Lethed og styrke

Anden etape på FN Byen er netop gået i gang, og den markante, stjerneformede bygning består samlet set af 1750 tons stål. CSK Stålindustri står for stålentreprisen, hvilket både inkluderer det bærende stål samt en række af stålelementer i bygningen som trapper, værn og ovenlys.

  

Tekst af Mikkel Sandahl

 

FNs nye hovedkvarter på Marmormolen i København er konstrueret med en samlende midte omkring det centrale atrium, der strækker sig op igennem hele bygningen og forbinder foyerplanet med alle kontorniveauerne. Stål som byggemateriale præger hele bygningen, der med sin åbenhed lægger op til videndeling og interaktion.

 

En komplet partner i stål

CSK Stålindustri har stor erfaring med unikke opgaver, hvor virksomheden kan gå ind i et samarbejde med arkitekter og rådgivere. Entrepriseleder Morten Færch fra CSK udtaler:

 

- Vi er én af Danmarks førende leverandører af stålkonstruktioner, og vi kan bidrage med vigtig know-how lige fra designfasen til montagen. I CSK har vi gennem årene fået stor erfaring som medprojekterende på stålsiden, hvor vi tidligt i byggefasen indgår i et samarbejde med arkitekterne og de rådgivende ingeniører omkring udvikling, rådgivning og design af de optimale løsninger på ståldelen. Ovenlyset på FN Byen er et godt eksempel på dette, hvor vi har designet stålkonstruktionen fra starten og været med hele vejen frem til indbygningen i huset.

 

 

En enorm logistisk opgave

I Etape 2 af FN Byen bliver der sat yderligere tre bygningsspidser og to mødecentre på bygningen, hvor hver bygningsspids vejer 15 tons. CSK er én af Danmarks største stålproducenter og råder i dag over ca. 28.000 m² produktionsareal. Morten Færch fortæller:

 

- Produktionen af de store stålkonstruktioner kræver nøje planlægning, da levering til tiden er et must, når byggeprocessen først er i gang. Både produktionen og leveringen skal koordineres, så bygningselementerne kommer på plads i den rigtige rækkefølge. I en unik bygning som FN Byen er hver bjælke også unik, og logistikken skal derfor planlægges helt ned på det niveau. Her udnytter vi vores erfaring til at tænke produktion, transport og montering ind i en helhed, så det kan gøres omkostningseffektivt, men uden at gå på kompromis med kvaliteten.

 

”Under byggefasen handler det om at løse opgaven i fællesskab – her skal vi kunne trække i samme retning”

 

Omgivelserne giver udfordringer

At bygge i København er altid en udfordring, og der er mange aktiviteter indenfor et begrænset område på Marmormolen, hvor der lige nu både bliver bygget nyt og revet bygninger ned. Morten Færch fortæller:

 

- På FN Byen bygges der med store præsamlede stålkonstruktioner, og her giver det en ekstra udfordring at få det ind på byggepladsen. Et byggeprojekt er lidt som et puslespil, hvor man hele tiden har en løbende problemløsning. Her er vi vant til at tænke kreativt, og være hurtige til omstillinger i produktion og montage, når det kræves. Det handler grundlæggende om at få tingene ind på det rigtige tidspunkt, så byggeprocessen hele tiden kan holdes i gang.

Kontaktinformation

  • CSK Stålindustri A/S
  • Sdr. Thorstedvej 1, 7700, Thisted
  • Tlf: 9617 7000
  • Web: http://www.csk.dk/
  • Email: sales@csk.dk