platantræ_træforankring3

Store træer er smukke, men de kan også give udfordringer – Træforankring gør det muligt at plante selv store træer med det samme

På pladsen foran Odense Zoo troner der nu 4 store platantræer på hver 10 meter. De står godt fast og det vil de blive ved med. De er nemlig sikkert forankret i jorden med Platipus Træforankring.

Når du planter et træ, selv hvis det er et lille ungt træ, er det skrøbeligt og har ikke fast i jorden. Træet har ikke haft tid til at forankre sig naturligt via et vidtstrakt rodnet, og kommer der et kraftigt regn- eller blæsevejr, kan træet have svært ved at stå imod.

platantræ_træforankring2

Tidligere har man løst problemet ved at bygge en ramme rundt om træet og derved forankre træet i midten. Men det kræver ekstra plads og er heller ikke altid lige så kønt. Og træforankring via en rammeløsning kan kun forankre træer op til en vis størrelse. Og så er du tilbage ved det lille træ.

 

Efterligner naturens egen forankring

Ved at forankre selve rodklumpen efterligner du naturens egen forankring via rodnet og træet står derfor sikkert og fast med det samme. De fire platantræer ved Odense Zoo er forankret med Platimat 3 systemet, der er designet til at håndtere træer på helt op til 12 meter i højden, uden at risikere fald eller hældning efter plantning.

Traeforankring-900x900-3

Platipus Træforankring placeres under jorden og er derfor ikke synligt for forbipasserende. Rodklumpen sikres via et wiresystem, der så fæstnes nede i jorden via jordankre. En PlatiMat under wiren beskytter rodklumpen mod wiren, der ellers kunne skære i klumpen og derved svække træets hold i jorden.

Derfor kan zoos besøgende kun se de store flotte træer, der ser ud som om, de altid har stået der.

 

Træforankringssystemet er designet til at støtte træerne i 3-5 år, hvorefter dele af systemet opløses i jorden og resten kan genbruges til senere forankringer.

 

Forankring og vanding giver optimale muligheder

Et nyplantet træ har brug for mere end blot beskyttelse – det har også brug for rigelig og regelmæssig vanding. Men det kan jo være sin sag at gå rundt og vande en hel lang række vejtræer med en almindelig vandkande. En stor del af vandet løber væk oven på jorden, medmindre du hælder meget langsomt. Yderligere risikerer du at en stor del af vandet fordamper i varmt vejr.

Traeforankring-900x900-1

Derfor kan det være en god ide etablere et vandingssystem i forbindelse med Platipus Træforankring, nemlig Platipus Piddler, der tilfører både luft og vand til rodklumpen via effektiv drypvanding. Påfyldningsrøret fyldes nemt med en vandslange, hvorefter vandet langsomt forsynes til træets rødder. Og selve røret er nærmest usynligt og placeret i jordniveau.

 

Enkelt og elegant.

Kontaktinformation