<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Nye vandhaner giver komfort og store besparelser i travlt kontormiljo
Nye vandhaner giver komfort og store besparelser i travlt kontormiljø

Annonce

Nye vandhaner giver komfort og store besparelser i travlt kontormiljø

 

Et samarbejde mellem Odense Kommune og Damixa har givet mindre vandforbrug i et af kommunens belastede kontormiljøer. Der kan spares både på vandforbruget og det varme vand, hvilket betyder bedre miljø og store besparelser på udgifterne til vand og energi.

 

Pengene fosser ned i afløbet, når vi tænder for det varme vand. Det opdagede Odense Kommune efter et projekt, hvor en udskiftning til nye energirigtige Damixa-armaturer, viste store besparelser på både vand og bundlinje.  Det betyder, at der nu løber 26% mindre vand gennem hanerne i Odense Jobcenter og hele 33 % mindre varmt vand. Forklaringen findes i den energirigtige, danskdesignede Damixa-vandhane Clover Green, som vandhane-producenten FM Mattsson Mora Group har udviklet.

 

Energiprojektet startede som en testcase, der blev afviklet over 4 måneder på Jobcenter Odense med en otte ugers kontrolperiode af de eksisterende vandhaner efterfulgt af otte ugers test med de nye, miljøvenlige Damixa-armaturer. Resultatet er ikke til at tage fejl af – og potentialet enormt.

 

- Først og fremmest glæder jeg mig over de flotte resultater, som projektet har opnået. Der er et stort potentiale, når vi bruger hinanden og den moderne teknologi til at finde nye løsninger, der kommer både borgerne og byen til gavn, siger By- og Kulturrådmand Jane Jegind.

 

Mindre vandforbrug giver bedre miljø og økonomi

Selvom Odense har relativt lave priser på vand og energi i forhold til andre byer, så er den potentielle besparelse fortsat markant. Alene i jobcenteret kan en udskiftning af blot 17 vandhaner give en besparelse på 10.000 kroner om året, hvilket betyder, at investeringen er tilbagebetalt på under to år.

 

Hvis dette tænkes bredt ud til alle kommunale bygninger og institutioner, bliver besparelsen meget stor. I byer med højere priser på vand og energi end Odense, vil tilbagebetalingstiden være langt kortere.

 

- Det er fantastisk, at vi i et tæt samarbejde kan være med til at bruge energien fornuftigt og holde omkostningerne nede i vores egen kommune. Testen har givet os værdifuld viden – både for at dokumentere miljøeffekten, men også at et energirigtigt valg ikke medfører tab af komfort, siger Claus Dennis Jønsson, der er energiråder i FM Mattsson Mora Group Danmark, som er virksomheden bag de energirigtige Damixa-armaturer. Han fortsætter:

 

 - En stor ejendomsportefølje giver potentiale for besparelser i millionklassen, så det er en milepæl, at vi nu har fået beviser for præcis hvor stort potentialet er. Dermed bliver det også lettere for andre kommuner at kopiere projektet og opnå besparelser lokalt.

 

Teknisk indsigt giver pote

Resultaterne i Odense stemmer helt overens med resultater fra andre af landets kommuner. Mange kommuner har meget fokus på at finde energibesparelser, og potentialet er stort, for mange kommunale bygninger lider under et vedligeholdelsesefterslæb:

 

- Det er altid en øjenåbner, når vi kan præsentere store besparelser med relativ lille indsats. At skifte til moderne vandhaner med vores energiteknik er virkelig lavthængende frugter, som er lige til at plukke for alle landets kommuner, understreger Claus Dennis Jønsson, der har gennemført tilsvarende projekter i bl.a. Hvidovre, Rødovre, Ballerup og Københavns Kommune.

 

Netop de tekniske installationer rummer stort potentiale, for det er ofte projekter, der er nemme at gennemføre, og som har kort tilbagebetalingstid. I Odense Kommune har teknisk afdeling kigget på bygninger og installationer gennem længere tid og også gennemført test i en børneinstitution for at dokumentere potentialet. Så besparelserne er ikke grebet ud af den blå luft.

 
Fakta om Odense JobCenter:

Besøgende: 88.000 om året

Vandforbrug: 470 m3/året = ca. 26.000 kr./året

Forventet besparelse:

588 kr./år pr vandhane

Total besparelse 10.000 kr./år

(v. udskiftning af 17 vandhaner)

Tilbagebetalingstid: ca. 2 år

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com