<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Krav til glaskonceptet i Nordea domicil medf rte fysiske styrketest
Krav til glaskonceptet i Nordea-domicil medførte fysiske styrketest

Annonce

Krav til glaskonceptet i Nordea-domicil medførte fysiske styrketest

 

Glasproducenten Vetrotech Saint-Gobain har leveret glas til det specielle atrium-glasvægssystem i Nordeas nye domicil i Ørestad – og det har ikke været nogen helt nem opgave at teste og kvalitetssikre det særlige koncept.

 

Tekst af Michelle Hoxer

 

Nordeas nye hovedsæde i Københavns Ørestadskvarter er en markant bygning i syv etager, inspireret af nordiske naturfænomener som svenske grundfjelde og grønlandske isbjerge, hvilket tydeligt afspejles i bygningens fundament og udtryk.

 

Byggeriet er af meget kompleks karakter. Det ved om nogen Michael Andersen Thorsted, Technical & Certification Manager hos glasproducenten Vetrotech Saint-Gobain, der har leveret glas til Nordeas nye domicil:

 

- Henning Larsen Architects ønskede et skjult profilsystem, hvor glasset forsvinder ned i gulvet og op i loftet. Det har vi været med til at udvikle i samarbejde med Deko Loft & Væg, som står bag det samlede system. Vetrotech Saint-Gobain blev involveret i projektet for ca. to år siden, hvor vi blev indbudt som en slags rådgivende underleverandør på løsningen, som skulle udvikles i henhold til en række særlige krav, fortæller Michael Andersen Thorsted.

Læs mere om Glas & Facader

 

Skærpede krav og ”dronningeeffekt”

De skrappe krav til bygningens glaselementer omfattede bl.a., at der blev udført tests af en række faktorer som brand, lyd, styrke og udbøjning, hvoraf der var ekstraordinære krav til sidstnævnte, som blev fastsat via den såkaldte ”dronningeeffekt”. Kravene til udbøjning medførte en række exceptionelle tests, hvor man tester en ekstraordinær høj maxbelastning af et ganske lille område, som kunne tænkes ved f.eks. royale besøg eller andre begivenheder, hvor mange mennesker stimler sammen.


 

I projektet indgik, at bygningens gulv, der er understøttet per hver syv meter skulle kunne sætte sig hele 20 mm uden svækkelse af systemets andre tillægskrav. Udbøjningskravet medførte ekstraordinære belastningsberegninger - og sammen med systemleverandør Deko Loft & Væg brugte Vetrotech Saint-Gobain således de første seks til otte måneder alene på teknisk dokumentation, før de nåede en tilfredsstillende samlet løsning på den komplekse konstruktion.

 

- Normalt er det tilstrækkeligt med beregningseksempler som dokumentation, men i det her tilfælde var det nødvendigt med fysiske brandtests af glasset, siger Michael Andersen Thorsted, som fortæller, at Deko Loft & Væg fik udført de omfattende tests i Polen. Glasset blev ydermere udsat for diverse styrketests herhjemme, før der kunne stilles en garanti for det samlede system.Teoretiske forudsætninger der holder
- Vi har været meget glade for processen i det her helt unikke projekt, hvor vi fik mulighed for at være med hele vejen. Det er et af de sjældne scenarier, at man fysisk tester beregningerne – og så er det selvfølgelig yderst tilfredsstillende at se, at de teoretiske forudsætninger rent faktisk holder ved fysiske tests, siger Michael Andersen Thorsted.

 

Henning Larsen Architects og MT Højgaard står bag Nordeas hovedsæde på 46.000 kvadratmeter, som bliver nabo til DR Byen, og det gennemtestede domicil får plads til mere end 2.000 medarbejdere. 

Vetrotech

Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic

Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic er en af verdens førende leverandører af brandbeskyttende glas og sikringsglas og er den største leverandør på sit felt i Danmark. 

Kontaktinformation
Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic
Robert Jacobsens Vej 62 A
2300 København S
Tlf:70225258
Web:
Email:   marianne.carlsen@saint-gobain.com