logo

Hvad venter forude for den danske installationsbranche?

 

På EL & TEKNIK messen 2018 vil temaerne være lovændringerne på installationsområdet og den igangværende digitalisering, hvor eksempelvis Internet of Things åbner op for nye forretningsmuligheder. Da kundernes efterspørgsel og viden vokser, er det vigtigt som installatør og fagmand at holde sin viden opdateret.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl. Foto af Joachim Rode.

 

EL & TEKNIK messen arrangeres af den tekniske brancheforening for producenter og leverandører VELTEK i samarbejde med Dansk Energi. Bygge- & Anlægsavisen har talt med adm. direktør for VELTEK, Per Rømer Kofod, om messen, og hvorfor det kan svare sig at tage en dag ud af en travl kalender, selvom ens virksomhed måske har ordrebogen fuld.

 

Hvorfor skal installatørerne tage på EL & TEKNIK?

- I dag går udviklingen inden for elinstallationer til byggeriet hurtigere end nogensinde før, og her er messen den mest effektive måde at holde sig opdateret på. Udstillerne har udvalgt de vigtigste nyheder at vise frem, og producenternes egne eksperter står klar til at fortælle og besvare alle spørgsmål. Man kommer til at sætte en hel dag af, men så har man til gengæld et godt billede af, hvor branchen bevæger sig hen.

 

Læs mere om Fagmesser og Events

 

Men den viden kan man også få derhjemme via internettet?

- Jeg plejer at sige, at man ikke kan blive inspireret af sine egne tanker. Messen er en mulighed for at få et overblik over hvad, der rører sig – og på den baggrund kan man så efterfølgende foretage sine egne til- og fravalg, alt efter hvad, man vil kunne tilbyde sine kunder, siger Per Rømer Kofod og fortsætter:

 

- Du skal huske, at det er branchens tekniske specialister, som er til stede på messen – det er ”guruerne” inden for hver sit område, som man kan have en direkte dialog med. Og efter messen har man så en kontaktperson, som man kan ringe til, når man står med en opgave, som kræver nytænkning. Det er guld værd at have adgang til den viden.

 

Hvad med dem, der ikke har tid til at tage på messe?

- Langt de fleste har heldigvis travlt i installationsbranchen i disse dage, men ud over at få en pejling af hvor, markedet bevæger sig hen, så er der her en god mulighed for at indhente inspiration til videreudvikling af egen forretning, og så må vi ikke glemme, at messer også er den bedste mulighed for skabe personlige relationer med samarbejdspartnere. Viden går begge veje, og både leverandørerne og installatørerne kan drage fordel af hinandens feedback. Derfor er det vigtigt at tage sig tid til den dialog og få et indblik i, hvad der kommer til at ske i ens branche i fremtiden. På messen får du også viden, som måske ikke er relevant lige nu, men kan blive afgørende om tre måneder eller længere tid, hvor nye udfordringer dukker op, fortæller Per Rømer Kofod og tilføjer:

 

- Selvom man har ordrebogen fuld, så skal man ikke udelukkende fokusere på det – det er vigtigt hele tiden at udvikle sin virksomhed og blive dygtigere. Det gør man ved løbende at indhente ny viden, og det bør man prioritere. Også når man har travlt.

 

Læs mere om El

 

Hvad kan de besøgende forvente sig af messen?

- Digitalisering er et vigtigt tema, fordi det er et område, som vil påvirke installationsbranchen. I gamle dage var det sådan, at hvis man ikke fortalte kunden om de tekniske muligheder, som er til rådighed, så fik de intet at vide. Sådan er det ikke i dag, her er den viden tilgængelig alle steder på Internettet og ikke nok med det, så er der nye teknologier som Internet of Thing (forkortet IOT), som er et netværk af alle elektroniske enheder, der er i stand til at indsamle og dele data via sensorer, og den udvikling, ved vi, interesserer slutbrugerne. Så her er man nødt til at have en grundlæggende viden, når man taler med sine kunder. Samtidig er priserne på sensorer til IOT-løsninger faldet og er i dag nede i et attraktivt prisniveau, som åbner op for anvendelsen i elinstallationerne. For den visionære installatør kan det være en ny forretningsmulighed, siger Per Rømer Kofod og pointerer, at installationsbranchen skal være med til at sørge for, at IOT-løsninger ikke havner hos aktører uden for installationsbranchen:

 

- Vi så hvordan, der på el-bilsmarkedet kom nogen udefra og satte overlæggeren, som den etablerede bilbranche lige siden har prøvet at leve op til. Det samme kan nemt ske her, så det er vigtigt, at installatørerne tager teknologien til sig og implementerer den som en naturlig del af installationerne og de ydelser, de leverer til kunderne. Udviklingen kommer alligevel, så hvorfor ikke gå efter en del af kagen og gerne en stor del af kagen?

 

 

 

Læs mere om IT & Teknologi

 

Hvilken udvikling går EL & TEKNIK messen igennem?

- Fagmesser har generelt ændret karakter, og i dag er man på arbejde, når man er på messe. Mange har bundne opgaver med hjemmefra, og folk ønsker ikke at spilde tiden. Derfor har vi sat fagligheden i højsædet, og der er således kun én scene i år – Fagligt Forum – hvor fokus ikke er på produkter, men på branchemæssige problematikker og muligheder. Eksempelvis vil der være et oplæg om lyskvalitet med fokus på LED og tekniske aspekter ved lyskvalitet som farvegengivelse osv., fortæller Per Rømer Kofod og fortsætter:

 

- Fagligheden gennemsyrer det hele, og alle tre dage vil Steen Søgaard fra Sikkerhedsstyrelsen være på scenen og tale om den nye lovgivning på installationsområdet. Her er der sket meget siden messen i 2016, hvor vi kiggede ind i de dengang kommende regler. Sikkerhedsstyrelsen har sidenhen gjort sig nogle erfaringer, som de også tale om.

 

Læs mere om Byggebranchens Udvikling

 

Har du gode råd til folk, som planlægger at besøge messen?

- Engang kunne det at komme på messe være en form for belønningstur for en eller flere medarbejdere. I dag er det meget anderledes. At besøge relevante fagmesser er en del af det at drive en teknisk virksomhed professionelt. Derfor ser vi ofte at besøgende har en bunden opgave med, når de træder ind ad døren. Det kan være at finde nye produkter eller specifikke løsninger, men også at indhente inspiration til at udvikle egen virksomhed og skabe øget værdi for kunderne. Mit råd til de besøgende skal helt klart lyde, husk nu at dele den viden, I uundgåeligt får på messen, med de kolleger, som ikke fik muligheden for at komme på messen. I mange virksomheder samles alle medarbejdere en gang i mellem, og her vil det være nærliggende at fortælle om erfaringerne fra messen. Det samme gør sig gældende, inden du tager på messe, hvor man tilsvarende kan spørge medarbejdere eller kolleger, om der er noget specifikt, man skal kigge efter. Maksimalt udbytte af et messebesøg er, når virksomheden får tilegnet sig ny viden, som kan styrke konkurrenceevnen. Jeg kan faktisk ikke se nogen grund til ikke at komme på messen, slutter Per Rømer Kofod.

 

Om VELTEK

VELTEK er Danmarks største tekniske brancheforening og repræsenterer cirka 110 virksomheder med en samlet omsætning på over 27 milliarder kroner i Danmark.

 

VELTEK repræsenterer producenter og leverandører inden for fagområderne el, vand, varme og ventilation – kort sagt tekniske installationer fra væg til væg i byggeriet

 

Adm. direktør er Per Rømer Kofod.

 

 

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555