<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Nye armaturer sikrer millionbesparelser i k benhavnske institutioner
Nye armaturer sikrer millionbesparelser i københavnske institutioner

Annonce

Nye armaturer sikrer millionbesparelser i københavnske institutioner

Den københavnske børneinstitution FS Rosa på Amager har de sidste 2 år reduceret deres vandforbrug med hele 27% takket været nye elektroniske og energibesparende armaturer. Det svarer til en årlig besparelse på ca. 30.000 kr. Samlet set forventer kommunen en besparelse i vandforbruget på 2,4 mio. kr. om året – alene på de første 200 institutioner.

 

Københavns Kommune har set lyset i vand. En storstilet vandspare-indsats har allerede reduceret vandforbruget på byens skoler, og nu skal alle institutioner med på vandvognen. Det er energiteamet i Børne- og Ungeforvaltningen, BUF, der har fået øjnene op for det store potentiale. Københavns Kommune har i alt over 740 børneinstitutioner og 74 skoler, så der er mange bygninger at holde styr på – og et stort potentiale. Alene i BUF bruger kommunen 22 mio. kr. om året på vand - selvom København har en af landets billigste m3-priser. Kommunen betaler nemlig kun 30 kr./m3, mens gennemsnitsprisen for hele landet er på 65 kr/m3. 

Læs også indlæg af Ole Sanders, CEO for FM Mattsson Mora Group i Danmark: Sådan gik mit van(d)vittige nytårsforsæt

 

Derfor indledte BUF Energiteam allerede for godt et år siden et pilotprojekt på daginstitutionen FS Rosa på Øresundsvej på Amager. Valget faldt på intelligente sensor-armaturer fra FM Mattsson, som helt automatisk tænder og slukker, når børnene skal vaske hænder.

 

- Både børn og voksne i institutionen blev meget hurtigt begejstrede for de nye vandhaner. De kunne med det samme se, at der ikke var det samme vandspild som tidligere, siger Stephan Ogueri, energitekniker i BUF Energiteam og forklarer om baggrunden:

 

- I 2017 gennemførte energiteamet et gennemgribende vandspareprojekt på cirka halvdelen af kommunens folkeskoler. På skolerne har kommunen opnået en gennemsnitlig besparelse på mellem 20-30 % på vandforbruget, hvilket svarer til 1,8 mio. kr. om året. Så det er samme potentiale, vi nu har fået grønt lys til at gå efter på institutionerne.

 

Læs mere om Sanitet

 

Pilotprojektet baner vej

Den integrerede institution FS Rosa er bygget i 2006. Huset har i alt 30 armaturer og bruger nu 866 m3 vand/året. Året før var vandforbruget 1012 m3, så en dedikeret indsats kan virkelig gøre en forskel.

 

- Københavns Kommune måler vandforbrug via hovedmåleren på hver bygning. Det betyder, at det er helt faktiske tal fra forsyningsselskabet, der dokumenterer besparelsen, og at toiletskyld og havevanding også er en del af vandforbruget. Den reelle besparelse på armaturerne er således en del højere procentuelt end de 15% FS Rosa har sparet det seneste år, men hele 27% siden 2016, siger Claus Dennis, der er energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group Danmark, der producerer de intelligente vandhaner.

 


Målet er 40%

København er landets største kommune og har ambitiøse klimamål, der skal sikre en miljømæssig bæredygtig udvikling. På vandområdet er målet at reducere forbruget med 40% inden 2020. BUF

glæder sig til at vise Københavns Ejendomme og øvrige forvaltninger resultaterne og inspirere til endnu flere vandbesparende initiativer i kommunen.

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com