<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Lundgaard & Tranberg: Københavns nye varemærke byder offentligheden og erhvervslivet indenfor
annonce

Københavns nye varemærke byder offentligheden og erhvervslivet indenfor

Axel Towers bliver med sin unikke arkitektoniske fremtoning og alsidige funktioner, et nyt københavnsk varemærke. Bygningen er ikke kun forbeholdt kontorlejemål, men bliver integreret med en offentligt byhave, butikker og en sky bar, der giver en uovertruffen udsigt ud over det indre København.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Hvor det gamle Scala engang lå, står der nu fem tårne på mellem 28 og 61 meter, der alle er forbundet og alligevel fremstår som selvstændige strukturer. Med hele 40.200 kvadratmeter, hvoraf de 17.200 er kælder, er byggeriet enormt. Størstedelen af det nye storbyggeri vil blive domicil for advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, der var vokset ud af deres gamle kontorer. Resten lejes ud til kontor, retail og forlystelse. Det bliver dermed ikke en lukket bygning, men tværtimod et sted, der også byder omverden indenfor.

 

Bag det store projekt står blandt andet tegnestuen Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Züblin som totalentreprenør. Axel Towers investorer er ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Pension, som i fællesskab ejer Axel Towers.

 

Læs mere om Erhvervs- & Domicilbyggeri

 

Formen byder indenfor

Det gamle Scala og dens manglende succes var noget, som arkitekterne tog op til grundig overvejelse, da de først tegnede Axel Towers. De cirkulære tårne, der har luftige rum imellem sig, en fri plads og offentlige haver, giver en særlig åbenhed. Butikkerne på første sal vil alle sammen vende ud mod de befærdede gader ved både Palads og Tivoli:

 

- Derved undgår vi, at bygningen lukker sig sammen om sig selv, som det var tilfældet med Scala. Vi har forsøgt at skabe et byrum, som er både inviterende og differentieret, hvilket blev muligt, fordi vi fik mulighed for at udvikle hele pladsen og ikke kun matriklen, fortæller arkitekt Michael Kvist fra Lundgaard og Tranberg Arkitekter.

 

Læs også: Lundgaard & Tranberg om Pakhuset på Langelinie: Tyngde og sanselighed

 

 

Vind og vejr former udtrykket

Den karakteristiske facade, med de gyldne kobberplader, får bygningen til at skille sig ud fra sine naboer. Men den har endnu ikke fået sit endelige udtryk:

- Facadebeklædningen består af en blanding af både kobber og zink. Det vil med tiden ændre sig til en lys brun farve med grønne nuancer og få en mere naturlig farve. Facaden bliver derfor ikke nedslidt at se på, som årene går, tværtimod opnår den en optimal farvestruktur og vil med sin naturlig farve ikke virke intimiderende, men i stedet inviterende, som jo er hele målet med denne bygning, fortæller Michael Kvist.

 

Læs mere om Glas og Facader

 

Avancerede udregninger

At arbejde med runde former kan give nogle udfordringer i forhold til mere konventionelle byggerier. Det har krævet omhyggelige udregninger fra både arkitekter og ingeniører at nå frem til et slutresultat uden uønskede overraskelser. COWI har som specialistrådgiver på strategier og koncepter for højhusbyggeri, brandsikkerhed, indeklima og energi, været tæt inde over disse beregninger. De har leveret et desktop studie for vindklimaet på grunden og sørget for sikre flugtveje i tilfælde af brand. Derudover har COWI lavet avancerede vindanalyser, der gør det muligt at opholde sig foran bygningen helt uden de vindgener, som ellers opstår, når høje bygninger står tæt. Det medvirker til, at Axel Torv og Axel Towers vil være fuld af liv og aktivitet.

 

 

Skal lukke lys ind og ud

COWI har også sammen med arkitekterne analyseret på, hvordan de fem separate tårne, der udgør Axel Towers, ikke skygger for hinanden. Men facaden er samtidigt designet til at skærme for direkte sollys. Man har udnyttet den runde forms potentiale, så hvert kontor kun sidder i direkte sollys i to timer om dagen. Fordelene bliver, at kontorene ikke bliver unødvendigt opvarmet, hvilket sænker behovet for at nedkøle dem. Således får man skabt optimale arbejdsbetingelser med et dertil hørende lavt energiforbrug.

 

Et godt samarbejde

Arkitekt Michael Kvist har bemærket, at samarbejdet har fungeret glat imellem totalentreprenør, bygherre og arkitekter. Man har fra Züblins side været lydhør over for ideer, samtidigt med det udførte arbejde fra deres side har været utroligt skarpt.

Züblin har udført kælderen som en vandtæt in-situstøbt betonvæg- og bundpladekonstruktion. Etagedæk er in-situstøbte med præfabrikerede søjler og bjælker, hvor konstruktionen over terræn udføres med præfabrikerede søjler og in-situstøbte dækplader.