logo
Annonce

Brandsikkerheden for kabler nedprioriteres i Danmark

 

El & Teknik messen sætter Scankab Cables fokus på de nye brandklasser for kabler, hvor vi i Danmark ligger klart under vores nabolande. Virksomheden mener, man bør forholde sig til bygningerne individuelt, så der kan blive stillet højere krav til brandsikkerheden på eksempelvis sygehuse, plejecentre eller skoler.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 

Besøgende på El & Teknik 18 vil kunne finde Scankab Cables stand på samme placering som de seneste mange år (A-1309), hvor virksomheden som én Danmarks førende producenter af kabler stiller op som en seriøs sparringspartner for kunder og samarbejdspartnere. Og i år ønsker man på messen at informere om de nye brandklasser for kabler, der allerede er trådt i kraft.

 

- Med den nye byggevareforordning fra EU skal kabler ses en del af byggeriet på linje med andre bygningsdele såsom vægge, døre osv. Det er nyt, og her er det bekymrende, at man i Danmark har valgt kun at kræve brandklasse E som minimum for kabler. Hvis vi ser mod lande som Sverige, Norge, Tyskland m.fl. så ligger vi langt under deres krav, hvilket ikke stemmer overens med den måde, vi opfatter os selv på i Danmark – at vi på det her område bygger efter laveste fællesnævner, fortæller Søren Porse, CCO hos Scankab Cables og fortsætter:

 

- Der bliver bygget supersygehuse over hele landet lige nu, og specielt i et byggeri af den type, bør man ikke gå på kompromis med brandsikkerheden. På Nyt OUH har man for eksempel hyret en Italiensk entreprenør, som er vant til at bruge kabler i en højere standard på den her type projekter, og her risikerer vi, at de bliver bedt om at anvende kabler med risiko for højere brandspredning. Der er noget galt her, og vi får givetvis et problem på et tidspunkt.

 

Kabler er sjældent årsagen til en brand, men de kan være glimrende brandspredere, hvor de nærmest kan fungere som lunter i en bygning via føringsvejene. Og i sygehuse vil føringsvejen ofte være gangarealerne, som også fungerer som flugtveje under brand. Specielt ved et sygehusbyggeri mener Søren Porse, at man tager en unødig chance ved at bygge tre brandklasser under det, de gør i Tyskland.

 

Søren Porse, CCO hos Scankab Cables

 

Læs mere om Brandsikring

 

Hvordan risiko-vurderer vi vores bygninger?

Brandklasser inden for kabler går fra B2ca til Eca, hvor B2 er den højeste klasse, og E er den ringeste, og ifølge Søren Porse er det en udbredt misforståelse, at kabler i klassen Eca bør benyttes i alt byggeri:

 

- Vi skal vænne os til at se byggerierne individuelt og forholde os til byggeriets funktion. Når vi taler om vægge, gulve, lofter og vinduer, så klassificeres mange byggerier i B2ca eller Cca, og hvorfor så benytte kabler i Eca til det samme byggeri? Det pudsige er, at der ikke findes en ringere brandklasse end Eca inden for installationskabler, så hvis kablerne minimum skal overholde klasse Eca, ja, så er det problem løst. Men her skal vi huske den gamle historie om, at kæden ikke er stærkere end det svageste led.

 

I Danmark bygger man nye supersygehuse med kabler ført rundt i bundter, og her vil disse kabler i en klasse Eca kun være omfattet af en test på 30 sekunder af et enkelt kabel. Et Cca kabel vil være testet i 20 minutter samt i et bundt svarende til den reelle installation.

 

Søren Porse mener, at man bør differentiere mellem bygningerne, så man tager med i sine betragtninger, om det er et plejecenter eller et lager med stålbjælker. Og i Scankab Cables har man talt med forskellige rådgiver-virksomheder, som alle bakker op om at se nærmere på det enkelte byggeri.

 

Læs mere om El

 

Ikke nødvendigvis dyrere med mere brandsikre kabler

- For nylig havde vi en sjov sag med én af Danmarks største teknik-entreprenører, som havde budt ind på en opgave med Eca kabler, hvor de fik at vide, at kravet minimum var Cca. Scankab Cables beregnede et nyt tilbud, og her viste det sig, prisen ikke blev dyrere, hvilket var en glædelig overraskelse for teknikvirksomheden – en rigtig øjenåbner, udtaler Søren Porse og slutter af:

 

- I Scankab Cables er vi langt fremme i vores produktudvikling, og alle kabler på vores lager på Fyn er i klasserne Cca og B2ca. Det er virkelig en fornøjelse at kunne bidrage til sikkerheden i byggeriet i en væsentlig grad, uden at økonomien belastes.

 

Hvad betyder de nye standarder?

Den tidligere standard IEC 60332-3 og alle underkategorier erstattes af EN 50575, som indeholder 7 underinddelinger:

 • Aca
 • B1ca
 • B2ca
 • Cca
 • Dca
 • Eca
 • Fca

 

De fire klassificeringer B2, C, D og E gælder direkte for elektriske kabler: 

 

EN 50575 indeholder 4 brandklasser, der direkte gælder for kabler.

 

 • B2 & C er de kabler med størst modstandsdygtighed i tilfælde af brand
 • Disse kabler giver størst beskyttelse
 • Her brandtestes i bundt som EN 60332-3 i 20 min.
 • I henhold til gældende regler skal kabler brandtestes i uafhængige laboratorier
 • Kontinuerlig opfølgning fra uvildig instans

 

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555