Facadens holdbarhed er afgørende i institutionsbyggeri

Annonce

Facadens holdbarhed er afgørende i institutionsbyggeri

Køge og Roskilde Kommune har begge været plaget af ødelagte facadeplader i institutionerne. I dag har kommunerne reduceret deres udgifter til vedligehold betragteligt med Stenis facadeplade, Steni Colour.


Flere kommuner oplever, at de traditionelle facadeløsninger i fibercement alt for let går i stykker i mødet med institutionshverdagen. Robust og vedligeholdelsesfrit institutionsbyggeri står derfor højt på ønskelisten. I Køge Kommune tog man derfor utraditionelle metoder i brug, for at teste og udvælge byggematerialerne, da Børnehuset Valhalla skulle bygges.

 

Kommunen ønskede nemlig en vedligeholdelsesfri, moderne institution, som både indvendigt og udvendigt kunne holde til den daglige slitage, når børn leger og har det sjovt. Formålet var at holde udgifter til udvendig vedligeholdelse af den nye institution nede.

Efter dårlige erfaringer med facader på kommunens bygninger, der gik i stykker, opfandt byggeafdelingen den såkaldte Mooncartest. En test, hvor institutionens børn og pædagoger fik lov til at køre ind i de Steni-facadeplader, der var tiltænkt facaden, mens projektet endnu var på tegnebrættet. Det fortæller Anette Kaae Bødker, projektleder i Køge Kommunes byggeafdeling:

 

- I kommunen havde vi haft episoder med facader i fibercement, der simpelthen knækkede efter noget tid, som følge af børnenes daglige leg, hvor de bl.a. havde kørt ind i facaden med Mooncars. Det gav os idéen til Mooncartesten.

 

Læs mere om Facader


Mooncartest godkender Stenis facadeplader

Køge Kommune fik etableret en modelvæg af den kommende institutions facade i størrelsesforholdet 1:1. Modellen med Stenis facadeplader blev derefter placeret i en institution, hvor børn og voksne blev opfordret til at teste pladerne ved at køre ind i dem med Mooncars. Og Stenis facadeplader klarede testen.

 

- Vi opfordrede børnene, pædagogerne og andre voksne til at køre ind i væggen, da vi jo gerne ville lave testen med masser af kraft. Børnene syntes, at det var ret skægt, da det jo normalt ikke er noget, de får lov til, siger Anette Kaae Bødker og fortsætter:

- Pladerne kunne holde til testen, så det var meget tilfredsstillende for os, og vi er glade for, at vi fandt på at udføre den særlige test.

 

Kommunens byggeafdeling har siden konstateret, at den sorte og grønne buede facade i Børnehuset Valhalla stadig står flot efter seks års brug på trods af mooncars, boldspil og leg. Institutionen danner hver dag ramme for mere end 140 børn og voksne.


Boldspil tilladt

I Roskilde Kommune havde man også problemer med ødelagte facadeplader. Efter ni års brug så Fritidsklubben Hjørnet allerede meget slidt og medtaget ud. Hjørnet er en arkitekttegnet bygning med et meget karakteristisk udtryk. De oprindelige facadeplader af fibercement kunne ikke holde til fritidsklubbens boldspilsaktiviteter, og det resulterede i en stor vedligeholdelsesudgift for kommunen. Bygningen skulle bevare sit karakteristiske udtryk, men det var samtidig vigtigt, at den fremover blev ved med at se ny ud for at undgå et værditab.

 

I jagten på en mere robust facadeløsning, valgte også de at teste Stenis facadeplader. Det fortæller Sabina Holstein, arkitekt og rådgiver i Roskilde Kommune:

 

- Det var et stort problem, at de oprindelige facadeplader af fibercement ikke var lavet til at kunne holde til boldspil. Steni-pladerne er blevet hoppet og trampet på, og det kan de holde til uden problemer. Man kan sagtens stå på dem – de knirker og knager, men de knækker ikke.

 

Langtidsholdbar og vedligeholdelsesfri løsning

Ved at udskifte fritidsklubbens facadeplader med Steni Colour har kommunen i dag øget facadens levetid betragteligt. Stenis facadeplader har en forventet levetid på mere end 60 år, og det har betydet meget for kommunen at finde frem til en langtidsholdbar facadeløsning.

 

- Jeg er meget tilfreds med arbejdet på Hjørnet. Facadepladerne er skiftet ud, og facadens oprindelige stramme udtryk er bevaret. Fritidsklubben har nu haft sin nye Steni-facade i over fem år, og med den løsning, som vi havde førhen, ville vi helt sikkert allerede have udskiftet adskillige plader, siger Sabina Holstein.

I Roskilde Kommuneudskifter man løbende facadeplader på kommunens bygninger, og der er flere forskellige pladeløsninger i spil. Kommunen er derfor glad for, at Stenis vedligeholdelsesfrie facadeplader i dag har vist sit værd.

 

Som følge af investering i ny produktionsteknologi er Steni blevet næsten 20 procent billigere over det seneste år. Det betyder, at Steni nu er konkurrencedygtig på de fleste projekter. Ikke kun over tid, men også her og nu.

 
PROJEKTFAKTA – BØRNEHUSET VALHALLA
Bygherre: Køge Kommune
Arkitekt: Friis & Moltke
Entreprenør: Nils Wium ApS
Ingeniør: Bascon
Landskab: Friis & Moltke
Projektår: 2016
Produkt: Steni Colour


PROJEKTFAKTA – FRITIDSKLUBBEN HJØRNET
Bygherre: Roskilde Kommune
Montør: Niebuhr Bygningsentreprise A/S
Projektår: 2012
Produkt: Steni Colour

Steni

Steni

STENI leverer arkitektoniske udtryk, som folk lægger mærke til – og husker for æstetik og kvalitet. Facade- og tagløsningerne fra STENI giver arkitekter og bygherrer mulighed for at designe bygninger med unikke udtryk, der holder i generationer.

Kontaktinformation
STENI DANMARK A/S
Galoche Allé 12
4600 Køge
Tlf:+45 70 27 01 22
Email:  
Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555