Bæredygtig isolering der kommer indeklimaet og boligarealet til gode

Ser man på den ældre bygningsmasse i Danmark, står man overfor en væsentlig udfordring: De fleste ældre boliger er slet ikke bygget til den tykke isolering vi ser som en nødvendighed i dag. Men hos Panelbyg har man specialiseret sig i isoleringsløsninger, der netop løser dette problem.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

En gammel taglejlighed stod overfor en renovering, og der skulle ny isolering i tag, vægge og gulve. Men det var ikke muligt, da klassiske løsninger som mineraluld, ville ødelægge lejligheden:

 

- Det var simpelthen for tykt og ville inddrage for meget af arealet. En gammel taglejlighed er utroligt charmerende, men pladsen bliver hurtigt et problem. Derfor trådte vi til med vores isoleringsprodukter fra Recticel, der egner sig helt perfekt til renovering. Den høje isoleringsevne betyder groft sagt, at man kan skære ned på tykkelsen, hvilket frigør vigtige kvadrat- og kubikmeter i f.eks. en taglejlighed, fortæller Tommy Kjær Bundgaard, der er medejer af Panelbyg, og uddyber:

 

- Taglejlighedens store charme lå i nogle fantastiske vinduespartier som helst skulle bibeholdes. Problemet var dog, at der ikke var plads til nok isolering ved en traditionel løsning, Hvilken ville betyde at der skulle skiftes til mindre vinduer og det ville ændre hele indtrykket. Samt at det ville ”stjæle” for meget plads i rummet. Alt dette kunne dog undgås da der i stedet blev brugte en væsentlig mere effektiv PIR isolering. Desto tykkere isoleringen blev, desto dårligere blev lysindfaldet. Så en tyndere, men højeffektiv isolering, som den vi benyttede, skabte ikke bare et bedre energiregnskab, men gav også et bedre indeklima, hvor det naturlige lysindfald blev udnyttet bedst muligt.

 

 

Udvid boligarealet

- Det her gælder dog ikke alene for taglejligheder eller renoveringer. Ved nybyggeri af f.eks. et parcelhus, vil man kunne tilføre mange ekstra kvm til en bolig, ved at benytte vores tynde og højeffektive PIR skum til isoleringen. Det er især ved isolering i vægge og skråvægge vi kan skabe en fordel, idet det har direkte indflydelse på nette m2 og lysindfald inde i boligen. Men isoleringstypen er også særdeles velegnet til flade tage med pap, samt gulve og facader. Isoleringen er formstabil og optager ikke fugt. Man kan derved lettere undgå grimme fugtskader, som kan opstå under byggefasen, da det er næsten umuligt at holde fugt væk fra en byggeplads med det omskiftelige vejr vi har i Danmark, siger Tommy Kjær Bundgaard og afslutter:

 

- Det bidrager grundlæggende til, at boligens samlede levetid forøges, da det ikke alene giver et bedre indeklima, men også skåner murværket i kraft af ventilation mellem isolering og formur opretholdes. I en bolig på knap 170 kvm, vil den tynde PIR isolering kunne tilføre omkring 8,5 kvm mere til boligens indv. areal, samtidigt med at boligens levetid forlænges og energiudgifterne sænkes. Det er derfor en løsning, der gavner totaløkonomien og de bæredygtige ambitioner.