logo
Annonce

Decentral ventilation er en genvej til renere luft og kvikkere hoveder

Dårligt indeklima er usundt og koster på både sygdomsregningen og koncentrationen. Høje udgifter hindrer mange i at finde en løsning – men det behøver ikke at være dyrt, hvis man vælger decentral ventilation, siger en af landets førende leverandører Duka Ventilation.

 

Tekst af Tim Panduro

 

Vi husker det alle fra vores skoletid. Sidst på dagen, trætheden indfinder sig, måske ledsaget af en hovedpine og helt sikkert i følgeskab med en utrolig mangel på koncentration. Man føler sig brugt – lige så brugt som den luft, der omgiver en.

Følelsen skyldes ikke det rene ungdomssløvsind. Før skolen har mange oplevet den på daginstitutionerne, og efter skolen har mange fået den samme oplevelse på kontoret.


Dårlig ventilation er et gennemgribende samfundsproblem. De traditionelle løsninger kan være endog meget dyre, fortæller salgs og logistikchef Jann Eiskjær fra Duka Ventilation.

- Ventilationsproblemer kan afhjælpes, men virksomheder, institutioner og boligforeninger udsætter eller fravælger ofte indeklimaløsninger fordi centrale ventilationsanlæg ofte er for dyre og besværlige at installere. De kræver rørføring gennem bygningerne, og det kan give udfordringer, når man skal gennem for eksempel brandadskillelser, siger Jann Eiskjær, der også peger på praktiske problemer som behovet for sænkede lofter for at skjule ventilationsrør, når man vælger en central ventilationsløsning.

Hans forslag til en løsning er i stedet decentrale ventilationsanlæg. Det er – kort forklaret – et enkelt hul i ydermuren, hvor der installeres en Duka One-løsning, der kan udskifte luften i for eksempel et klasselokale.

- Man får en god effekt ved en relativt lille indsats. Man opnår simpelthen en stærk forbedring af indeklimaet ved hjælp af et lille indgreb.

Et decentralt ventilationsanlæg giver samtidig fuld kontrol over ventilationen i de enkelte rum – og i boligforeninger betyder det desuden, at udgifterne kan løbe ind på den enkelte lejligheds elregning i stedet for, at man administrativt skal ud i fordeling af udgifter med alt det bøvl, det kan medføre.

 

Læs mere om Ventilation og Indeklima

 


Også egnet til parcelhuset

Det er ikke kun kontorer, skoler, institutioner og boligforeninger, der kan få glæde af decentrale ventilationsløsninger, fortæller Jann Eiskjær. Også mange ejere af parcelhuse kan med fordel installere en løsning.

- Der bliver brugt formuer på at renovere parcelhuse med nye vinduer og mere isolering, men ofte overser man behovet for ventilation, der bliver endnu større, når husene bliver mere energieffektive. Det er alment kendt, at man skal lufte ud tre-fire gange om dagen, men det er der ikke mange af os, der får gjort. Det betyder, at vi for eksempel vågner til kondensvand i vinduerne i soveværelset. Det er ikke et tegn på sundt indeklima, og i værste fald kan det føre til skimmelsvampproblemer, siger Jann Eiskjær.

 

Udnyt kælderen

Jann Eiskjær foreslår decentrale ventilationsanlæg i de mest behovkrævende rum i parcelhuset. For huse med kælder vil der være en ekstra fordel – nemlig at kælderen bliver praktisk brugbar.


- Det er mange kældre med rigtig dårlig luft, men hvis man får skiftet luften på en kontrolleret måde, kan man lige pludselig få en masse nye anvendelsesmuligheder til kælderen – og dermed flere kvadratmeter til rådighed for en meget lav pris, siger Jann Eiskjær.

- Meget tyder også på, at mængden af det skadelige stof Radon kan nedbringes væsentligt ved hjælp af ventilation. Så man kan komme langt både komfort- og helbredsmæssigt med decentral ventilation.

 

 

FAKTA om Duka

Duka Ventilation i Randers er en af Danmarks førende leverandører af systemløsninger til boligventilation. Duka har produceret ventilationsprodukter siden 1968 og har løbende udbygget sortimentet, så det modsvarer markedets stigende krav. De enkelte produkter passer sammen som en systemløsning. Duka Ventilation er en del af Vink Plast Gruppen, som er et netværk af plastleverandører fordelt på fire kontinenter. Vink Plast Gruppen beskæftiger mere end 4000 medarbejdre.

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555