Lighthouse   Geberit

Danmarks højeste boligbyggeri kræver hidtil usete løsninger

 

Ved Aarhus havn skal Danmarks hidtil højeste boligbyggeri Lighthouse stå klar i 2022 med en størrelse på 42.000 m2 og hele 45. etager. Her kan de kommende beboere se frem til mere rummelige lejligheder på grund af en unik type installation.
                                                           


Lyd- og pladsbesparende løsninger

Med Lighthouse har der været store ambitioner fra bygherre om at frigive mest muligt areal til husets kommende beboere, hvilket kræver en særlig disciplin, når der bygges i 142 meters højde. Derfor valgte Per Aarsleff A/S tidligt i processen Geberit som leverandør og sparringspartner for at få implementeret deres know-how og ekspertise inden for tekniske installationer i byggeriet.  

 

I den forbindelse stiftede Wicotec Kirkebjerg A/S, der er teknikentreprenører på byggeriet, deres første bekendtskab med Geberits afløbssystem, SuperTube, der lige præcis er udviklet til høje byggerier som Lighthouse:

 

”Med Lighthouse var en af udfordringerne, at der ikke var meget plads at gøre godt med. Derfor var SuperTube den mest optimale løsning, da det er en pladsbesparende installation,” fortæller Jan Bahlmann, projektchef i Wicotec Kirkebjerg. 

 

Når der bygges op i højden, er det afgørende at spare plads i skakten, så kvadratmeterne i lejlighederne bliver udnyttet bedst muligt. Det er muligt med Geberits SuperTube, da afløbssystemet skaber en konstant luftsøjle i afløbsledningen. Det betyder, at der ikke er behov for ekstra udluftningsrør, som ellers ville være tilfældet med en konventionel løsning.

 

Herudover kan SuperTube kombineret med Geberit Silent-db20 holde lydniveauet nede, da det er et lyddæmpende afløbssystem. Det betyder for byggeriets beboere, at de ikke behøver følge med i, hvornår deres naboer skyller ud.


Hydraulik fører vandet videre uden fald  

Geberit SuperTube er det eneste system i verden, hvor man kan montere vandrette rørledninger på op til seks meter uden fald. Det skyldes, at den strøm, der opstår ved vandets cirkulære bevægelse gennem røret, skaber et hydraulisk træk, som fører vandstrømmen videre, selv om der ikke er noget fald. Det giver mulighed for, at man kan montere rørbærer tæt på betonloftet – og det er netop det, der gør løsningen mere pladsoptimerende.

 

For Geberit har Lighthouse været et spændende projekt at kunne bidrage til og se den innovative løsning i praksis:

 

”Lighthouse er det hidtil største danske byggeri, der har installeret SuperTube, men vi ser allerede et stigende behov og efterspørgsel på systemet. SuperTube vil være fordelagtig for alle byggerier på fem etager og derover, da det kan give en mere hydraulisk optimerende løsning, der resulterer i en billigere og mere pladsbesparende løsning,” udtaler Lennarth Dahl, teknisk konsulent hos Geberit.

Om Lighthouse

Type: Private ejerboliger med offentlig adgang til udsigtsetage mv.

Bygherre: Lighthouse United

Arkitekt: 3XN

Totalentreprenør: Per Aarsleff A/S

Installationsentreprenør: Wicotec Kirkebjerg A/S
Forventes færdigt: Sommeren 2022