logo
Annonce

Betonløsninger i verdensklasse – Nu også i Danmark

 

Den tyske producent af forskallingsteknologi- og elementer MEVA, er over hele verden kendt for at levere løsninger og produkter, der er gennemsyret af solid tysk ingeniørkunst. Gennem firmaets lange historie har målet altid været at skabe løsninger, der fungerer til glæde for entreprenøren, bygherren og arkitekten. Nu er de også kommet ind på det danske marked, hvor frugten af deres arbejde snart kan ses på metrostationen i Københavns Nordhavn.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

I 1970 udviklede en tysk mand ved navn Gerhard Dingler et helt nyt forskallingssystem i form af en genanvendelig lukket profil, som betonen ikke kunne løbe ind i, samt en kilelås, der i dag anvendes overalt i forskallingsindustrien. De var simple at bruge og havde en lang levetid. Det blev startskuddet på MEVAs succeshistorie, og ideen om, at et produkt skal være enkelt at bruge, og at det bør dække et centralt behov på byggepladsen, er stadig drivkraften bag virksomheden.

 

- Gerhard Dingler var og er en helt utrolig mand. Han var en vaskeægte iværksætter der hele tiden tænkte i løsninger og eksekveringen af disse. Hans søn, der har overtaget firmaet, er i samme kaliber. Deres energi og opfindsomhed er noget der inspirerer alle MEVAs medarbejdere, fortæller Rolf Spahr, der er direktør for MEVAs danske afdeling.

 

MEVAs forskallingsteknologi er verdenskendt og den udvikles hele tiden med fokus på det marked, hvor den skal benyttes:

 

- Det handler i sidste ende om, at vi skal bidrage til at gøre et betonbyggeri bedre for alle parter, også når det gælder den samlede økonomi. Ser vi på det europæiske marked, så er arbejdskraften en af de helt store udgiftsposter i ethvert byggeri. Derfor skal vores elementer være intuitive at benytte og på sigt spare arbejdskraft, uddyber Rolf Spahr.

 

Læs mere om Beton

 

”Vores systemer er udviklet til at spare mandetimer”

På metrobyggeriet i Nordhavn var det entreprenøre JV Hochtief og Züblin Danmark, der tog kontakt til MEVA:

 

- Fra entreprenørernes side var man blandt andet på udkig efter MEVAs ensidede forskallingsløsninger. Ensidede forskallinger er bestemt ikke ukomplicerede, men med MEVAs ensidede system er det muligt at støbe betonvægge i få centimeters højde og helt op til 13,5 meter. Denne løsning sparer derved mange mandetimer, og garanterer at Nordhavn metrostation og tunnel ender med en flot finish og en betonkonstruktion i allerhøjeste kvalitet, forklarer Søren Agergaard Olsen, der er teknisk chef for MEVA Danmark og fortsætter:

 

- Det store fokus vi har på at skabe tidsbesparende løsninger har også til hensigt at reducere den enkelte håndværkers arbejdsbyrde. Eksempelvis har vi udviklet et dækforskallingssystem, hvor de bjælker, der sættes op, har indbyggede slidser. Det betyder at vores dækpaneler let glider på plads og ikke er bundet af modullinjer. Vores paneler med målet 160 x 80 cm vejer endvidere kun 23,1 kg, så de kan uproblematisk håndteres af en enkelt arbejder. Der er i alle produkterne taget hensyn til den enkelte mand på pladsen, således at hans arbejdsdag bliver mindre slidsom.

 

 

En forskallingsrevolution

En anden løsning, der bidrager til at lette arbejdet med diverse betonkonstruktioner, ligger i MEVAs mangeårige arbejde med at finde et alternativ til de klassiske krydsfinerplader. Efter mere end et årtis forskning, og samarbejde med flere tyske universiteter, nåede man frem til det træfri Alkus Innovationspanel af plastik, der i dag er et selvstændigt firma. Det har alle krydsfinerpladernes fordele, når det kommer til forskalling, men det hverken udvider sig eller krymper, hvad end det udsættes regn, sne eller hedebølger, dermed undgår man ubehagelige overraskelser i forhold til betonens endelige slutresultat. Samtidigt kan det genbruges igen og igen. En skade repareres let ved at ”i-smelte” polypropylen. En efterfølgende let slibning sikrer at formoverfladen er 100% ensartet og at hele opgave tager mindre end et minut

 

- Panelernes genanvendelighed er blevet grundigt dokumenteret i Østrig. Efter at have genbrugt panelet 1.000 gange, stoppede man forsøget. Så vi har her at gøre med et bæredygtigt produkt, der tager højde for vores alt for høje ressourceforbrug, forklarer Rolf Spahr og afslutter:

 

- At du samtidig sikrer dig mod alle slags vejrforhold, som man ikke kan på samme måde med klassiske krydsfinerplader, giver en helt utrolig fin betonoverflade. Arkitekten Zaha Hadid har selv sagt, at hun aldrig havde set så fine betonoverflader, da hun og MEVA arbejdede sammen på Library and Learning Centre University of Economics i Østrig. Her bidrog vores forskallingselementer og Alkus panelerne til at skabe et universitet, hvor alle betonens muligheder for alvor kom til live.

 

Betonløsninger gennem fem årtier

MEVA har gennem 50 år leveret forskallingsløsninger til projekter i alle størrelser, hvad end der er tale om løsninger til højtravende skyskrabere eller betondæk i parcelhuse. Med over 30 forskellige produktserier har de en løsning til ethvert betonbyggeri.

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555