2tmjtcapg3360gcb

Fejlfrit byggeri er mest bæredygtigt

 

Bæredygtighed er mange ting, og med øget fokus på, hvad byggeriet kan bidrage med, fokuseres der blandt andet på holdbarheden i de byggerier, der opføres. Selvom materialerne er af god kvalitet med klimavenlige egenskaber, så nytter det ikke, hvis det skal rives ned igen på grund af fejl eller dårligt håndværk, mener Tommy Bunch-Nielsen, civilingeniør og indehaver af Bunch Bygningsfysik: ”Vi har mange fejl i byggeriet, som hovedsagelig skyldes manglende brug af kendt viden om byggeteknik og bygningsfysik. Fejlene fører til, at ting skal laves om, og der skal bruges nye materialer og energi til at udbedre fejlene. 75 procent af alle byggefejl skyldes fugt, og det er derfor vigtigt at se på de fugttekniske forhold i hele byggeprocessen.”

 

 

247m6mx0kvqjdn8b

 

 

Undgår fejl ved styring af fugtforhold i byggeprocessen
Ifølge Tommy Bunch-Nielsen kunne mange fejl undgås ved at granske projekterne inden udførelsen og ved at følge op på, at projektet bliver fulgt i udførelsesperioden. Den bedste styring af fugtforholdene i en byggeproces er ved at udarbejde en fugtstrategiplan allerede i forslagsfasen, og at justere denne efterhånden som byggeprocessen skrider frem. ”I fugtstrategiplanen skal der bl.a. tages stilling til overdækningsstrategien i byggefasen. Det vil sige, om byggeriet for eksempel kan udføres uden totalinddækning, hvilket produktivitetsfremmende forhold medfører dette og hvor meget reducerer det risikoen for skader?,” siger han.

 

Fugtsimulering kan forudsige risici ved nye materialer
Med de nye tendenser til at bygge mere i træ og andre biogene materialer øges risikoen for fugt- og skimmelskader, og det bliver endnu mere vigtigt at have en detaljeret fugtstrategiplan og at granske fugttekniske simuleringer af en konstruktionsopbygning kan gennemføres med fugtsimuleringsprogrammer som WUF og Matchlab, forklarer Tommy Bunch-Nielsen: ”Det kan forudsige eventuelle kondensproblemer og skimmelrisiko i en konstruktion samt for fugttekniske risici under udførelsen og i driftsfasen. Det er i dag også muligt at gennemføre fugttekniske vurdering af detaljer med 2-dimensionale fugtsimuleringer af de kritiske detaljer, så eventuelle uheldige fugtforhold kan konstateres allerede i projekteringsfasen. Det kan også være en fordel at tilknytte en fugtsagkyndig til projektgruppen på et tidligt stadig, som kan rådgive om de fugttekniske forhold gennem hele processen. Der er ingen officiel ordning for fugtsagkyndige, så man må vælge ud fra renommé og anbefalinger.”

 

Om Bunch Bygningsfysik

Bunch Bygningsfysik er et specialfirma med knowhow inden for bygningsfysik og bygningers klimaskærm. Firmaet er startet af Tommy Bunch-Nielsen, der gennem de sidste 35 år har specialiseret sig i bygningsfysik og byggeteknik med hovedvægten på fugttekniske forhold omkring klimaskærm og indeklima.

 

 

 

Kontaktinformation

  • Bunch Bygningsfysik ApS
  • Staktoften 22 A, 2950, Vedbæk
  • Tlf: 52 39 79 52
  • Web: https://www.bunchbyg.dk/
  • Email : info@bunchbyg.dk