logo
Annonce

2020 tæthedskravene haler ind

Nye bygninger skal være "næsten energi-neutrale". Med de europæiske bygningsdirektiver stilles der høje krav til fremtidens byggeri herunder til tætningen. Men hvis man ser på statistikkerne er der lang vej igen, og byggeriets aktører har brug for at udvise fleksibilitet og nytænkning, hvis målene skal nås.

 

Tekst af Elias Inceer

 

Med 2010 og 2015 bygningsreglementerne har byggebranchen været udfordret til at tænke kreativt. Med 2020 reglementerne bliver denne udfordring kun større. Systemkorrelation mellem forskellige produkter er et af de områder, der er blevet bredt implementeret for at lette arbejdsgange og sikre overensstemmende garantibestemmelser. Men systemtænkningen kan være en hæmsko for innovative løsninger, da nye fremtidssikrede teknologier kan blive udelukket fra markedet.

 

2020 står for døren

Med de kommende 2020 reglementer fra EU, og de ambitiøse nationale tilføjelser, står den danske byggebranche over for høje tætningskrav. Det kræver teknologier og produkter, der kan fremtidssikre bygninger til fordel for miljøet, trivslen og driftsøkonomien.

 

Men når landets førende firmaer inden for tæthedsmåling tester de nye byggerier, er resultatet ikke imponerende. Tal for 2015 viste, at 20 % af 649 testede boliger ikke levede op til 2015 tæthedskravene. 25 procent ville have dumpet i 2020. Dumper man i en tæthedstest, skal hele arbejdet laves om, hvilet kan have katastrofale omkostninger i et byggeri.

 

Læs mere om Facader

 

 

Gør op med systemtænkningen

Problemstillingen kalder på innovative metoder, der er fremtidssikrede. Anbefalingerne om indkøb af systemløsninger er et af de initiativer, som byggeriet de senere år har implementeret. En systemtænkning, der omend er velmenende, kan have sine konsekvenser:

 

- Meningen med systemløsningerne var, at det skulle lette arbejdsgangen, og garantibestemmelsen skulle dække hele systemet. Problemet er imidlertid, at entreprenørerne er mindre tilbøjelige til at skifte delelementer ud, når der introduceres alternativer, der i højere grad møder fremtidens bestemmelser, siger Senior Sales Executive, Nordic fra 3M, Claes Bockhoff og uddyber:

 

- En sammenlagt garantiperiode lyder godt, og det kan være fristende at vælge systemløsninger, selvom man er usikker på kvaliteten af delelementerne. Men garantibestemmelsernes mange krav gør dem svære at indfri. Tvisten kan være så omkostningstung og langvarig, at man havde haft bedre glæde af fra starten frit at sammensætte den løsning, der vil give det absolut bedste resultat både her og nu - men også på lang sigt.

 

Læs mere om Isolering

 

En fremtidssikret teknologi

Hos 3M, der er kendt verden over for kvalitet, holdbarhed og innovativ tænkning,

har man udviklet og gennemtestet en banebrydende teknologi af tætningstape til både nybyggeri og renovering. Teknologien møder morgendagens energikrav til glæde for miljøet og projektøkonomien:

 

- Et systems energimæssige ydeevne er aldrig bedre end den dårligst forseglede tætning. Derfor er det essentielt med højkvalitets produkter, der sikrer korrekt og driftsikker tætning. Vores produkter er dokumenteret holdbare i minimum 50 år. Installatøren kan tætne i én arbejdsgang, og tapen er kompatibel med de fleste folier på markedet. Det er udviklet til det danske klima, så der kan tætnes året rundt, lister Claes Bockhoff op om nogle af de ønsker, 3M har udviklet produktserien 3M FAST Tape og FAST-Ultra Conformable på baggrund af.

 

3M FAST Tape typerne tilbyder i øvrigt en 12 måneders UV-modstand og er brugbar ned til minus 20 grader. De passer til alle gængse applikationer herunder klimaskærme, dampspærre, vindspærre, rør-gennemføringer, døre og vinduer. FAST Tape består sømtests samt giver en 50 års ældningsbestandighed, og er certificeret fra det svenske RISE institut.

 

3M FAST-Ultra Conformable erstatter konventionelle metoder så som fugemasse til sekundær tætning. Herunder overflader som under sålbænke, kanter, hjørner og ved gennemføringer i vægge. Tapen kan strækkes i alle retninger og op til 300 procent. Den sikrer tætning i både støvede og fugtige miljøer, og dens formbare fleksibilitet gør den brugbar på alle geometrisk flader. Tapen er registreret i databasen for byggeprodukter, som kan anvendes i nordisk svanemærkede byggerier.

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555