Christensen & Co: En arkitektonisk institution med stærk identitet
Daginstitutionen Kastelgården på Østerbro gennemgår netop nu en større udbygning. Målet er at skabe en velfungerende bygning, der vil ældes på smukkeste vis.
Der kommer i fremtiden til at mangle institutionspladser i Københavns Kommune. Derfor har man valgt at udbygge daginstitutionen Kastelgården på Østerbro med 2 vuggestuegrupper og 2 børnehavegrupper. Der vil blive plads til 70 ekstra børn, og 186 børn i alt.
Den nye tilbygning på ca. 800 kvm. vil komme til at rumme nye lokaler til fire børnegrupper, et stort samlende produktionskøkken for hele institutionen, personalefaciliteter, birum, teknikrum og fællesrum. Der vil også blive opført en liggehal til de to vuggestuer, nye skure og der indrettes nye udearealer og p-pladser for hele institutionen.
I dag består Kastelgården af to sammenbyggede bygninger fra henholdsvis 1978 og 1995 og er i én og to etager med delvis kælder.
Stærk identitet og sundt indeklima
- Den nye tilbygning kobler sig til de eksisterende bygninger og binder dermed daginstitutionen sammen med et nyt fælles indgangsområde, der vil blive et centralt rum for hele institutionen. Den nye bygning lægger sig med ryggen ud mod det offentlige rum og åbner sig op omkring et enormt platantræ ind mod legepladsen. Dermed dannes en hyggelig plads omkring træet, hvor man kan samles, spise eller lege i skyggen af den store platan. Store glaspartier vil give både dagslys og udsigt til grønne områder, fortæller arkitekt Christine Fuglsang-Jacobsen fra Christensen & Co. Arkitekter og understreger:
- Vi har haft fokus på at skabe et arkitektonisk koncept med en stærk identitet og et sundt indeklima for børn og voksne.
En bygning, der ældes med ynde
Udbygningen af Kastelgården skal stå færdig i februar 2017, og den nye bygning skal understøtte stedets eksisterende karakter med en stor legeplads, hvor børnene kan udfolde sig inden for store lyse fællesarealer med udsigt til grønt for både små og store.
- Kastelgården havde et meget stort udeareal, som vi har taget noget af. Men det er stadig en stor legeplads, sammenlignet med andre københavnske institutioner. Bygningsmæssigt har målet været, at skabe en velfungerende og karakterfyldt bygning, der vil ældes på smukkeste vis og som bliver stærkere af at blive brugt, siger Christine Fuglsang-Jacobsen.
Ikke uden protester
Flere forældre til børn i institutionen Kastelgården har protesteret over udbygningen. For flere har det handlet om, at de er nødt til at flytte deres børn til en midlertidig institution længere væk, mens udbygningen foregår:
- Planen var oprindeligt, at børnene skulle være i institutionen, mens arbejdet står på. Men det blev heldigvis lavet om, da det ellers ville være både komplekst i forbindelse med bygningsarbejdet, men også alt for farligt for børn og voksne i institutionen, pointerer Christine Fuglsang-Jacobsen og tilføjer:
- Man har kun sine børn i institution i kort tid, derfor er det da også forståligt, at forældrene synes det er et problem.
Offentlig bevågenhed
- Der er næsten altid offentlig bevågenhed, når der bygges i offentligt regi. En af de fordele jeg har oplevet flere gange er, at projekterne bydes ud uden tegnekonkurrence. Det betyder, at man har mulighed for at indgå i en tæt dialog med brugere, som pædagogisk personale, ledere og forældre, samt bygherre, her er der tale om Byggeri København, samt bestiller, Børne- og ungdomsforvaltningen. Dette giver en super dynamik omkring udviklingen af et projekt og i de fleste tilfælde også rigtig glade brugere efterfølgende, fortæller Christine Fuglsang-Jacobsen.
Daginstitutionen Kastelgården
Titel: Tilbygning og ombygning til daginstitution
Bygherre: Københavns Kommune
Areal: Nybygning 7932m² / Ombygning 125 m²
År: 2015-2017
Projektet er lavet af Christensen & Co. Arkitekter i samarbejde med Rambøll.