Skovsøen_14

Nyt koncept for ventilation og varmegenvinding er sundt, billigt og grønt

Ventilationsvinduer, der forvarmer luften, og lader den passere gennem boligen til en varmepumpe, kan meget vel blive en fremtidig standard. Living Better A/S, der er firmaet bag, peger på meget lave driftsomkostninger, godt indeklima og ikke mindst en grøn profil som de afgørende faktorer.

 

Tekst af Frank Ulstrup

 

Administrerende direktør i Living Better A/S, Peter L. Clausen, er en glad mand.

Anledningen er, at flere og flere i ind- og udland har fået øjnene op for virksomhedens ventilations- og varmegenvindings-koncept, der er både grønt, sundt og billigt. Faktisk er efterspørgslen så stor, at Living Better A/S forventer at vækste med 400 – 500 % i år.

 

- Vi har ordrer i bogen til mere end 700 boliger, og har netop afsluttet første fase af et større rækkehusbyggeri i Jystrup ved Ringsted.  Det er vi selvfølgelig ovenud glade for, lyder det fra direktøren, der peger på forenklet og billigere installation, de lave driftsomkostninger, og et godt indeklima som de vigtige elementer.

 

Ventilationsvinduet er kernen

Kernen i Living Better-konceptet er da også ventilationsvinduet, der lader frisk luft udefra passere op mellem vinduets glasflader, hvorved det forvarmes.

Derefter flyder luften gennem boligen og ender til sidst i en udsugningsvarmepumpe, hvor dens energi udnyttes til at producere varmt brugsvand og gulvvarme.

Det er flere end to fluer med et smæk, siger Peter L. Clausen:

 

- Det er enklere og billigere i både anskaffelse og drift bl.a. fordi der ikke er behov for en masse kanaler og et genveksanlæg, siger han og nævner, at anlægsomkostningerne ved hvert af rækkehusene i Jystrup blev 25.000 kr. lavere – bl.a. fordi man sparede varmepumpens udedel og solceller.

Dertil kommer, at flere af de store boligselskaber, som Living Better har leveret til, har beregnet en driftsbesparelse på hele 90 %.

 

- Det hænger jo sammen med, at der med vores system ikke skal bruges nær så meget energi til at få luft ind- og ud af boligen, og at det heller ikke, som traditionelle løsninger, skal tilses to gange om året af en fagmand. Du installerer det, og så passer det egentlig bare sig selv, lyder det.

 

Læs også: Interview med Anne Gade Iversen, projektleder i Realdania ”Realdanias rejsehold hjælper skolerne med indeklimaet”

 

Grønt så det stritter

Det sidste forhold, som er afgørende for mange, og som giver Peter L. Clausen en tro på, at konceptet har en stor fremtiden, er den grønne profil:

 

- Netop på grund af de ovennævnte faktorer og en særdeles effektiv varmepumpe, er det jo så grønt, så det stritter i alle retninger, smiler han og nævner, at man af samme grund i 2018 var indstillet til den tyske energipris, Deutsche Energie Effizienz Preis.

 

- Det har betydet rigtig meget for os, og er bestemt noget, der giver os et lyst syn på fremtiden, slutter Peter L. Clausen.

Kontaktinformation

  • LivingBetter A/S
  • Fuglehavevej 23, 2750, Ballerup
  • Tlf: 81 81 81 10
  • Web: http://livingbetter.dk/
  • Email : info@livingbetter.dk