<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
articlebanner
VR-tømrere-5336

VR-undervisning til fremtidens tømrere

 • Byggeriets udvikling
 • Uddannelse og Rekruttering
 • IT og ny teknologi
 • Den effektive byggeproces
 • 2023-03-08
 • Virtual Reality (VR) bliver testet i undervisningen af fremtidens tømrere. Responsen fra eleverne er positiv – de oplever bedre overblik og en sjovere undervisning. Niclas Andreasen er underviser og teknologikonsulent fra Videnscenter for Håndværk, og han ser et stort potentiale i VR-undervisningen.

  Hos NEXT Uddannelse København på Nørrebro sidder en hel klasse med tømrerelever fordybet i undervisningen. De er inddelt i makkerpar, hvor halvdelen af klassen har VR-briller på, og den anden halvdel hjælper makkeren via computeren.

   

  Tagkonstruktion i en virtuel verden

  Eleverne bygger en kvist på en tagkonstruktion. De er ikke på værkstedet, men i en virtuel verden. 

   

  - Det har været superspændende, og lidt anderledes. Det er lidt ligesom at lave det i virkeligheden – bare at det ikke er i virkeligheden,  siger elev Niklas Larsen, der går på 2. hovedforløb som eux-tømrer. Han arbejder sammen med sin makker, Sebastian Skov, der også ser mulighederne i den nye undervisningsform: 

   

  - Det er sjovt at prøve noget andet, end det vi er vant til, siger Sebastian, og fortsætter: 

   

  - Man får en anden forståelse for, hvordan det ser ud.

  VR-tømrere-5330
  VR-tømrere-5334
   
   


  Ikke en erstatning for undervisning på værkstedet

  VR-undervisningen er på ingen måde en erstatning til at gå i værkstedet, men kan ses som et supplement til den praktiske undervisning. Håbet er, at eleverne får en større forståelse for komplekse konstruktioner og fagtermer, inden de står i værkstedet eller på byggepladsen hos deres mester.

   

  Niclas Andreasen er underviser og er teknologikonsulent fra Videnscenter for Håndværk - Design & Arkitektur. Han ser potentialet i VR-undervisningen: 

   

  - Eleverne får en større forståelse for, hvilken rækkefølge de skal lave tingene i, så de får nemmere ved at udføre arbejdet på værkstedet efterfølgende, siger han. 

   

   

  At eleverne får sproget ind under huden, samtidig med at de samarbejder, er ifølge Niclas Andreasen også vigtigt: 

   

  - De skal have en dialog, og de skal bruge fagbegreberne, så de bliver trænet i deres sprog og i at samarbejde – ligesom de skal kunne hos mester.


  VR Nørrebro-5485
  VR Nørrebro-5467
   
   

   

  VR-undervisningen kan udbredes til hele landet

  At eleverne har interesse for VR-undervisningen er der ingen tvivl om. Det understreger underviser, Niclas Andreasen: 

   

  - Tømrereleverne har meget mere tænding på denne form for undervisning. Det bliver langt mere spiseligt end røv-til-sæde undervisning, som vi kender det fra gamle dage.

   

  VR-undervisningen er nu klar til at tage på tur rundt i hele landet, og videnscenteret skal ud og opsøge erhvervsskoler, der ønsker at eksperimentere med tømrerværkstedet i den virtuelle verden.

  Anbefalede artikler