logo
Annonce

3D-modeller er et fantastisk værktøj – men det kræver disciplin og ansvarlighed fra alle parter

3D structural

 

 

I det rådgivende ingeniørfirma 3D Structural Design glæder man sig over at 3D-modellering er blevet mere udbredt. Det sparer tid og resulterer i billigere byggeri – hvis alle parter vel at mærke lever op til deres ansvar.

 

Tekst af Frank Ulstrup

 

Det var helt tilbage i 1997, at det rådgivende ingeniørfirma, 3D Structural Design begyndte at bruge 3D modellering, når produktionsgrundlag for diverse stålkonstruktioner skulle fremstilles.

 

Den høje detaljeringsgrad i den færdige 3D-model giver mulighed for meget præcise beregninger og planlægning omkring produktion og montage, og samtidig får alle involverede parter et overblik over det endelige design.

 

I de henved 20 år, der er gået, har virksomheden opbygget en stor kompetence inden for 3D-modellering, og er derfor blevet en efterspurgt samarbejdspartner – særligt, når det handler om geometrisk kompliceret byggeri.

                                                                                                                     

Men udover den stigende anerkendelse, kan 3D Structural Design også glæde sig over, at mange af dets samarbejdspartnere har taget de tredimensionelle modeller til sig. Det åbner op for helt nye perspektiver, siger Knud Nielsen. 

 

- Vi ser at flere og flere af vores samarbejdspartnere begynder at projektere i 3D. Det betyder, at vi kan samarbejde og udveksle modeller med den samme meget høje detaljeringsgrad, og dermed lettere projektere ned i mindste detalje. På bundlinjen betyder det, at vi kan levere et optimalt beslutningsgrundlag hele vejen gennem byggeprocessen, og at der på den måde spares tid og sker færre fejl. Det er selvsagt en udvikling, alle kan være rigtig glade for.

 

Kalvebod bølge

 

Læs mere om IT og Teknologi

 

Fantastisk – men svært

Når Knud Nielsen alligevel har en lille rynke i panden, er det fordi arbejdet med 3D-modeller er udfordrende - for ikke at sige svært. Det stiller store krav til både disciplin og viljen til at stå på mål for egne beregninger, forklarer han.

 

- Hvis 3D-modeller er præcise og gældende er de et umanerligt godt værktøj – særligt i en tid, hvor vi ser flere og flere byggerier med komplicerede geometriske former. Men, de barske realiteter er, at 3D-modeller intet er værd, hvis de blot er vejledende og ikke 100 procent korrekte. Det er der vi kan have en udfordring i dag: at en del aktører ikke rigtig har lyst til at skrive under på, at deres modeller er 100 procent gældende. Det handler jo om, at man så påtager sig ansvar, smiler Knud Nielsen og peger på entreprenørvirksomheden CG Jensen, som én af de virksomheder, der opnår store fordele ved korrekt anvendt 3D-modellering.

 

Virksomheden har bl.a. bygget broen Kalvebod Bølge i København, som stod færdig i 2015. Det var ikke gået uden brug af eksakte 3D-modeller, siger divisionschef Henrik Berg.

 

- Broen er kurvet både i det horisontelle plan og vertikale plan, så vi spurgte simpelthen arkitekten om, hvordan han gerne ville have, at den skulle se ud, og så bad vi 3D Structural Design om at udarbejde produktionsgrundlaget.

 

- Den fremgangsmåde blev en stor succes, tilføjer han. Men man skal se sig grundigt for. For der er rigtig mange, der påstår, at de kan 3D-modellere korrekt. Men det er få af dem, der rent faktisk kan, når det kommer til stykket. 3D Structural Design er absolut nogle af de dygtigste, og derfor har vi efterhånden også samarbejdet med Knud og hans kolleger i rigtig mange år.

 

Kalvebod Bølge

 

Læs mere om Byrum

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555