Strandboulevarden 49_07

Kræftens Bekæmpelse får godt indeklima med Ventilationsvinduer

Finseninstituttets historiske bygninger får nye vinduer i arkitekt Kay Otto Fiskers ånd. Kræftens Bekæmpelse har valgt Horn Group til at levere Ventilationsvinduer tro mod det oprindelige udtryk.

 

Kræftens Bekæmpelse gik i 2019 i gang med at rette op på en arkitektonisk udåd og nogle alvorlige problemer for indeklimaet i foreningens hovedkvarter på Østerbro. Vinduerne er skiftede i på to etager kontorer, og effekten er tydelig i de gamle bygninger.

 

- Trækgener fra de gamle vinduer og et meget højt varmeforbrug er noget af det, vi har arbejdet på i mange år. Hver justering i én del af varmesystemet påvirker en anden del, så det er udfordrende at arbejde med driften af de gamle bygninger, fortæller Finnur Dam, driftschef hos Kræftens Bekæmpelse.

 

Udskiftningen af vinduer vil foregå over en årrække, fordi organisationens midler primært skal gå til forskning, forebyggelse og patientstøtte. Men medarbejderne skal også have et sundt arbejdsmiljø.

 

- Vi har fået positiv respons på lyset og hører ikke længere klager om træk fra kontorerne med nye vinduer, så det er positivt. Det er spændende, at vi kan få den her passive indeklimaløsning i et dansk koncept, siger Finnur Dam.

 

Strandboulevarden 49_02

 

Læs også: Interview med direktør og partner i Horn Group Aps, Peter L. Clausen: Et agilt bygningsreglement vil sikre hurtigere grøn omstilling

 

Krævende design møder utæt vindue

Det er cirka 50 år siden, de oprindelige vinduer blev skiftet ud med nogle tre-delte 70’er-vinduer med sidepaneler i træ. Det gjorde lokalerne mørkere og brød med det enkle, oprindelige design i tre lodrette stykker glas med én tværgående sprosse. Kræftens Bekæmpelse har fået de nye, energibesparende vinduer tegnet med respekt for det oprindelige design, som Kay Otto Fisker skabte til Finseninstituttets bygninger i midten af 1930’erne.

 

- Vi glæder os over at være med til at føre bygningen tilbage til det oprindelige udtryk, mens vi sikrer et godt indeklima til Kræftens Bekæmpelses medarbejdere. Fiskers originale vinduer havde dog ingen solafskærmning, så den detalje har vi arbejdet ind i vinduerne så diskret som muligt, siger Peter L. Clausen, direktør i Horn Group.

 

De nye vinduer er leveret med indbyggede persienner, så det er let for medarbejderne at skærme af for solen. Effekten er et stilrent udtryk indvendigt såvel som udvendigt. Løsningen er tilmed billigere end de facademonterede alternativer. Ventilationsvinduernes diskrete ventiler i top og bund sørger for et konstant flow af frisk luft uden brug af energi eller behov for manuel justering. Luften kommer op mellem den ydre 2-lags rude og den indvendige forsatsrude. I mellemrummet bliver den friske luft opvarmet af solens varme på karmen og den varme, som ellers ville være gået tabt gennem de gamle vinduer. Derfor kan mellemrummet også med fordel bruges til persienner.

 

Strandboulevarden 49_01

 

Nedbringer varmetabet

Som alle moderne vinduer har Ventilationsvinduer tre lag glas, som gør det umiddelbare varmetab lavt. Ventilationsvinduernes unikke system gør, at der ikke skal bruges meget energi på at opvarme den friske luft, der kommer ind gennem dem. Når den friske luft kommer ind, trækker den gamle, fugtige luft ud gennem bygningens eksisterende aftrækskanaler. Dermed sparer Kræftens Bekæmpelse også udgifterne til et mekanisk ventilationssystem, som vil kræve omfattende arbejde med rørføring og høje omkostninger til drift.

 

Ventilationsvinduet indgår i mange renoveringer af kontorer, skoler og beboelsesejendomme i hele Danmark. Horn Group har også udviklet det komplette energi- og indeklimasystem Living Better, som gør det muligt at genvinde energien fra indeluften til varme.

 

Kontaktinformation

  • LivingBetter A/S
  • Fuglehavevej 23, 2750, Ballerup
  • Tlf: 81 81 81 10
  • Web: http://livingbetter.dk/
  • Email : info@livingbetter.dk