logo
Annonce

Perforeret drænplade-system er nomineret til stor miljøpris

Jackon Group har udviklet et perforeret drænplade-system, der holder fugten ude og i modsætning til traditionelle drænplader holder kældervæggen tør. Det innovative produkt er nu også blevet nomineret til Byggeriets Miljøpris, der uddeles på BYGGERI’18.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Mange boligejere kæmper med et fugtigt kældermiljø og klimaforandringerne betyder at man i Danmark skal tage forbehold for stødt stigende vandmasser. Den norske koncern, Jackon Group har set denne udfordring og reageret ved at skabe det perforerede drænpladesystem, Jackon Thermodræn®. Det består af en trykstærk, formstøbt plade, der er opbygget i Jackopor® EPS.

 

Pladen, der sælges i danske byggemarkeder, findes både i tykkelse 100 og 200 mm og monteres udvendigt på kældervæggen, som en traditionel drænplade. Men det er også det eneste, den har tilfælles med de traditionelle løsninger. Thermodræn-pladerne er nemlig forsynet med mange små horisontale og vertikale huller, der sørger for udtørring af væggen og optimal drænering af fugt og vand, som salgschef hos Jackon Danmark Torben Sørensen, forklarer.

 

- I modsætning til traditionelle, massive dræneringsplader sørger Jackon Thermodræn® ikke bare for at holde kældervæggen fri fra udefrakommende vand, men også fra fugt, der kommer indefra. Med den traditionelle løsning trænger fugten gennem væggen, og rammer dræneringspladen, hvorefter den kondenserer og opfugter væggen. Med Jackon Thermodræn® fortsætter fugten derimod ind i den diffusionsåbne plade, og dugpunktet opstår således først inde midt i pladen. Herefter ledes det nedad til omfangsdrænet gennem de vertikale huller. Dermed behøver man heller ikke tjære hele soklen, men kun de nederste 50 cm.

 

Læs mere om Isolering

 

Varmt tørt og sundt indeklima

Den store gevinst ved systemet fra Jackon er, at man ikke bare forhindrer vand udefra i at trænge ind, men også tillader fugt fra kælderen at diffundere ud gennem væggen. Det er en kæmpe fordel, fortæller Torben Sørensen.

 

- Det betyder kort fortalt, at man opnår en jævn temperatur i muren og dermed får en tør og varm kælder. Det resulterer så igen i et sundere indeklima, og at man kan spare på den varme og ventilation, der ellers er nødvendig for at skabe et godt indeklima uden råd og skimmelsvamp, siger han og understreger, at Thermodræn® har samme lambda-værdi og dermed isolerer ligeså godt som traditionelle dræneringsplader.

 

 

Let at arbejde med

Ud over selve drænpladen, består systemet af en afslutningsliste, der let klikkes på oversiden af den øverste dræneringsplade. Ovenpå den monteres igen en overgangsliste i aluminium mellem plade og mur, som sikrer et fald væk fra muren. Selve pladerne er desuden forsynet med en pålimet fiberdug, der forhindrer, at dræneringsmateriale i form af f.eks. ral eller fibersand, lukker pladernes diffusionshuller.

 

Der er også tale om et produkt, der er let at montere uden tunge løft og besværlige arbejdsgange. Derfor er det ikke kun slutbrugeren, der bliver tilfreds, men også håndværkeren. Det har Virksomheden JBO Entreprenør ved Middelfart eksempelvis kunnet mærke, og her har både kunderne, men bestemt også medarbejderne, været glade for at have valgt det nyskabende drænplade system.

 

- De er rigtig glade for at bruge det, fordi det er let at montere med de medfølgende skinner og dybler. Det betyder kort sagt, at jeg ender med at have både glade medarbejdere og tilfredse kunder, forklarer ejer af JBO Entreprenør, Jens Bang Olsen.

 

Dræner 600 liter i minuttet

Hos Jackon har man allerede nu oplevet en stor efterspørgsel på det nye produkt – ikke mindst på grund af de førnævnte og tiltagende regnskyl, der med jævne mellemrum truer indeklimaet i landets kældre. Jackon Thermodræn® er blevet gennemtestet hos Sintef i Norge, hvor testresultaterne fik mange til at måbe:

 

- Det viste sig at pladerne er i stand til at bortlede 600 liter vand i minuttet pr. m2, og at de i modsætning til traditionelle plader meget let tørrer ud. I de samme test undersøgte vi dugpunktets placering i Thermodræn-pladen, der kun var 100 mm tykke. I Danmark foreskrives der plader med en tykkelse på 200 mm og dermed udstyrer Jackon Thermodræn® danske boligejere, institutioner og alle mulige andre, der har problemer med fugtige kældre med livrem og seler: ingen fugt og en fremragende isoleringsevne, siger Torben Sørensen.

 


Læs mere om Vægge

 

En fornem nominering

Byggeriets Miljøpris gives til dokumenteret bæredygtige produkter eller løsninger, der opfylder et eller flere vigtige krav. Bidrager det til et bedre indeklima eller arbejdsmiljø? Er produktet genanvendeligt eller produceret af genanvendeligt materiale? Kan man dokumentere en markant reduktion af produktets miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse?

 

Jackon Thermodræn® er først og fremmest nomineret til prisen for de åbenlyse fordele, det skaber for indeklimaet, men der er også en grøn dimension:

 

- Vores drænplade-system sikrer jo den optimale drænering og udtørring af kældervæggen, som skaber et sundt og behageligt indeklima. Men der er også et vigtigt grønt perspektiv, som ligger til grund for nomineringen. Thermodræn®, formår jo på trods af de mange vertikale og horisontale huller, at bevare isoleringsevnen i forhold til traditionel drænpladeisolering, forklarer Martin Bendix, der er projektrådgiver hos Jackon Danmark, og fortsætter:

 

- Derudover har vi også med et formstøbt EPS-produkt at gøre. Når EPS skal bortskaffes, skal det ikke i deponi, men kan i stedet granuleres til hulrumsisolering eller nedsmeltes, så man kan genanvende det til nye EPS-produkter – f.eks. emballager, pakkefyld og isoleringsmaterialer. Omsmeltet bliver det også brugt til fremstilling af f.eks. havemøbler og blomsterbakker. En anden måde at komme af med EPS på, er ved at afbrænde det i et forbrændingsanlæg, hvor det bliver genanvendt til energiproduktion til bl.a. lys og varme til vores boliger. Således er der tale om et produkt, der er til gavn både i og efter sin levetid, fortæller Martin Bendix.

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555