<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Stor boligforening har sk ret 25 af vandforbruget p bare 1 ar
Stor boligforening har skåret 25% af vandforbruget på bare 1 år

Annonce

Stor boligforening har skåret 25% af vandforbruget på bare 1 år

AKB i Lundtoftegade på Nørrebro i København har på bare ét år sparet hele 25% på deres vandforbrug – det svarer til 500.000 kr. lige ned i driftsregnskabet. Resultaterne viste et spare-potentiale på 17% på vandforbruget og hele 27% på det varme vand.

 

Den almennyttige boligforening AKB har længe haft en målsætning om at spare på vandet. Alle foreningens enkelte afdelinger skal inden 2020 sørge for at bruge 15 procent mindre vand, end de gjorde i 2005, men hvordan? Afdelingen Lundtoftegade på Nørrebro i København er muligvis ved at nå målet et par år før deadline, og de gør det ved at udskifte blandingsbatterierne i alle 699 lejligheder.

 

Udskiftningen til vandbesparende armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser skal på papiret barbere 17,3 procent af vandforbruget og give en besparelse på 495.000 kroner om året på vandregningen. Tallene var teoretiske, før projektet blev ført ud i livet, men bundede i et vandspare-projekt, som boligforeningen satte i gang ved at teste før- og efterforbrug i 4 testlejligheder, hvor der blev målt vandforbrug på armaturer og brusere. Testresultaterne brugte ejendomsleder i Lundtoftegade Kenneth Fuglsang og hans driftleder Rene Høier til at påvise ikke bare det store besparelses-potentiale, men også at overbevise boligforeningens bestyrelse samt til at et større energitilskud til projektet.

Læs mere om Sanitet

 

Realiserede større besparelse end forventet

Testresultaterne viste et spare-potentiale på 17% på vandforbruget og hele 27% på det varme vand, hvilket samlet set ville give foreningen en årlig besparelse på driftsbudgettet på 1,2 mio. kr. De forventede besparelser samt et energitilskud på 500.000 kr. fra energiselskabet var med til at sikre, at hele projektet blev implementeret på rekordtid.

 

Således fik alle knap 700 lejligheder monteret nye vandhaner og brusere i starten af 2016, og nu her et år efter kan boligforeningen allerede glæde sig over at have sparet hele 25% på vandet – hvilket jo er mere end driftsafdelingen var blevet stillet i udsigt på baggrund af testresultaterne.

 

- De energi-godkendte armaturer giver besparelser på både vandforbrug, men også i høj grad på forbruget af varmt vand, der udover en m3-pris også er meget dyr i opvarmning. Når både besparelserne på vand- og varmeforbrug lægges sammen kunne boligforeningen potentielt spare ca. 1,2 mio. kr. om året. Det gav en samlet tilbagebetalingstid på under to år,” forklarer Anja Aabye, der er konsulent hos FM Mattsson Mora Group Danmark.

 

Sparede uden at opdage det

Ifølge Kenneth Fuglsang og Rene Høier lagde beboerne i lejlighederne slet ikke mærke til, at de nye armaturer fungerede anderledes end de gamle. De lagde heller ikke mærke til, at de brugte mindre vand, end de plejede. De var glade og tilfredse med de nye armaturer.

Der er ellers nogle store forskelle på de gamle armaturer og de nye. Blandt andet bruger beboeren helt automatisk mindre varmt vand, fordi de skal nå at tilvælge det varme vand, før de er færdige med at vaske hænder. Den såkaldte ‘koldstart’ betyder, at vandet er altid er koldt, når du tænder. Ifølge Anja Aabye lader de fleste af os vandhanen stå klar i midterposition, men forventer egentlig kun koldt vand, fordi vi ved, at det tager tid, før det varme vand når frem, efter vi har åbnet for hanen:


- Du sætter gang i opvarmningen af vandet, men er færdig, før det varme vand er fremme i hanen. Du bruger altså energi på at opvarme vandet, uden at du nyder godt af det. Ved automatisk at stå klar på kold, brugte beboerne simpelthen mindre af det varme, forklarer Anja Aabye og fortsætter:

 

- Ved at stille hanen på kold i stedet for i midten på lunken har jeg set energibesparelser på op til 60 procent. Og boligforeningen i Ludtoftegade er ikke det eneste sted, hvor vi ser så markante besparelser. Sammen med FM Mattsson Mora Group har vi lavet energicases i alt fra lufthaven til hoteller, hospitaler, kommuner, daginstitutioner, skoler og erhvervsejendomme.

 

Det er dog ikke bare koldstarten, der gør det. Armaturerne er udstyret med både perlatorer, flowbegrænser og keramisk tætning, så dryppende vandhaner ikke spiller en rolle i  vandforbruget. Tilsammen betyder installationerne, at der simpelthen kommer mindre vand ud, men fordi der blandt andet bliver blandet luft i, så lægger brugeren ikke nødvendigvis mærke til det og har derfor ikke vandet tændt længere, eksempelvis, for at kompensere.


  

Fakta om AKB Lundtoftegade

•       Antal lejligheder totalt: 699 stk

•       Vandforbrug: ca. 102.488 m3/året = ca. 3,8 mio. kr./året

•       Testcase blev foretaget i 4 lejligheder

•       Testperiode: 30 dage før og 30 dage efter udskiftning


Resultat

Besparelse 1.807 kr pr. lejlighed (3 armaturer + bruser )
(Baseret på ejendommens vand- og energiomkostninger)

Tilbagebetalingstid: ca. 2 år
(Forudsat et armatur koster ca. 1.000 kr. inkl. montage)


Total potentiel besparelse
(inkl. vand og energi til opvarmning af varmt vand):
1.263.093 kr./år*


*I vand og energi ved udskiftning af 2.397 armaturer (699 lejl.)
 

 

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com