uger siden markerede vi FN’s årlige og internationale Vandets Dag, netop fordi alle kan bidrage til, at vi får et mere bevidst og fornuftigt fokus på vand. Derfor vil jeg gerne opfordre jer til at begynde at tænke på vandet.  Det vil være godt for både miljøet og statsbudgettet. Hvis I vil mere end tænke, kan I også passende overveje at stille krav om, at vi i Danmark begynder at bruge vand med omtanke.

Lad mig uddybe, hvad jeg mener.

 

Kan I huske, da EU i 2011 bad os droppe glødepærerne og til gengæld bruge spare- og LED-pærer? Sikken debat. Mange syntes, at de nye typer belysning slet ikke gav det samme lys, som man var vant til og brød sig ikke om spare- og LED-pærerne. Nu, syv år, senere er der produktudviklet på pærerne, så de giver et bedre lys – og forbrugerne har vænnet sig til de nye pærer.

Det er bare et eksempel på, at det er helt naturligt for os at spare på elektriciteten, ligesom vi sparer på varmen. Til gengæld taler vi sjældent om vores forbrug af vand.

 

Læs mere om Vand og Sanitet

 

Mere fokus på vand – alle steder!

Det skal vi ændre på af den simple årsag, at vand skal tænkes med ind i vores energiplaner. Offentlige bygninger skal gå for resten. Det er faktisk meget ligetil. Der ligger nemlig rigtig mange liter vand, særligt varmt vand, i offentlige bygninger, som bare venter på at blive sparet. De tekniske løsninger har vi allerede. De sparer minimum 30 procent på vand- og energiforbruget, det handler bare om at implementere dem.

 

Er det så dyrt? Nej, det er faktisk ret billigt. At skifte en vandhane koster 1.000 kr., og de penge er betalt tilbage på et-tre år, afhængigt af placeringen. Men vi skal videre endnu.

 

Hvorfor blev der ikke stillet større krav om vandsparende produkter i det nye bygningsreglement?

Vi stiller jo store krav til f.eks. vinduer, isolering og ventilation?

 

Det er ubegavet ikke at stille krav til vandbesparende produkter og løsninger i byggerierne – og særligt i de offentlige byggerier. Det gælder både, når vi bygger nyt eller renoverer det gamle. Alt for ofte bliver tekniske løsninger, der kan spare på vand og energi, nedprioriteret eller skrottet.

 

Undgå at spare besparelserne væk

Vi sparer besparelserne væk, og det er ikke bare dumt, det er også dyrt. Innovation og fornyelse kommer ikke af sig selv. Det kommer, når man bliver presset. Tænk bare på rumkapløbet eller alle de opfindelser, der er kommet i kølvandet af forfærdelige krige. Tiden er kommet til, at I – kære politikere – skal tvinge os producenter og forbrugerne til at tænke ud af boksen. Tving os til at sætte vand på dagsorden. Tving os til at bruge vand med omtanke. Der kan ovenikøbet spares et par milliarder på statsbudgettet helt gratis. Der er ingen tabere, mindst af alle miljøet og de kommende generationer.

 

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com