LivingBetter - 1920

Ventilationsvinduet fra LivingBetter hjælper boligselskaber med at modvirke fugt og dårligt indeklima

Alt for mange boligselskaber må sande, at lejligheder er ramt af fugt og svimmelsvamp. Det problem forsøger den danske teknologivirksomhed LivingBetter at komme til livs.

 

Ventilation bliver mere og mere et nøgleord i byggeriet. Alt for mange boligselskaber må sande, at lejligheder er ramt af fugt og svimmelsvamp. Enten som følge af, at der er bygget for tæt eller at boligerne ikke gennem tiden er blevet udluftet godt nok. Det problem forsøger den danske teknologivirksomhed LivingBetter at komme til livs.

 

Af John Bo Northroup

 

LivingBetter - 600

Living Better har udviklet Ventilationsvinduet. Det fungerer på den måde, at udeluft ledes ind nederst i Ventilationsvinduet og strømmer gennem ventilationsspalten til toppen af vinduet, hvor det ledes ind i rummet/bygningen gennem en termostatstyrede ventiler. Luften strømmer på grund af trykforskel over vinduet, der skabes enten på grund af termiske effekter eller ved et kontrolleret udsug fra boligens ventilationssystem.

Den luft, som ledes gennem vinduet, opvarmes af varmetabet fra rummet/bygningen gennem vinduet. Energi-transformationen forstærkes når solen skinner på facaden opvarmes luften yderligere af solindstråling på vindueskonstruktionen.

 

Skorstenseffekt giver sundt luftskifte

 

Forskellen på Ventilationsvinduet og et standardvindue med 3-lags glas er, at varmetabet til omgivelserne gennem et Ventilationsvindue reduceres, idet en del af varmetabet fra rummet tilbageføres til boligen via luftstrømmen mellem glassene. Ventilationsvinduet har derfor gennem det reducerede varmetab en energimæssig fordel sammenlignet med et standardvindue med 3-lag glas. På den måde er man med til at reducere varmetabet for vinduet og dermed forbedre vinduets isoleringsevne.

 

- På grund af skorstenseffekt og energi-transformation har den friske luft en behagelig temperatur, når den kommer ind i lejligheden. Det giver et sundt luftskifte uden det store varmeforbrug, som ville følge med, hvis man bare havde vinduerne stående åbne året rundt, forklarer Jens Sjöström, salgschef i LivingBetter.

 

Kræver ingen strøm

 

Til forskel for den mekaniske ventilation, der kræver strøm for at blæse frisk luft ind i alle rum, kommer den naturlige ventilation ind i boligejendommen gennem vinduerne. Det sker ved hjælp af termisk opdrift og kræver derfor ingen strøm. Som standard stiger den gamle luft til vejrs og tager fugt med sig ud af boligen gennem de lovpligtige aftræk.

 

Beboere kan blive boende under renovering

 

Renovering af boligejendomme kan være meget krævende projekter. Det er dyrt at flytte sine lejere til midlertidige lejemål og have boliger stående tomme, mens håndværkerne renoverer.

 

Hvis målet med en renovering er at skabe et sundt indeklima, og samtidig udskifte vinduerne, kan man faktisk nøjes med at skifte til Ventilationsvinduet. Udskiftning til Ventilationsvinduet er nemlig så lille et indgreb, at boligen snildt kan være beboet i mellemtiden. Når de nye vinduer er på plads, vil både ejendommens udtryk og den enkelte boligs indeklima være markant forbedret.

 

- I de senere år har både almennyttige og private boligforeninger fundet løsningen fra LivingBetter attraktiv.  Lige pt arbejder vi sammen med KAB, AKB, Lejerbo, FSB, BOSJ, Boligkontoret DK og mange andre om, at forbedre indeklima i forbindelse med renovering af boligejendomme og i efterfølgende tilfredshedsundersøgelser fortæller beboerne at mere end 90 pct. er ’tilfredse eller meget tilfredse’ med Ventilationsvinduet og løsningen fra LivingBetter, siger Jens Sjöström.

 

Ndr_Frihavnsgade
Solhusene
Studentergaarden
Vognmandsparken 1
 
 

 

Fordele kort fortalt ved Ventilationsvinduet i alment boligbyggeri

 

Spar plads: Kræver mindre plads end mekaniske ventilations- og genvindingsanlæg.

Ingen genhusning: Beboerne kan sagtens blive boende under udskiftning af vinduer.

Sundt indeklima: Ventilationsvinduet lufter hele tiden ud, og lejlighederne i boligejendommen kan derfor holdes sunde, uden at beboerne skal tænke over det.

Lave omkostninger: Etablerings- og driftsomkostninger er betydeligt lavere end mange andre energiløsninger.

 

 

 

 

Om LivingBetter

Living Better A/S er en 100 pct. danskejet teknologivirksomhed, der fokuserer på at skabe de bedste energi- og indeklimaløsninger. Firmaets løsninger nedbringer CO2-udslippet, skaber sunde bygninger og tilvejebringer et bedre liv for de mennesker, der bruger bygningerne. LivingBetter har bl.a. udviklet Ventilationsvinduet, der er præmieret af byggeriets parter for sin dokumenterede energibesparelse og fleksibilitet.

 

Kontaktinformation

  • LivingBetter A/S
  • Fuglehavevej 23, 2750, Ballerup
  • Tlf: 81 81 81 10
  • Web: http://livingbetter.dk/
  • Email : info@livingbetter.dk