logo

Små og mellemstore virksomheder snydes for ny praktikpladsbonus

 

Indlæg af uddannelsespolitisk chefkonsulent Dorte Kulle, SMVdanmark – det nye Håndværksråd

 

Vil vi reelt skabe flere unge faglærte? Det spørgsmål kan man desværre stille, efter at det nu står klart, hvor utrolig få nye faglærte, den nye praktikplads-AUB, Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, stiller krav om.  

 

Alle virksomheder, også din, har kort efter nytår modtaget en skrivelse fra ATP om den nye praktikplads-AUB ordning, som har givet mange virksomhedsejere grå hår hovedet.

 

Meningen er, at man fra april måned kan se om din virksomhed lever op til målsætningen om en bestemt lærlingeandel. Altså om du har så mange (nye) lærlinge, at du skal modtage en bonus fra praktikplads-AUB eller om du har for få og skal støtte de virksomheder, der tager et større uddannelsesansvar end din egen.

 

Læs mere om Uddannelse

 

Princippet er velkendt – ’pisk og gulerod’ – og praktikplads-AUB bygger på et velment ønske om at belønne de mange virksomheder, der påtager sig et uddannelsesansvar og samtidig straffe de virksomheder, der ikke er med til at uddanne fremtidens faglærte.

 

Den aftale, som repræsentanter for lønmodtagere og arbejdsgivere har lavet sammen med regeringen, virker bare ikke. Det står klart, nu vi ved, hvor utrolig få lærlinge, selv store virksomheder kan slippe afsted med at tage uden at skulle bidrage til de virksomheder, der rent faktisk påtager sig uddannelsesansvar. Og det er mildt sagt ærgerligt.

 

Sagen er, at Danmarks små og mellemstore virksomheder tager langt flere lærlinge end store virksomheder. Alligevel snydes de for den praktikpladsbonus, som det nye praktikplads-AUB ellers skulle give virksomheder, der tager flere lærlinge.  

 

SMVdanmark er hovedorganisation for ca. 18.000 små og mellemstore virksomheder, og vi har netop spurgt medlemmerne af vores konjunkturpanel, hvor stor en lærlingeandel, de har i virksomhederne.

 

Konklusionen er, at SMV’erne er rene praktikpladsdukse. De har i gennemsnit næsten én lærling per fem faglærte medarbejdere. Ifølge de nye krav fra AUB skal virksomhederne kun have omkring én lærling per 25-50 ansatte faglærte alt efter branche.

 

Forskellen er himmelråbende stor!  

 

Så hvem hjælper man ved at indføre et praktikpladskrav, som er så urimelig nemt at leve op til? Ikke de unge, der står og ønsker sig en praktikplads! Og heller ikke de virksomheder, som allerede mangler faglært arbejdskraft, og som kommer til at stå overfor akut mangel på faglært arbejdskraft.

 

Læs mere om Byggebranchens Udvikling

 

Den nye ordning er helt urimeligt teknisk tung, men lad mig forsøge at forklare hovedproblemet:

 

Som et led i praktikplads-AUB er der indført to forskellige bonusordninger. Den ene fordelsbonus belønner virksomheder, der tager lærlinge på de såkaldte fordelsuddannelser med op til 5.000 kr. pr. lærling, hvis altså der er penge til det når alt er gjort op. Den anden praktikbonus belønner de virksomheder, der tager flere elever, end den nye praktikplads AUB-ordning kræver, og som tager flere lærlinge, end de har gjort de seneste tre år med 25.000 kr. pr. lærling.

 

SMV’er, der har taget ansvar og ansat elever i lang tid, før ordningen trådte i kraft, bliver altså nu indirekte snydt for praktikbonussen. Simpelthen fordi de altid har været gode til at tage lærlinge og ikke pludselig tager flere end de seneste tre år. Hvorfor straffe og demotivere dem, der altid har taget lærlinge? Det er jo fuldstændigt hovedrystende, når vi allerede nu mangler faglærte, og behovet for at uddanne faglærte aldrig har været større.

 

Fagforeninger, arbejdsgivere og regeringen bør se i øjnene, at aftalen om praktikplads-AUB er en ommer. I SMVdanmark anbefaler vi, at man indfører en enkel præmiebonusordning, som på en let og enkel måde belønner alle, der tager lærlinge.

 

En præmiebonusordning, der gør det let for alle at finde ud af, hvor meget man får i bonus per lærling. En ordning som ikke er så kompliceret, at den ikke giver mening for virksomhederne, og som rent faktisk skaber nye lærepladser.

 

”Sæt i gang!”, som man siger.

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555