Stålets år

Stål vinder fortsat frem i byggebranchen. Alene i 2017 har en række nye, krævende og imødesete byggerier fundet deres endelige form med stålet som bærende konstruktionselement.


Tekst af Rune H. Jensen


Der er højkonjunktur i byggebranchen, og 2017 har budt på færdiggørelsen af en række projekter med stor offentlig bevågenhed. CSK Stålindustri har bidraget til flere af disse prestigiøse byggerier inden for vidt forskellige områder – herunder bl.a. kulturikonet BLOX, science-centret Experimentarium i Hellerup og udbygningen af Københavns Lufthavn


- For os er innovation og modet til at tænke nyt vigtige parametre. Derfor deltager vi også gerne i byggeprojekter, hvor der er ønsker om nye måder at tænke kombinationer af materialer, funktionalitet og design på. Vi plejer at sige, at vi går til stålet, og det mener vi faktisk. Vi går til opgaverne med respekt, uanset om det er små smedeopgaver til altaner eller store bærende og komplekse stålkonstruktioner, siger Jens Søndergaard, salgsdirektør hos CSK Stålindustri


Høj præcision og lave tolerancer til BLOX

Et oplagt eksempel på sidstnævnte er BLOX, en konstruktionsmæssig udfordring af dimensioner, hvor CSK Stålindustri har stået bag stål- og smedeentreprisen og den næststørste entreprise på hele byggeprojektet. CSK Stålindustri har taget sig af alle bjælker, søjler, trapper, stål- og glasværn samt ikke mindst de 80 meter lange stålgitre med en vægt på op til 160 tons. 

- Et projekt som BLOX kræver helhedstænkning fra start til slut over en flerårig periode med skærpede krav til præcision og meget lave tolerancer. Og det hele har bare passet. Det går stærkt i byggebranchen for tiden, og vi skal sikre at holde det høje kvalitetsniveau, som det er sket med BLOX, hvor planlægning, projektering og udførelse er gået op i en højere enhed.

 


DNA-trapper i kobber

Hvor udfordringen med BLOX især har været de komplekse og store stålkonstruktioner, har der på science-centret Experimentarium desuden været et stærkt fokus på det designmæssige aspekt. Centralt i det nyudbyggede naturvidenskabelige oplevelsescenter står således de to 100 meter lange og skulpturelle trapper, som CSK Stålindustri har konstrueret. Når man træder inden for, møder man straks den såkaldte Helix-trappe med form som to DNA-strenge, en 100 meter lang og 158 tons tung, snoet stigning beklædt med 10 tons kobber. 

- Trapperne er begge stålkonstruktioner. Vektor-trappen er bygget op af to store ståltrapper, og Helix-trappen er egentlig to trapper, der snor sig ind i hinanden og skaber DNA-molekyleformen. Trapperne er derefter blevet beklædt med kobber, hvilket har været et omfattende arbejde. Det gør det også til et specielt og lidt bekosteligt projekt, da kobber i sig selv er dyrt. Men arkitekterne og Experimentarium var ikke i tvivl om valget efter at have set vores arbejde med atrium, ovenlys og trapper på Novo Nordisk for at opnå det helt fantastiske rum, man træder ind i på Experimentarium


Nyt security-område i CPH

Blandt de øvrige projekter, som CSK Stålindustri har færdiggjort i år, er udbygningen af security-området i landets største arbejdsplads med sine 16.500 medarbejdere, Københavns Lufthavn

Her har kodeordene været en særdeles grundig planlægning, koordinering samt faglig ballast inden for lufthavnsområdet, som CSK Stålindustri har rig erfaring med. En del af byggeprojektet består i udbygningen af security-området, det såkaldte CSC2, der giver 1.800 m2 ekstra til sikkerhedskontrollen. CSK Stålindustri har stået for den grundlæggende konstruktion af den nye bygning inklusive stål, hovedbjælker og -søjler – og i alt 500 tons stål til byggeriet i lufthavnen. 

- Der er aktivitet døgnet rundt i en lufthavn, og vi kan ikke være til gene for passagerer eller driften. Bl.a. derfor er det en udfordrende opgave, hvor det hele tiden handler om planlægning, løbende koordinering og logistik samtidig med, at en lang række regler og love altid skal overholdes i en lufthavn. 

CSK Stålindustri har i dag 20 års erfaring som en førende specialist i stålkonstruktioner og har fabrikker i Danmark og Letland med i alt ca. 325 medarbejdere. Øvrige referencer tæller bl.a. Oslo LufthavnMusikkens Hus i Aalborg og Novo Nordisk.

Kontaktinformation

  • CSK Stålindustri A/S
  • Sdr. Thorstedvej 1, 7700, Thisted
  • Tlf: 9617 7000
  • Web: http://www.csk.dk/
  • Email : sales@csk.dk