logo
Annonce

Danmark har fået Europas første 3D-printede bygning

3D Printhuset A/S står bag banebrydende byggeri på Nordhavn. Det er et stort skridt på vejen mod en hel ny byggemetode – men der er stadig et stykke vej til at revolutionen omfatter alt byggeri, siger direktøren for firmaet bag

 

Tekst af Tim PanduroCTRL P – og så står der et hus.

 

Eller næsten da. På udviklingsområdet Nordhavn i København er håndværkere i gang med at lægge allersidste hånd på blandt andet VVS-installationer i en af de mange nybyggerier på den gamle havn.

Bygningen skiller sig ud på tre måder i forhold til det omkringliggende; den er kun på omkring 50 kvadratmeter, og dens mure bugter sig på en måde, der er helt usædvanlig for et betonbyggeri. Den tredje forskel hænger tæt sammen med de to nævnte – og selv om den er usynlig, er det den mest revolutionerende. Bygningen er nemlig lavet af en 3D-printer som den første af sin slags i Europa.

Bag projektet står 3D Printhuset A/S, der har navngivet bygningen The BOD – Building on Demand. Bag navnet gemmer sig dels tanken om, at den øgede automatisering vil gøre byggeri lettere – og dels, at man med 3D-print kan formgive bygninger, præcis som man vil.

- De buede vægge på The BOD er først og fremmest lavet for at vise, hvad man kan, siger direktør for 3D Printhuset Henrik Lund-Nielsen.

- Op gennem 80'erne og 90'erne har man lavet meget kedeligt byggeri, og jeg håber, at 3D-print kan være med til at gøre fremtidens bygninger mere spændende, siger han.

 

Byggeriet af The BOD stødte på flere udfordringer. Fundamentet skulle støbes traditionelt, men det var ikke muligt at lave de rette buede former for den øverste del, der kunne understøtte væggene. Derfor blev der nedgravet et pladefundament, hvor 3D-printeren efterfølgende støbte skaller i den rette form. De blev fyldt op via traditionel støbning, og det egentlige printerarbejde kunne foregå. Printeren kører via koordinater og rammer med millimeterpræcision, og dør- og vindues-huller bliver også printet.

 

Læs mere om IT & Teknologi

 


Ligesom mobiltelefonen

Døre og vinduer skal lige tilpasses, så de slutter tæt, men ellers giver 3D-printteknologien mulighed for at minimere spild, når man kan printe præcis med de beregnede mængder materiale i stedet for at skære standardelementer til. Bygge- og anlægsindustrien står for omkring 40 procent af verdens affaldsproduktion, så der er mange ressourcer at spare, når 3D-print bliver udbredt, siger Henrik Lund-Nielsen, der påpeger, at teknologien stadig kan udvikles.

- Man kan sammenligne det med mobiltelefoner. De første vejede 25 kilo og fyldte det samme som en kuffert, men de gav alligevel nogle muligheder, som man ikke havde med almindelige telefoner. Vi er lidt længere end det, men vi er stadig i en fase, hvor vi ved, at teknologien kan blive bedre. For eksempel skal vi finde en løsning, hvor vi kan printe vandrette dæk, så vi kan bygge i højden, siger Henrik Lund-Nielsen.

- Bare ved dette projekt har vi fundet fem-ti ting, der kan gøres anderledes og bedre.

 

Giganter skal på banen

3D Printhuset A/S har holdt åbent hus på The Bod, og det gav en masse opmærksomhed fra pressen og fra byggeindustrien – også internationalt. Det glæder naturligvis Henrik Lund-Nielsen.

- Det er nødvendigt, at der kommer kapital fra de store inden for byggebranchen, før der sker en udvikling. Igen kan man sammenligne det med mobiltelefoner. Meget af innovationen foregik gennem mindre danske virksomheder højt oppe i Jylland, men det var først, da internationale giganter kom på banen og indgik i samarbejde med eller opkøbte de mindre danske virksomheder, at der for alvor kom gang i markedet, siger direktøren, der af samme grund stod bag en international konference om 3D-printede bygninger i slutningen af november.

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555