<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Det lette valg
Det lette valg

Annonce

Det lette valg

Monier har udviklet en ny letvægtstagsten – B&C 25, der er 40 % lettere end traditionelle betontagsten. Det har skabt behørig opmærksomhed, da det giver helt nye muligheder for tagrenovering.

 

B&C 25 er et stærkt alternativ til fibercement og ståltagplader, og tre ejendomme i Midtjylland er alle blevet renoveret med B&C 25. I Galten vest for Aarhus er Kamilla Agerskov og hendes kæreste i fuld gang med at totalrenovere en villa opført i 1976. Hun fortæller:

 

- Af tilstandsrapporten fremgik det, at der var flere K3-bemærkninger til tagbelægningen. Pladerne var begyndt at smuldre, og der var huller, hvor der kom fygesne ind, så vi vidste, at det var et af de første steder, der skulle tages fat, da vi havde bestemt os for at købe huset.

 

Vi fik lavet nogle ingeniørberegninger, der viste, at taget var dimensioneret til at bære lette tagmaterialer. Efter at have undersøgt markedet stod det klart, at der ikke var mange valgmuligheder, hvis vi ikke ønskede at forstærke tagkonstruktionen yderligere, hvilket var en betydelig merudgift.

 

- Bølgetagsplader og ståltagplader blev hurtigt fravalgt. Vi stod tilbage med en importeret letvægtstagsten, hvis form vi ikke var særlig begejstret for. Den var meget flad og dermed langt fra det karakteristiske danske tag-look, der har et let og bølget udtryk.

 

Ved lidt af en tilfældighed blev vi gjort opmærksom på den nye B&C 25. Efter en sammenligning på selve byggepladsen var vi ikke i tvivl; der var den helt rigtige tagløsning til vores nye hus. Slutresultatet lever da også op til alle vores forventninger, fortæller Kamilla Agerskov.

 

Læs mere om Tage

 

Det er tømrer Mogens Kalstrup, Syddjurs Hus- og HaveService, som har stået for oplægningen af taget i Galten.

 

- Jeg har ikke de bedste erfaringer med fibercement og ståltagplader, så det var dejligt at arbejde med B&C 25, ja, jeg vil ligefrem sige behageligt. Det er et klart plus, at tagstenene er meget lettere. De er nemme at håndtere, oplægningen går tjept, og kræfterne slipper ikke så hurtigt op.

 

Det er helt klart en tagsten, jeg kan anbefale.

 

 

Satte sig grundigt ind i mulighederne

I Solbjerg øst for Skanderborg kan ægteparret Jane og Jens Martin Sørensen vise deres nye sorte B&C 25-tag frem.

 

- Taget, der var fra 1983, havde efterhånden set sine bedste dage. Flere steder var det tyndslidt, og jeg kunne hvert år tømme tagrenderne for smulder og små stykker. Taget gjorde ikke noget videre godt for helhedsindtrykket af huset. Det var falmet, trist og udtjent.

 

Det lignede mere noget, man forbinder med en svinestald end et parcelhus, tilføjer Jane Sørensen. For at fjerne mos har vi forsøgt at vaske taget, men resultatet var ikke tilfredsstillende, så vi blev enige om at investere i et nyt – og når det skal være, er det nok også det mest fornuftige sted at ofre penge, siger Jens Martin Sørensen og fortsætter:

 

- Jeg har brugt en del tid på at sætte mig grundigt ind i mulighederne – ikke mindst har jeg tilbragt mange timer på nettet. Det betaler sig, for det var her jeg første gang læste om letvægtstagstenen B&C 25 fra Monier.

 

De gamle asbestholdige plader blev fjernet, hvilket i sig selv var en befrielse, og det nye tag lagt op, hvilket på alle måder har pyntet. Projektet er da også nøje blev fulgt af naboerne, som kun har pænt at sige om den synlige forvandling.

 

I forbindelse med tagrenoveringen har vi ligeledes fået efterisoleret med 300 mm og opsat ny gavlbeklædning.

 

Læs mere om Renovering

 

Store perspektiver

Vores lille rundtur slutter ved landsbyen Lemming nord for Silkeborg, hvor tømrermester Frank Hansen har fået oplagt B&C 25 på sit nedlagte landbrug:

 

- Det var ikke noget kønt syn, så et nyt tag har gjort underværker for helhedsindtrykket. På ejendommen, der er opført i 1959, var der oprindelig oplagt bølgetagsplader på beboelsesdelen og pandeplader på staldbygningen. Slidte, triste og rustne.

 

I forbindelse med en tidligere renovering af beboelsen og dermed udnyttelse af første sal var hanebåndene på spærene blevet fjernet, så konstruktionen kunne ikke bære en traditionel tagløsning med enten tegl- eller betontagsten.

 

Det var nødvendigt at finde en forholdsvis let tagløsning, hvor både ståltagplader og tagpap var udelukket fra begyndelsen.

 

- Jeg fandt frem til en letvægtstagsten, der stilmæssigt ikke lige var det, vi havde drømt om, og så var det tilmed en forholdsvis dyr løsning. Heldigvis fortalte min lokale tømmerhandel om B&C 25, som jeg selv fik i hænderne på Byggeri 2016 i Fredericia i marts måned.

 

Det var en herlig oplevelse, for det var den helt rigtige tagsten til ejendommen. Den klassiske B&C betontagsten med den velkendte ”Dobbelt-S” profil blot 40 % lettere. Som tømrermester kan jeg se store perspektiver i den nye letvægtstagsten B&C 25.

 

Her er endelig et stærkt alternativ til ståltagplader og fibercement – og det bliver der brug for i de kommende år, hvor rigtig mange tage fra 1970’erne og 1980’erne står til udskiftning, slutter Frank Hansen af.

Monier

Monier

MONIER er den førende leverandør af tagmaterialer i Norden og Baltikum. Vi har salgskontorer i alle syv lande og produktion i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Estland.

 

Vi kan tilbyde et bredt sortiment af tegl- og betontagsten. MONIER har ca. 300 ansatte i Norden og Baltikum og havde i 2015 en omsætning på 103 millioner Euro.

 

I Danmark har vi ca. 75 ansatte og 2 fabrikker. På Volstrup Teglværk produceres Dantegl vingetagsten og på Hersom Værket produceres B&C betontagsten.

Kontaktinformation
www.monier.dk
Kong Christians Allé 53
9000 Aalborg
Tlf:96 31 61 00
Web:
Email:   tag@monier.com