<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Husk at radons sonen s tter ind nu
Husk, at radonsæsonen sætter ind nu

Annonce

Husk, at radonsæsonen sætter ind nu

Er du som udførende klar til at afhjælpe radonproblemer ude hos boligejerne? Op mod hver femte bolig har faktisk brug for radonsikring, viser tallene. Hos ARDEX anbefaler man i den forbindelse, at opgaven udføres af professionelle med uddannelse inden for emnet.  

 

Efteråret og vinteren er højsæson for radonmålinger, som danskerne i stigende omfang får foretaget. Men hvad kan man som udførende gøre for at hjælpe boligejere, der døjer med for høje radonkoncentrationer?

 

Faktisk en hel del, lyder det fra producenten ARDEX, som har udviklet flere membranløsninger til radonsikring i form af tætning mod undergrunden. Alle løsningerne er testet hos Statens Prövningsinstitut i Sverige og kan ifølge beregningerne reducere radonkoncentrationen til langt under lovkravet, hvis de vel at mærke udføres korrekt.

 

Derfor anbefaler ARDEX først og fremmest, at udførende, der ønsker at føje radonsikring til porteføljen, efteruddanner sig, før de kaster sig ud i projekterne. For der er meget, der kan gå galt, hvis ikke man har styr på, hvad man gør.

 

Læs også interview med Carsten Rasmussen, teknisk chef hos Ardex: Gulvspartelmasse med dobbelt forarbejdningstid sikrer storformatfliserne

 

Radonsikring anbefales af myndighederne

- Myndighederne anbefaler radonsikring i eksisterende bygninger, hvor radonkoncentrationerne overstiger Sundhedsstyrelsens grænseværdier, ligesom radonsikring er et krav i nybyggeri. Men det kræver viden og knowhow, når det skal laves rigtigt, siger teknisk chef Carsten Rasmussen fra ARDEX og fortsætter:

 

- Vi oplever ofte i radonmålingssæsonen at blive kontaktet af boligejere, som har fået målt for højt radonindhold eksempelvis i deres kælder. Her anbefaler vi altid, at man tager kontakt til en professionel, der kan lave løsningerne efter bogen. Det kan blive dyrt at få lavet om, hvis fx hele kældergulvet skal renoveres én gang til.

 

I BR18 er radonsikring et krav i nybyggeri, mens Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anbefaler, at der i eksisterende bygninger iværksættes enkle og billige forbedringer, når radonindholdet er mellem 100 Bq/m³ og 200 Bq/m³. Er radonkoncentrationen i indeklimaet over 200 Bq/m³, anbefales det at iværksætte mere effektive forbedringer. 

Læs mere om Maling, Lim og Lakker

 

Membranløsninger er de mindst omkostningstunge

Kigger man på tallene for radonforekomst i Danmark, er det ikke småproblemer, der er tale om: Op mod 20 procent af de danske boliger har radonkoncentrationer over de anbefalede niveauer, og problemet er særligt stort i de østlige egne.

 

- Her kan du som professionel være med til at sikre et indeklima uden for høj radonkoncentration, og boligejeren kan samtidig trække udgifterne til arbejdsløn fra i skat på grund af det permanente håndværkerfradrag, understreger Carsten Rasmussen og slutter af:

 

- Tætning ved hjælp af en membranløsning er som udgangspunkt den mindst omkostningstunge måde at lave radonsikring på. Det kræver dog, at løsningen udføres helt efter bogen, da selv den mindste utæthed kan skabe udfordringer med at få nedbragt radonkoncentrationen tilstrækkeligt.   

 

Hos ARDEX kan bl.a. murerfirmaer komme på kursus i radonsikring og lære at arbejde med virksomhedens effektive membranløsninger. Kurserne afholdes både på fabrikken i Hedensted og hovedsædet i Herlev.

 

Læs mere om Indeklima

Kontaktinformation
Marielundvej 4
2730 Herlev
Tlf:44 88 50 50
Email:   ardex@ardex.dk
Husk--at-radons-sonen-s-tter-ind-nu