<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Hejsmontoer donerer sin ene nyre til arbejdskollega
Ajos a/s

Annonce

Hejsmontør donerer sin ene nyre til arbejdskollega

Efter 15 år som nyrepatient har Brian Andersen næsten ingen nyrefunktion tilbage. Derfor har en arbejdskollega valgt at donere sin ene raske nyre til ham.

 

Den 51-årige Brian Andersen skal snart fejre jul to gange på kort tid. Den 24. december 2019 og 14. januar 2020. Den første udgave skal fejres på traditionel vis, men den næste dato får han en endnu større gave. Her skal han modtage en rask nyre fra en arbejdskollega, og dermed kan han forhåbentlig se en ende på mange års smerter, mentale rutsjebaneture og nedsat livskvalitet som nyrepatient.

 

Historien begyndte for 15 år siden. Sammen med sin familie var Brian Andersen på ferie i Italien, hvor han opdagede små røde prikker i stort antal på sine ben. Han slog dem hen som myggestik, selv om de ikke kløede. Men de forsvandt ikke. Hjemme i Danmark kontaktede han derfor sin læge. Herfra var dommen en infektion, som blev behandlet medicinsk.

 

- 14 dage efter opdagede jeg et nyt sår på den ene ankel. Det sved og var meget smertefuldt. Den første behandling hjalp ikke, så jeg fik foretaget vævs-, blod- og urinprøver. Det var her, de fandt blod i min urin, fortæller Brian Andersen.

 

Via en nyrebiopsi konstaterede lægerne en virus på nyrerne. En virus, de ikke var i stand til at helbrede, og som gradvist ville reducere nyrernes funktion.

 

- Sådan en dom slår hårdt. At få at vide, at man har en sygdom, som lægerne ikke kan helbrede. De kunne kun forsinke udviklingen medicinsk, og på den måde blev sygdommen en del af min hverdag, siger Brian Andersen.

 

Nyrens funktioner er at filtrere affaldsstoffer fra blodet, afbalancere kroppens væskeindhold, regulere blodtrykket og stimulere produktionen af røde blodlegemer. Hvis nyrerne ikke fungerer, som de skal, vil der derfor ske en ophobning af affaldsstoffer og giftstoffer i kroppen.

 

Dialyse tre gange om ugen

 

Procent for procent blev Brians Andersens nyrers funktion lavere i de efterfølgende 15 år, indtil den i sommeren i år nåede 30 procent. Herfra gik det pludseligt stærkt, og i løbet af 2,5 måneder var han nede på ganske få procent.

 

- I de sidste syv måneder har jeg været i dialyse tre gange om ugen. Her bliver mit blod renset for affaldsstoffer. Det tager 4,5 timer hver gang, og bagefter er kroppen træt, som havde man løbet et maraton. Jeg har ikke dyrket sport i flere år på grund af mine dårlige nyrer, fortæller Brian Andersen.

 

Tre gange om ugen er Brian Andersen i dialyse for at få renset sit blod. Arbejdet hos Ajos har været med til at holde hans humør oppe.

 

Han er begrænset til gåture, for når pulsen går i vejret, får det hurtigt konsekvenser.

 

- Når min puls stiger, bliver affaldsstofferne i mit blod transporteret rundt i hele kroppen. Det føles som myggestik over hele kroppen og er meget ubehageligt. Jeg har flere gange kradset hul på mine ben, fordi jeg ikke kunne kontrollere det. Samtidig hober mælkesyren sig op i mine ben, så det bliver meget anstrengende og smertefuldt at bevæge sig, fortæller Brian Andersen.

 

Frustrationerne har været mange, og der har været gode dage og dårlige dage. Blandt andet har det været en lettelse for ham at kunne passe sit arbejde hos udlejningsvirksomheden Ajos A/S i deres afdeling i Vejle.

 

- Når jeg har været på arbejde, har jeg kunne fokusere mine tanker på opgaverne, og det har været rart ikke at føle sig som en patient. Ajos har været helt fantastiske til at bakke mig op i hele forløbet, selv om jeg ikke kan arbejde på fuld tid, og det har helt sikkert været med til at holde mit mod oppe, siger Brian Andersen.

 

Hjælp fra uventet side

 

Hans kolleger har fulgt hans sygdom i hele forløbet, og de har på nærmeste hold set ham blive mere og mere mærket af virussen. En af dem er 47-årige Henrik Harding Nielsen. Han er montør for samme virksomhed Ajos A/S, hvor han installerer og servicerer hejs og elevatorer på danske byggepladser.

Som udkørende montør er han ikke så ofte forbi kontoret i Vejle, men han kender godt til Brian Andersens sygdom, som også piner ham. Endda så meget at han handler på situationen.

 

- Jeg sagde til Brian, at han bare skulle sige til, hvis han havde brug for en ny nyre. Så kunne han få en af mine. Jeg ved ikke helt, hvor det kom fra, men jeg mente det 100 procent. I min familie er det nærliggende at hjælpe, hvis man kan, og jeg vidste, at man godt kan leve uden problemer bare med én nyre. Så hvis det kunne redde Brian liv, hvorfor skulle jeg så ikke tilbyde min hjælp? siger Henrik Harding Nielsen.

 
Henrik Harding Nielsen er til daglig montør for Ajos, hvor han installerer og servicerer hejs og elevatorer på danske byggepladser.

 

- Det var ikke et tilbud, jeg havde overvejet længe. Det var meget impulsivt, og jeg kan måske godt lukke noget vrøvl ud engang imellem, men det var oprigtigt, og jeg mener det fortsat. Alternativt er det bare et spørgsmål om tid, før Brian ikke er her mere, tilføjer han.

 

For Brian Andersen var tilbuddet fantastisk nyt, selv om det kom meget overraskende.

 

- Jeg tænkte, at Henrik ikke vidste, hvad han havde sagt ja til, så jeg tolkede det først "bare" som et udtryk for stor medfølelse. Men Henrik bragte det selv på banen flere gange efterfølgende, så jeg fik da et lille håb, siger Brian Andersen.

 

Godkendt til donation - godkendt som donor

 

Da sygdommen eskalerede, og en behandling med binyrebarkhormon slog fejl, blev dialyseforløbet indledt, og i den forbindelse kom Brian Andersen på venteliste til en organtransplantation.

 

Tal fra Sundhed.dk viser, at knap 500 danskere pt. er på venteliste til at modtage en rask nyre fra en donor. Donoren kan være en levende person, som typisk findes blandt den nyresyges nærmeste familie. Ifølge Nyreforeningens hjemmeside kommer nyren dog i de fleste af tilfældene fra en afdød, som har tilmeldt sig Donorregistret.

 

Er donoren et levende menneske, gennemgår vedkommende et større undersøgelsesprogram for at sikre det korrekte match. Disse undersøgelser gennemgik Henrik Harding Nielsen også.

 

- Jeg var faktisk nervøs ved undersøgelserne. Ikke på grund af selve undersøgelserne, men fordi jeg frygtede, at jeg slet ikke var egnet som donor. Jeg har et godt forhold til Brian, og hans liv stod på spil. Da han meddelte lægerne, at han havde en mulig donor, blev han taget af akutlisten som modtager af en nyre. Sådan er proceduren, og sæt nu, at jeg slet ikke var egnet. Så var Brian blevet sat flere måneder bagud. Det havde jeg det svært med, siger Henrik Harding Nielsen.

 

Heldigvis for alle parter blev han godkendt som donor. Begge hans nyrer var sunde og raske. De delte arbejdet ligeligt mellem sig og ydede reelt 116 procent mod forventet 100 procent. Få dage senere, i begyndelsen af oktober i år, modtog Henrik Harding Nielsen et brev via e-Boks med en operationsdato: 14. januar 2020.

 

Dagen efter var han på kontoret hos Ajos i Vejle, hvor han kunne give Brian Andersen den gode nyhed.

 

- Jeg blev noget paf, for jeg havde ikke selv fået besked endnu. Vi havde flere gange snakket om, at Henrik skulle til undersøgelser, men de var fordelt over lang tid, så jeg havde ikke helt overblik over hans forløb. Jeg var hele tiden angst for, at han ville fortryde - eller endnu værre - at der skulle ske ham et eller andet. Han kunne blive syg, falde og brække benet, køre galt eller andet, som ville betyde, at han ikke ville være egnet som donor. Men han har stået fast på sit løfte fra dag et, og jeg er stolt af ham og har den dybeste respekt for hans beslutning. Jeg har svært ved at sætte ord på min taknemmelighed, siger Brian Andersen.

 

Immundæmpende medicin resten af livet

 

Den 14. januar 2020 skal de begge møde ind på Odense Universitetshospital - OUH, hvor operationerne finder sted.

 

I menneskekroppen ligger nyrerne bag det nederste ribben, en i hver side af rygsøjlen. Foran venstre nyre ligger milten, mens den højre ligger bag leveren. Når donornyren er kommet ud, skylles den igennem med en speciel væske og køles af med is.

 

Hos modtageren af nyren er operationen mere opfattende. For det første fjernes patientens ikke-fungerende nyrer ikke ved transplantationen. Den transplanterede nyre anbringes i stedet for på en ny position nedadtil i underlivet, og nyrens pulsåre og blodåre sys til de store årer, der fører blod til det ene ben. Den transplanterede nyres urinleder forbindes til personens urinblære.

 

For at forhindre at kroppens immunsystem afstøder den transplanterede nyre, er det nødvendigt at sætte modtageren i livslang behandling med medicin, som dæmper immunrespons.

 

- Jeg er indlagt i en uge efterfølgende, hvis der ikke opstår komplikationer. Efter 10-12 uger kan jeg starte op på arbejde igen. Det glæder jeg mig allerede til, siger Brian Andersen.

 

Han er helt afklaret med de efterfølgende kontroller og indtagelsen af den immundæmpende medicin resten af livet. Yderligere skal han blandt andet anvende solcreme med faktor 50 fra april til september, hvis han udsættes for solens stråler, da han som følge af medicinen vil have en øget risiko for at udvikle hudkræft.

 

- Men alt det er ingenting i forhold til at være nyrepatient. Dialysebehandlingen er som at gå med en fodlænke, for jeg kan jo aldrig bevæge mig langt væk fra et hospital, når jeg skal have dialyse tre gange om ugen. Det glæder jeg mig til at slippe for, så den byttehandel tager jeg imod med et stort smil. Det er snart jul, men den bedste gave får jeg den 14. januar 2020, understreger han.

 

Den bedste julegave nogensinde

 

For Henrik Harding Nielsen er følgerne hurtigere overstået. Udover træthed og smerter efter operationen vil han som donor være indlagt i mindre end en uge, og han vil kunne genoptage sit arbejde efter 1-2 måneder. Han bliver tilbudt en årlig kontrol af funktionen af den tilbageværende nyre i et nyremedicinsk ambulatorium, og det er ifølge sundhed.dk normalt, at den tilbageværende nyre øger sin funktion.

 

- Jeg må indrømme, at jeg slet ikke havde undersøgt følgerne for mig som donor, inden jeg lovede Brian en nyre. Jeg vidste bare, at man har to nyrer og fint kan leve med den ene. Uanset hvordan jeg vender og drejer situationen, er der ingen negative effekter for mig, og jeg kan med en donation redde en persons liv. Jeg snakkede det igennem med min kæreste og mine teenagepiger, og de bakker op om min donation. Nu skal jeg bare stille og roligt igennem livet indtil 14. januar 2020. Jeg har både mit eget og Brians liv i hænderne, så jeg tænker da over, at jeg ikke skal tage noget unødig risici inden, siger Henrik Harding Nielsen.

 

- For mig er det her den bedste julegave, jeg nogensinde kan få. Jeg har vågnet op mange nætter badet i sved og tænkt, at det hele bare er en ond drøm. Men så rammer realiteterne igen. Jeg er nyrepatient. Jeg kan jo bare se og mærke på det brystkateder, jeg fik indopereret til dialysen. Hele det forløb, jeg har været igennem i de sidste 15 år, ville jeg ikke ønske for min værste fjende. Det kræver en stor mental styrke, og mit arbejde hos Ajos har været kraftigt medvirkende til at hjælpe mig igennem i mit lange behandlingsforløb. At Henrik så melder sig som donor er helt utroligt for mig. Vi var jo "kun" arbejdskolleger. Vi så ikke engang hinanden privat, men det kan være, vi kommer til det nu, griner Brian Andersen.

 

Patient og donor har allerede aftalt, at donationen skal foreviges med tatoveringer. Brian Andersen vil have "My kidney friend Henrik Harding" tatoveret på den ene skulder. Henrik Hardings tatovering: En lynlås over operationssåret.

 

Ifølge sundhed.dk udføres der i Danmark ca. 250 nyretransplantationer om året, heraf er 35-40 procent med en nyre fra en levende donor. Ved udgangen af 2017 levede 2.892 mennesker i Danmark med en transplanteret nyre. Kun godt 20 procent af de kroniske dialysepatienter kan nyretransplanteres.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Om Ajos  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ajos er blandt de absolut bedste på de områder, vi har valgt at specialisere os i: Tårnkranersemimobilkranerpersonhejs og materialehejsskuremodulerpavilloner, midlertidige installationer, fx strømbelysningafspærringopvarmning og affugtning samt byggepladsindretning og byggepladslogistik.

Kontaktinformation
Ajos a/s
Godthåbsvej 4, 7100 Vejle
Bragesvej 2, 4600 Køge
Tlf:7025 6363
Email:   ajos@ajos.dk