Redigeret

CASE STUDY: Munters tørrerumskoncept til daginstitutioner

 

I København ligger denne integrerede institution, hvor 124 børn mellem 1⁄2 år og 6 år er fordelt på 3 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper. Institutionen, der har åbent alle hverdage mellem 6-18 ligger i et nyt boligområde og blev indviet i 2013. Da institutionen blev opført, installeredes Munters-tørrerumskoncept til tørring af børnenes overtøj. Ét mindre tørrerum i afdelingen med vuggestuebørn, og et større til børnehavegrupperne. Institutionens Pædagogiske Leder fortæller om tørrerummene, at de er blevet institutionens ”pralerum”. Institutionen har med tørrerummene fået lokaler, som er blevet MULTIRUM, der giver mulighed for mange andre ting end tøjtørring.

 

Effektiv tøjtørring og nem håndtering

 

Selve tøjtørringen foregår både effektivt, hurtigt og med et meget lavt energiforbrug i forhold til konventionelle tørremetoder som elektriske tørreskabe og/eller tørretumblere. Børn, der vender våde tilbage efter en formiddag på institutionens legeplads er sikret tørt overtøj og fodtøj når de om eftermiddagen skal hjem.


Børnehavegruppernes tørrerum er tilstrækkelig stort til at børnene tager overtøjet af i selve tørrerummet, så gangarealer og garderober holdes fri for vand og snavs. De største børn kan selv hænge overtøjet på bøjle i tørrerummet og ophængningen er hurtigt overstået i forhold til ophængning i elektriske tørreskabe, som de fleste ansatte har været vante til fra andre institutioner. Affugtningsudstyret er placeret sikkerhedsmæssigt forsvarligt, højt på væggen og udenfor børnenes rækkevidde.

 

Ofte, og under covid-19 pandemien flere gange om ugen, vaskes børnenes soveposer og dyner, som anvendes til de børn, der sover til middag. Soveposerne og dynerne hænges op til tørring i tørrerummet og er klar til brug igen næste morgen.

 

Betjeningen af tørrerummet er meget enkelt, da et simpelt tryk på en vippekontakt først aktiverer én eller flere cirkulationsventilatorer, der frigiver vandet fra det ophængte tøj. Når luftfugtigheden i rummet stiger til et fastlagt niveau, aktiveres affugteren, der i løbet af få timer har kapacitet til at tørre det ophængte tøj.

 

 

AdobeStock_123949353

 

 

Vandpjask og kunstmaling

 

Institutionen har fået øjnene op for, at tørrerummet er ideelt til mange andre ting. Mindre grupper børn kan anvende lokalet til sanseoplevelser f.eks. med vand, hvor vand på flisegulvet ikke er et problem da rummet tørrer hurtigt op igen efter brug.
I institutionen gør man meget ud af, at dyrke børnenes kreative sider. Når der er kunstprojekter, laver børnene malerier i tørrerummet, hvor de efterfølgende kan lade malerierne ligge uforstyrret og hurtigt derefter kan de tørre malerier afhentes.

 

Covid-19 har gjort tørrerummet endnu mere afholdt

 

Institutionen er under Covid-19 pandemien underlagt mange nye regler og restriktioner. Legetøj anvendt i løbet af dagen skal hver dag vaskes, ligesom det generelle rengøringsniveau er øget. Både vasket legetøj og rengøringsudstyr tørres hver dag effektivt i tørrerummet. Når man pga. restriktionerne har brug for at kunne dele børnene op i mindre grupper, anvendes det største tørrerum som ekstra grupperum og fungerer dermed som en ”buffer” i en presset situation.

 

Lederen udtaler: ”Udover, at vi er meget tilfredse med tørrerummet til tøjtørring, har rummet givet os mange ekstra fordele. Der er så god plads, at vi kan inddrage rummet som et ekstra lokale, hvor børnene kan lave aktiviteter, der er svære at passe ind i vores almindelige lokaler, hvor vi også skal have plads til at spise frokost etc. Nu under Covid-19 pandemien har vi brug for at flere børn er på legepladsen, hvilket ikke er noget problem, når vi kan tørre vådt overtøj hurtigt.”

 

 

CPH_Daycare_Small drying room

 


Lettere hverdag, også for forældre

 

Ikke bare børn og ansatte har glæde af tørrerummene. Forældre, der afhenter børnene, skal ikke bøvle med vådt og koldt overtøj og støvler, der skal hænges til tørre når de kommer hjem. Desuden skal der ikke tages hensyn til om overtøjet er følsomt overfor høje temperaturer som tilfældet er i tørreskabe og tørretumblere, da temperaturen i tørrerummet ikke overstiger almindelig rumtemperatur.

 

ServiceCaire™ aftale giver tryghed

 

Affugtere, ventilatorer og styringer i tørrerummet er omfattet af en serviceaftale, hvor Munters én gang om året gennemgår udstyret og sikrer, at det fungerer efter hensigten. Institutionens personale skal ikke bekymre sig om filterskift eller andet vedligehold, men er sikret optimal drift og indstillinger, der også garanterer at energiforbruget er lavest muligt.

 

Tørrerummene sikrer:


• Hurtig og energieffektiv tørring af børnenes overtøj og fodtøj
• Nem betjening for både børn og voksne
• Mulighed for inddragelse af tørrerum til f.eks. vandaktiviteter og maling
• Ekstra kapacitet under Covid-19

 


Læs mere om Munters tørrerum her