
VR-undervisning til fremtidens tømrere
Virtual Reality (VR) bliver testet i undervisningen af fremtidens tømrere. Responsen fra eleverne er positiv – de oplever bedre overblik og en sjovere undervisning. Niclas Andreasen er underviser og teknologikonsulent fra Videnscenter for Håndværk, og han ser et stort potentiale i VR-undervisningen.
Hos NEXT Uddannelse København på Nørrebro sidder en hel klasse med tømrerelever fordybet i undervisningen. De er inddelt i makkerpar, hvor halvdelen af klassen har VR-briller på, og den anden halvdel hjælper makkeren via computeren.
Tagkonstruktion i en virtuel verden
Eleverne bygger en kvist på en tagkonstruktion. De er ikke på værkstedet, men i en virtuel verden.
- Det har været superspændende, og lidt anderledes. Det er lidt ligesom at lave det i virkeligheden – bare at det ikke er i virkeligheden, siger elev Niklas Larsen, der går på 2. hovedforløb som eux-tømrer. Han arbejder sammen med sin makker, Sebastian Skov, der også ser mulighederne i den nye undervisningsform:
- Det er sjovt at prøve noget andet, end det vi er vant til, siger Sebastian, og fortsætter:
- Man får en anden forståelse for, hvordan det ser ud.
Ikke en erstatning for undervisning på værkstedet
VR-undervisningen er på ingen måde en erstatning til at gå i værkstedet, men kan ses som et supplement til den praktiske undervisning. Håbet er, at eleverne får en større forståelse for komplekse konstruktioner og fagtermer, inden de står i værkstedet eller på byggepladsen hos deres mester.
Niclas Andreasen er underviser og er teknologikonsulent fra Videnscenter for Håndværk - Design & Arkitektur. Han ser potentialet i VR-undervisningen:
- Eleverne får en større forståelse for, hvilken rækkefølge de skal lave tingene i, så de får nemmere ved at udføre arbejdet på værkstedet efterfølgende, siger han.
Læs også:
Herningsholm-elever vinder DM i 3D-print
At eleverne får sproget ind under huden, samtidig med at de samarbejder, er ifølge Niclas Andreasen også vigtigt:
- De skal have en dialog, og de skal bruge fagbegreberne, så de bliver trænet i deres sprog og i at samarbejde – ligesom de skal kunne hos mester.
VR-undervisningen kan udbredes til hele landet
At eleverne har interesse for VR-undervisningen er der ingen tvivl om. Det understreger underviser, Niclas Andreasen:
- Tømrereleverne har meget mere tænding på denne form for undervisning. Det bliver langt mere spiseligt end røv-til-sæde undervisning, som vi kender det fra gamle dage.
VR-undervisningen er nu klar til at tage på tur rundt i hele landet, og videnscenteret skal ud og opsøge erhvervsskoler, der ønsker at eksperimentere med tømrerværkstedet i den virtuelle verden.