<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Herlev Hospital kn kker vand kurven
Herlev Hospital knækker vand-kurven

Annonce

Herlev Hospital knækker vand-kurven

Nye vandhaner kan spare Herlev Hospital for 37 % vand og 63 % på energi til varmt vand.Herlev Hospital har i dag totalt set ca. 4.600 vandhaner – så potentielt er besparelsen 4,6 mio. kr. om året. Plus en bonus i hospitalets samlede grønne regnskab.


Herlev Hospital dækker over 250.000 m2 plus de 60.000 nye m2, der er ved at tage form rundt om det eksisterende hospital. I alt er der 4200 ansatte og over 150.000 patienter om året. Så der er run på såvel toiletter som baderum – og derfor også stort potentiale for at nedbringe vand- og energiforbruget.

 

- Vi vil gerne vise verden, at vi er grønne – og at der er penge at spare. Derfor har der været stor vilje og opbakning til at investere i og foretage en test, så vi kan dokumentere, at der er masser af økonomi og sund fornuft i at skifte vandhaner, forklarer Michael Olsen, der har haft ansvaret for alle VVS-installationer på Herlev Hospitals 250.000 m2 i 6 år. Han fortsætter:

 

- Jeg var fra starten ikke i tvivl om, at vi ville spare. Alene det at fokusere og begynde at måle giver en positiv effekt. Men det overraskede mig, at besparelsen var så stor – især på det varme vand. Så hvis det stod til mig, skulle der skiftes vandhaner over det hele så hurtigt som muligt, forklarer Michael Olsen.

 

- Vand er stadig et overset område, når vi snakker energioptimering. Og det er jo tankevækkende når resultaterne er så markante, men det beviser også, at en vandhane ikke bare er en vandhane. Der er masser af teknik og energibesparende funktioner under den forkromede overflade, siger Ole Sander, adm. direktør i FM Mattsson Mora Group, der er firmaet bag Mora Armatur, FM Mattsson og Damixa.

 

Læs mere om Sanitet


Armatur-testen på Herlev Hospital viste, at hver vandhane kan spare 1.041 kr./år. Udover et-grebsarmaturet Mora Cera testede Herlev Hospital også berøringsfrie armaturer, hvor testresultaterne viste stort set det samme.


Lad lette tests betale for dyre

Den største udfordring er pengene til at få projektet gennemført. Selvom der er dokumenteret tilbagebetalingstider på 1,1 år, så er budgettet der ikke her og nu til at foretage en totaludskiftning. Mens der arbejdes på at få midler til et energirenoveringsprojekt, så udskifter Michaels Olsens afdeling løbende til nye energirigtige Mora Cera-vandhaner, når gamle alligevel skal erstattes.

 

- Vi har haft et fantastisk samarbejde, og det har båret frugt. Begge parter har fået vigtig viden ud af testen og dokumentation vi kan dele på kryds og tværs i hospitalsverdenen og inden for bygningsrenovering generelt. Det handler om at synliggøre det, vi laver – og det er i den grad lykkedes på, slutter Michael Olsen, der allerede går og pusler med ideer om, hvor i VVS-installationerne, at den fremtidige besparelse skal bruges til at optimere ledningsnettet.

 

Fakta:

Vi sparer energi:

37 % på vandforbruget

63 % på energi til varmt vand

 

Fakta om Herlev Hospital:

Areal: 250.000 m2 + 60.000 m2 under opførelse

Ca. 150.000 patienter/året

Vandforbrug: ca. 150.000 m3/året = ca. 6,5 mio. kr./året

 

Forventet besparelse:

1.041 kr/året pr vandhane

Potentielt 4,6 mio. kr./år (v. udskiftning af 4600 vandhaner)

Tilbagebetalingstid: 1,1 år pr vandhane (inkl. montering og indkøb)

  

Testet produkt:

Mora Cera B5 et-grebsarmatur med koldstart

 

Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com