<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> FM Mattsson gor elektroniske armaturer til en de a Internet of Things
FM Mattsson gør elektroniske armaturer til en del af Internet of Things

Annonce

FM Mattsson gør elektroniske armaturer til en del af Internet of Things

Fremtidens intelligente armaturer er her nu. De er en del af Internet of Things, og de er koblet til smarte analyseværktøjer i skyen. FM Mattsson viser vejen med Tronic WMS (Water Management System), som giver et hav af fordele i driften og vedligeholdelsen af større bygninger

 

Kan en vandhane kommunikere? Ja, nu kan den. FM Mattsson Mora Group introducerer som den første producent af armaturer et nyt, banebrydende koncept: Tronic WMS (Water Management System.)

 

De nye Tronic WMS-armaturer er elektroniske og en del af Internet of Things (IoT). Når de kobles sammen med cloud-baserede analyseværktøjer, bliver de endnu mere intelligente og åbner for en ny verden af muligheder for at optimere driften af større bygninger med mange armaturer. For eksempel hospitaler, svømmehaller, lufthavne og andre kommercielle bygninger.

 

Læs også: Interview med Ole Sander, administrerende direktør for FM Mattsson Mora Group i Danmark: Nye armaturer med indbygget kommunikation optimerer drift og vedligeholdelse af bygninger

 

Stærke kort på hånden

- Når armaturerne i en bygning kan opsamle og videresende data til analyse - og selv fortælle om fejl og afvigelser - får bygningsansvarlige nye, stærke kort på hånden til at optimere driften, forklarer Henrik Egelund, udviklingschef i FM Mattsson Mora Group i Danmark.

 

Tronic WMS giver en lang række fordele, for eksempel ved at

 • Facility managere kan planlægge rengøring af toiletter og badeværelser ud fra den faktiske brug - i stedet for forudbestemte intervaller
 • Fejl bliver opdaget med det samme og kan afhjælpes, inden de udvikler sig og bliver mere kostbare
 • Service i form af eftersyn og udskiftninger bliver forebyggende - slidte eller defekte armaturer og installationer kan skiftes ud, inden små fejl vokser sig større og dyrere
 • Vandforbrug bliver målt og analyseret i realtid - resultater kan bruges til at beregne og implementere nye, vandbesparende tiltag
 • Særlige funktioner i armaturer som fx hygiejneskyl kan fjernbetjenes - eller udføres automatisk på bestemte tidspunkter
 • Den faktiske brug af brug af toiletter og badeværelser kan kortlægges præcist og bruges i planlægningen af bygningers fremtidige indretning
 • Melde stagnerings-alarm i tilfælde af, at armaturet ikke er brugt i længere tid. Det kan være indikation på, at toilet er ude af funktion (pga. fx aflåst/vandalisme/svinet til).
 • Beskytte mod skoldning: Armaturet stopper automatisk, hvis der er skoldningsfare.

 

− Tronic WMS er et godt eksempel på, hvordan vi med intelligente armaturer og digitalisering kan gøre bygninger mere intelligente og bæredygtige. For bygningsejere er det en klokkeklar win-win, fordi løsningen bidrager til en bedre totaløkonomi i hele bygningens levetid. Det er noget, som kan mærkes direkte på bundlinjen, siger Henrik Egelund.

 

Test gav noget at tænke over

Det banebrydende Tronic WMS-koncept fra FM Mattsson kan også give en række afledte fordele, når armaturerne opsamler data og kommunikerer. For eksempel fik facility managerne i en svensk lufthavn noget at tænke over efter en test af Tronic WMS.

 

Lufthavnen har et antal toiletter placeret på begge sider af sikkerhedstjekket - lige før og lige efter. På hver side er der lige mange dame- og herretoiletter. Men data fra Tronic WMS viste, at 75% af de mandlige rejsende brugte toiletterne før sikkerhedstjekket, mens kun 25% af kvinderne brugte dem. På den anden side af sikkerhedstjekket var situationen lige omvendt: Her blev toiletterne brugt mest af kvinder (75%) mod kun 25% mænd.

 

Med de data kan lufthavnen nu planlægge rengøring og eftersyn af toiletterne bedre - og måske ændre på fordelingen af herre- og dametoiletter, så rejsende ikke risikerer at stå i kø.
Oplev systemet live på Building Green Århus

Det nye Water Management System kan opleves og testes direkte på FM Mattssons stand på Building Green i Århus.

 

Systemet er monteret i en testcase i Københavns Lufthavn. Man kan opleve dashboard, hvilke data man får adgang til og få en snak med folkene bag FM Mattsson om, hvordan data kan integreres i eksisterende BMS-systemer.

 

FAKTABOKS:

 

TRONIC WMS: Sådan virker det

 

 • Hvert armatur er udstyret med en sensor, en trådløs sender og et batteri med ca. tro års levetid - eller tilslutning til el-nettet).
 • Al teknik er fuldt integreret i armaturet, og armaturet installeres på helt samme måde og med de samme værktøjer som andre armaturer.
 • IoT-sensoren i armaturet opsamler data om temperatur og vandflow.
 • Data sendes fra armaturer til en fælles gateway i bygningen.
 • Gateway'en sender data til en sikker placering i skyen, hvor de bliver gemt, bearbejdet og gjort tilgængelige via en sikker hjemmeside.
 • Data vil på sigt også kunne sendes til BMS/CTS-system efter kundens valg.
Kontaktinformation
FM Mattsson Mora Group Danmark
Østbirkvej 2
5240 Odense NØ
Tlf:88330034
Email:   danmark@fmm-mora.com