<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Hvis vi bygger smartere kan vi spare penge og vand
Hvis vi bygger smartere, kan vi spare penge – og vand

Annonce

Hvis vi bygger smartere, kan vi spare penge – og vand

 

Som bygherre og entreprenør handler det om at træffe intelligente valg tidligt i byggefasen. Desværre er bygningsreglementet ikke megen hjælp, når det gælder krav til fremtidens vandinstallationer, mener Ole Sander, der er adm. direktør for den danske armaturproducent Damixa.

 

44,5 milliarder kroner. Så mange penge vil der blive brugt på nybyggeri i 2017 ifølge en rapport fra Byggefakta. De fleste af de mange milliarder vil gå til nye boliger til de danskere, der drømmer om nyt tag over hovedet. Det er rigtig mange boliger, og et rigtigt stort potentiale for at spare vand, energi og penge – hvis vi altså bygger smart fra start.

 

Desværre er det ikke givet, for der er et hul i bygningsreglementet. Ikke ét sted i BBR stilles der krav til en bygnings fremtidige vandforbrug. Til gengæld skorter det ikke på krav til maksimalt watt-forbrug på varmen, kilowatt-timer i el-installationer eller en maksimal U-værdi på vinduer.

 

- Det er da tankevækkende. Især fordi omkostningerne til vand mange steder overstiger omkostningerne til eksempelvis varme. Det er altså ikke fordi, der mangler incitament – eller potentiale, siger Ole Sander, der er adm. direktør for den danske armaturproducent Damixa og en del af FM Mattsson Mora Group Danmark.

 

Læs mere om Sanitet

 

Skjulte muligheder, stort potentiale

Der findes mange skjulte muligheder inden for smart vandteknologi, men de færreste kender til deres effekt og besparelsespotentiale. Udover mængden af vand og energi kan boligejere også spare mange penge. Hvis du har to vandhaner og en bruser, og du installerer de mest energivenlige armaturer, viser tests hos almindelige familier, at man kan spare over 1.000 kr. om året. I boligforeninger, på skoler, hospitaler eller sågar på kommunens rådhus løber det op i rigtig mange penge. Og uendeligt meget vand og energi.

 

- Det bør være helt naturligt at stille krav til, at bygherrer, byggerådgivere, arkitekter og entreprenører også tænker energirigtigt, når der skal vælges vandløsninger og armaturer i forbindelse med nybyggeri, mener Ole Sander og fortsætter:

 

- Løsningerne findes allerede i dag, men de bliver slet ikke udnyttet optimalt. Det er ærgerligt, at vi er nået så langt teknologisk, og så bliver bremset af et bygningsreglement, som ikke dækker hele værdikæden.

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com