3_1920'

Stærk erfaring sikrer succes med entreprenørmaskiner til Grønland

Entreprenørmaskiner A/S har 40 års erfaring med Grønland – landet har udviklet sig enormt i de år, og behovet for kvalitetsudstyr er blevet stadigt større.

 

Grønland er på mange måder et ekstremt land set med danske øjne. Klima, afstande og geologiske forhold stiller store krav til bygge- og anlægsbranchen – og ikke mindst til de entreprenørmaskiner, der skal i sving, når de ofte store projekter skal fuldføres.

Det ved man hos H.P. Entreprenørmaskiner A/S. Gennem godt 40 år har virksomhedens datterselskab H.P. Entreprenørmaskiner A/S Grønland leveret og serviceret udstyr til udforskning, byggeri og mineindustri i Grønland. Som en af de få virksomheder inden for leverancer og servicering af entreprenørmaskiner har virksomheden eget kontor og servicecenter i hovedstaden Nuuk, hvorfra man servicerer mere end 400 maskiner i hele det mægtige land.

Kurt_1600
Kurt Hansen



Ikke for nybegyndere
Succesen er man langt fra kommet sovende til. Det fortæller Kurt Hansen, der er produktchef hos H.P. Entreprenørmaskiner A/S.

- Der er ikke mange, der har mod på at arbejde med entreprenørmaskiner i Grønland, og det er da heller ikke for nybegyndere. Det kræver stærk erfaring og viden at arbejde med Grønland, både når maskinerne skal klargøres, og når de skal leveres og serviceres, siger han.

Han ved, hvad han taler om. Siden 1979 har han delt sin arbejdstid mellem Danmark og Grønland, og i de år har han oplevet store forandringer i det grønlandske samfund. Det kan også ses på behovet for materiel.

- For 40 år siden leverede vi maskiner på 12-14 tons, når de var størst. I dag vejer de måske 70-75 ton. Den hastighed, man bygger og laver anlægsarbejde i, er mangedoblet. Mens et stort byggeri for 40 år siden var på 20-30 boliger, er det nu 100-150 boliger, og der er ofte mere end ti byggerier i gang på en gang. Tingene går lige så stærkt i Grønland som i Danmark, fortæller han.

Det betyder ikke, at landets unikke udfordringer er forsvundet. Der er stadig dage, hvor man ikke kan arbejde på grund af de ekstreme vejrforhold – og maskinerne skal også stadig leve op til områdets helt særlige betingelser.

- Vi tilbyder selvfølgelig maskiner, der er tilpasset det udfordrende miljø, siger Kurt Hansen.

- Basismaskinerne er som regel de samme, som vi tilbyder til det danske marked. Men når vi sender dem til Grønland, er de tilpasset til at kunne grave i sten og til at arbejde i temperaturer ned til 25-30 minusgrader. De skal være utroligt robuste og forberedte til de hårde, fysiske strabadser.


Lang forberedelse
Logistikken er et afsnit for sig selv. Man smutter ikke lige fra by til by for at levere eller servicere maskiner. Al transport er med skib eller i luften, og det stiller særlige krav til planlægningen.

- Når vi skal yde service, bliver det forberedt i vores afdeling i Nuuk, hvor vi har tre mand fast tilknyttet. En måned inden servicemontøren rejser fra Nuuk, er varerne som regel sendt med skib til de pågældende kunder ude på kysten, så de står klar, når han skal i gang med at reparere og klargøre. Det er ikke en tur, der klares på en enkelt dag, og det er ikke usædvanligt, at montøren er afsted i et par uger eller mere, siger Kurt Hansen og påpeger, at det af samme årsag er vigtigt, at planlægning og rådgivning er hundrede procent i orden.

- Når jeg besøger en kunde, spørger jeg altid til, hvilke projekter, de forventer at igangsætte det næste halve år. Så får vi en dialog om, hvad der skal ske, så vi har en mulighed for at tilbyde de bedste løsninger. Det er vigtigt at være i god tid med planlægningen, for logistikken i Grønland er en kæmpe udfordring, så alt skal være på plads, inden man går i gang, siger Kurt Hansen.

Han oplever dog, at mange ting er blevet lettere igennem de godt 40 år, han har arbejdet i Grønland.

- Jeg var med til at reparere maskiner, da de byggede den første lufthavn i Nuuk. Dengang kunne det tage tre-fire dage at få forbindelse til Danmark. I dag kan jeg stå i den mindste by eller bygd og ringe til alle steder i verden. Så der er sket store forandringer.